Komolyan azt gondolják, hogy értéktelen annak az embernek az élete, aki árvaházban nő fel, vagy akinek az anyja boldogtalan?

2022. szeptember 15. 17:00

Mondok néhány nevet, akik árvaként nőttek fel..

2022. szeptember 15. 17:00
null
Szabados Ádám

„Egészen elképesztőnek tartom azokat az abortusz melletti érveket, hogy például ha a nem kívánt gyermeket megszülnék, akkor az anya boldogtalan lenne, vagy a gyermek árvaházba kerülne és nehéz sorsa lenne, vagy esetleg mindkettő.

Akik ezt az érvet használják, komolyan azt gondolják, hogy értéktelen annak az embernek az élete, aki árvaházban nő fel, vagy akinek az anyja boldogtalan? Hogy nem kellett volna megszületniük?

Mondok néhány nevet, akik árvaként nőttek fel: Johann Sebastian Bach, Ingrid Bergman (Casablanca megvan?), J. R. R. Tolkien, Lev Tolsztoj, Edgar Allen Poe, John Keats, Steve Jobs (iPhone?), Röhrig Géza (Saul fia?), Ray Charles, Ella Fitzgerald, Marylin Monroe, Cher, John Lennon, Simon Bolivar, vagy Herbert Hoover és Bill Clinton amerikai elnökök.

Ha pedig az anya boldogtalansága elégséges ok lenne arra, hogy ne szülessünk meg, nem hiszem, hogy túl sokan lennénk a földön.

Bár az én édesanyám éppen egy boldog ember, de annak ellenére az, hogy kis híján belehalt a születésembe. Sőt, már a velem való terhességbe is. Hálás vagyok, hogy bár ez neki akkor nagyon sokba került, mindvégig a keble alatt tartott.”

Nyitókép: Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csakcsöndben
2022. szeptember 16. 10:01
Bach szülei 9 éves korában haltak meg, addig szeretettel gondját viselték (ugye az első pár év a legmeghatározóbb a gyerek életében), tanították, többek közt zenélni is. (Enélkül esélye sem lett volna azzá válni, aki lett.) Ekkora már felnőtt bátyja is, aki azonnal gondozásába vette. Egy pillanatig nem élt a családi köteléken kívül.
simonvitéz
2022. szeptember 15. 20:48
Jártál a házukban, beszéltél nevelokkel, gyerekekkel? Ez így egy szimpla pálca törés a részedről. Ilyen alapon, amit mondasz, betilthatnánk a házasságot is, hiszen rengeteg családban ütik vágják a gyereket, néhol meg is ölik. Olyanrol én nem igazán hallottam, hogy intézetben megoltek volna gyereket. Félreértés ne essék, nem a család intézménye ellen vagyok, de azon az alapon, ahogy te gondolkodsz, simán afelett is pálcát lehetne törni. A rendszerszintű probléma azt jelentené, hogy hoppá, itt is egy bántalmazo nevelő, akit nem jelentettek fel, meg amott is! Itt egy elhanyagolt gyermek, ott egy nem kellően informált szülő stb stb. Felmerult ez a büntető eljárás során az egyébként valószínűleg különösebben a magyarokat nem kedvelő románok részéről, hogy Bojte Csaba otthonaiban "rendszerszintu problémák " vannak? Nem tudom, azért kérdezem. Én nem hallottam róla, de lehet, te többet tudsz.
I.E.D.
2022. szeptember 15. 20:20
Hoover elnök sem volt soha árvaházban. Szülei halála után 18 hónapig a nagybátyjánál nevelkedett, utána egy gazdag kvéker fogadta örökbe.
I.E.D.
2022. szeptember 15. 20:13
Simon Bolívar soha nem volt árvaházban. A nagyapja nevelte fel ,arisztokrata környezetben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!