Kártyavárként omlik össze Orbán gazdaságpolitikája

2022. október 12. 14:39

Komoly bajok vannak a folyó fizetési mérleggel és a devizatartalékkal. Interjú.

2022. október 12. 14:39
null
Bodnár Zoltán

Mi a valódi jelentése annak, hogy a cégek euróban és dollárban is megfizethetik a társasági és az iparűzési adót? Varga Mihály pénzügyminiszter szerint adókönnyítésről van szó.

Nagyon kedves gesztus volna a kormány részéről, ha valóban erről lenne szó. Szerintem annak beismerését jelenti, hogy komoly bajok vannak a folyó fizetési mérleggel és a devizatartalékkal. Éppen azt nézzük végig, ahogy kártyavárként omlik össze az Orbán-Matolcsy-féle új magyar unortodox gazdaságpolitika felépítménye.

Mennyi devizatartaléka van Magyarországnak?

Szeptember végén a júliusi adatokat látjuk, e szerint 36 milliárd euró.

És az elég? Mire elég?

Az IMF által alkalmazott metodika azt mondja, hogy minimum a következő egy évben lejáró adósság finanszírozásához szükséges tartalékkal kell rendelkezni. Most úgy látszik, ez a feltétel teljesül. A másik alkalmazott megközelítés szerint a devizatartaléknak minimum három, de inkább hathavi importot kell fedeznie. Innen nézve már vannak problémák. Egyrészt azért, mert az import értéke az elmúlt három hónapban havi 12 milliárd, azaz összesen 36 milliárd euró körül volt, vagyis már a három havi feltételnek is éppen szűken felelne meg az ország devizatartaléka. Persze azt nem tudjuk, hogy mi történt szeptemberben az importban, vagy hogy érkezett-e bármilyen pénz az Európai Uniótól, de semmi jót nem feltételezek, vagyis arra számítok, hogy a következő hónapokban tovább fogy az ország devizatartaléka, és akkor már alatta lesz a három havi határnak. Részben ezt szeretnék kompenzálni azzal, hogy a vállalkozások devizában is fizethetik az adójukat.

Minden fillér számít?

Igen, és ez arra az időre emlékeztet, amikor az 1980-as évek elején, a különböző idegenforgalmi helyekről naponta gyűjtötték be a devizát azért, hogy az MNB fel tudja mutatni és fenn tudja tartani az ország fizetőképességét. Nem is szólva azokról a trükkökről, amelyek a fizetési értesítésekre vonatkozó telexek elakadását, elvesztését vagy elkallódását jelentették. Rendkívül kiélezett helyzetben vagyunk. Nem látszik olyan külső tényező, ami jelentősebb devizabeáramlást eredményezhetne.”

Nyitókép: YouTube

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
T.S. Eliot
2022. október 24. 20:29
1991 októberében (a jegybanktörvény módosításának előestéjén) az MNB ügyvezető igazgatójává és elnöki tanácsadójává nevezték ki, és ezt a posztot Surányi György elnök távozása után is megőrizte 1993 augusztusáig. Ekkor a Surányi vezette CIB Bankhoz kerül ügyvezető igazgatóként. Az MNB-be azután egy hónappal került vissza – 1995 áprilisában –, hogy Surányit ismét jegybankelnökké nevezték ki.
Robertoo
2022. október 13. 22:24
Ez, a kép alapján milyen nemzetiségű? Magyar?
Ízirájder
2022. október 13. 15:16
Na megint itt van egy mindent is tudó szakértő. 12 éve hallgatom őket. Az a gáz hogy még emlékszem amikor 6,5%-ról elkezdte vágni a kamatot Matolcsi. És ezek a nagyon hozzáértők 0,5%-konként bemondták a "Milliók reggelire" csúcsműsorban, hogy mikor lesz az összeomlás meg hogy ki fog kivonulni és aztán már biztosan összeomlik minden. Szánalmas volt ahogy kívánták a csődöt. K@rva gáz hogy nekik semmi sem jön be..... ezért remélem hogy most is jó az irány mert a 430Ftos euró nem igazán megnyugtató.
lofejazagyban
2022. október 13. 14:34
ez a faszi megúszta a bróker-ügyet, hiba volt. Több simlis gecit le kellett volna csukni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!