A pécsi bölcsészkar dékánja szerint álszentség a keresztény értékekre hivatkozva számon kérni Pankotai Lilit

2022. október 25. 07:23

Heidl György egy öntudatos tinédzser szabadszájúságáról beszél, és Pázmány Péterhez hasonlítja a lányt.

2022. október 25. 07:23
null

„Mi történik itt? Nem tudunk különbséget tenni műfajok és beszédmódok között? Nem vagyunk hajlandók elismerni a valódi nehézségeket, és ezért álproblémákat gyártunk? Elfelejtettük, hogy olyan apologéták, mint

– írja közösségi oldalán Heidl György filozófiatörténész, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja, amit a 444 szúrt ki.

A dékán arra reagált, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium igazgatója elhatárolódott diákja, Pankotai Lili „fellépésétől”, amit a vasárnapi tüntetésen mondott el. Ahogy írtuk, a tanártüntetésnek induló, aztán baloldali tüntetéssé váló október 23-ai megmozdulás során a végzős gimnazista egy slam poetry-re emlékeztető „művet” adott elő, ami bántóan középszerűre sikerült és tele volt indokolatlan káromkodásokkal.

A diák mellett ennek ellenére kiállt már a tüntetést szervező ADOM Diákmozgalom, a noÁr mozgalom, és az Amnesty International is. Azelhatárolódó iskolaigazgató arra hivatkozott, hogy a diák beszéde a „keresztény értékekkel össze nem egyeztethető” tartalmú volt, írja a 444, de Heidl szerint akkor felmerül a kérdés: „Hol van a pedagógusok mellett kifinomultan, elfogadható »narratívával« kifejtett katolikus (vagy más) egyházi állásfoglalás?

A dékán szerint „hihetetlenül álszent és képmutató” dolog „keresztény értékekre” hivatkozva számon kérni egy „öntudatos, igazságérzettől fűtött tinédzseren a szabadszájúságot”.

Hangsúlyozta: a Pankotai Lilihez hasonló, gondolkodni akaró diákokat mindig szívesen látják az egyetemen.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik