Putyinnal nincs béke, Orbán politikája elfogadhatatlan – megszólalt Trump egykori tanácsadója

2022. október 16. 15:11

John Bolton szerint – aki korábban arról beszélt, milyen nehéz munka puccsokat tervezni – Magyarország sok kellemetlenséget okoz a NATO-nak.

2022. október 16. 15:11
null

Interjút adott a Klubrádió internetes honlapjának John Bolton, Donald Trump egykori nemzetbiztonsági főtanácsadója. Bolton – aki 2018-ban és 2019-ben látta el a posztot, és viharos körülmények között távozott – legutóbb akkor került be a magyar médiába, amikor egy júliusi CNN-interjúban elszólta magát, és kijelentette: a puccsok megszervezése nagyon sok munkát igényel, ezt ő tudja, hiszen „segítettem puccsokat tervezni más országokban”.

„Trump soha nem lesz többé amerikai elnök”

Ebből is látszik, hogy republikánus kötődése létére John Bolton a háborús héják pártok fölötti táborához tartozik, ráadásul mostanra Donald Trumppal is megromlott a viszonya. A klubrádiós interjúban le is szögezte: felesleges arról elmélkedni, hogy mi történt volna, ha Trump az elnök február 24-én, mert „Donald Trump nem fog még egyszer a Fehér Házban ülni, nem fogják megválasztani 2024-ben elnöknek”. „Így soha nem is lesz része az oroszokkal történő egyezkedéseknek”  vetítette előre Bolton, akit a jelenleg zajló háborúról és Orbán Viktor szerepéről is kérdeztek. 

„Magyarország politikája nagyon sok kellemetlenséget okoz mind a NATO-nak, mind az Uniónak. Elfogadhatatlan ugyanis, mindkét perspektívából, hogy egy olyan országgal tartja a kapcsolatot, amely ellensége mindkét közösségnek” – jelentette ki kérdésre a volt nemzetbiztonsági tanácsadó.

– tette hozzá.

„Az európai béke csak Putyin nélkül garantálható”

Bolton a kialakult háborús szituációról úgy vélekedik, hogy „nincs belátható politikai-diplomáciai kiút a jelenlegi helyzetből”.

„Úgy gondolom, az oroszok tárgyalni fognak, vagy legalábbis akarnak majd a tűzszünetről – erre halvány utalások már voltak is –, hogy valamelyest visszataláljanak eredeti pozíciójukhoz, hisz az elmúlt napok támadássorozatai ellenére – amikor Ukrajna számos városát el kezdték bombázni – alaposan meggyengültek, és visszakozásra kényszerültek. Ugyanakkor azt is

Ezzel egyidőben pedig nem érzékeljük, hogy Zelenszkij elnök készen állna a tárgyalásra, pontosabban nincs szándékában leülni Putyinnal az asztalhoz. Amire magyarázatul szolgál, hogy erősödnek az ukránok pozíciói, egyre határozottabban törnek arra, hogy elveszett területeiket visszaszerezzék. Én azt mondanám, hogy Putyin kifejezetten arra játszik, hogy a háború belecsússzon a télbe, hogy még súlyosabb legyen a nyugati gazdaságok számára az energiaválság, hogy recesszióba süllyedjenek az európai országok. Aminek egyre több jelét látjuk, Franciaországban, Németországban, amiből az embereknek elegük lesz, és a bajba került Európa maga is kénytelen lesz nyomás alá helyezni Ukrajnát, hogy fejezze be a háborút. Szerintem ez körvonalazódik ki határozottan Putyin politikai stratégiája alapján” – indokolta álláspontját Bolton, aki Kissinger béketárgyalási sürgetéseire reagálva megjegyezte: „egyáltalán nem látom, hogy milyen előnye származhatna a NATO-nak abból, hogy tárgyaljon”.

Az interjúban Bolton úgy látszik, nem tudott elszakadni a „puccsista hagyományaitól”, amikor kijelentette, hogy nem igazán tudja megmagyarázni, hogy lehet-e egyáltalán bármilyen viszonya Európának és Amerikának a háború utáni Oroszországgal, ahol még adott esetben Putyin irányítaná továbbra is az országot.

„Egyre inkább látom azt, hogy az orosz emberek maguk is változást szeretnének, de azzal is tisztában kell lennünk, hogy ezt ők nem tudják keresztülvinni. A rendszerváltástól nagyon messze van még az ország, egy csapásra biztosan nem oldható meg. De az is biztos, hogy

Az orosz embereknek kell sorsukat a saját kezükbe venni, és a kormányukat elszámoltathatóvá tenni” – tette hozzá Bolton.

Nyitókép: Facebook

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2022. október 17. 08:12
„Az európai béke csak Putyin nélkül garantálható” Ezzel az erővel, nyugodtan kijelenthetjük, hogy csak az USA nélkül garantálható a föld békéje.
Wolfram004
2022. október 17. 00:19
Odáig olvastam, hogy "Klubrádiónak"... Van benne valami új?
Magyarvagyoknemturista
2022. október 16. 21:48
Nekünk nem ellenségünk Oroszország! Nekünk a liberális szarháziak az ellenségeink akik nap mint nap belemarnak egyet Magyarországba!
elfújta az ellenszél
2022. október 16. 20:24
Új seggbe dolgozta be időközben a nyelvét, ilyen a politikai tanácsadók élete
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!