Itt az ideje Polyák Gábor távozásának az egyetemről...
Szerencsére az ELTE vezetése a kutatás szabadságát és a szakmai teljesítményt politikai alapon, vagy más kirekesztő szempont alapján megkérdőjelező megnyilvánulásokat elutasítja.
Egy elemző megfejtette az árstopos termékek gyakori hiányának okát.
Deák Dániel, a XXI. század intézet vezető elemzője a Facebook-oldalán igyekezett magyarázatot találni az árstopos termékek hiányára. Mint írta, „az árstop bevezetése óta sokszor lehet azzal szembesülni a boltokban, hogy nincsen cukor a polcokon.
De mi ennek az oka?
A Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke szerint pusztán az alacsonyabb ár miatt több cukrot vesznek az emberek, a megnövekedett kereslettel pedig nem tudják tartani a lépést a boltok. A Spar például azt közölte: a kristálycukor esetében a tavalyi egész éves mennyiség már idén nyárra elfogyott. Ez kicsit olyan tehát, mint amikor a koronavírus-járvány alatt látott helyzet ismétlődne meg, amikor mindenki vécépapírt és élesztőt kezdett el halmozni otthon. Hogy mi a tanulság?
Nem kell felhalmozni feleslegesen, mert akkor hiány alakul ki a boltokban. Legyünk tudatosak!”
Kicsit több mint egy hete Deák Dániel úgy gondolta, saját szemével győződik meg arról, hogy valóban áruhiányt okoznak-e a bevezetett árstopok – legutóbb a tojásra és a krumplira húzott ársapkát a kormány –, mint ahogy ezzel nagyon sokan riogatnak, bár tény, időnként nem lehet kapni minden terméket.
A XXI. Század Intézet vezető elemzője a Facebook-oldalán azon nyomban meg is osztotta a tapasztalatait. Azt írta, „ma is megbizonyosodtam róla a vasárnapi bevásárlás során: fojtogató az áruhiány az árstop miatt!” – az ironikus bejegyzésével arra utalt, hogy roskadoztak a polcok a tojástól ott, ahol járt.
Nyitókép: Mandiner Archív