Hét évvel ezelőtt próbáltak betörni a migránsok Magyarországra

2022. szeptember 16. 09:03

A röszkei határátkelőhelynél a feldühödött tömeg kövekkel, botokkal támadt a rendőrökre, akik vízágyúval, könnygázzal válaszoltak, az incidensnek több száz sérültje volt.

2022. szeptember 16. 09:03
null

Orbán Viktor is megemlékezett a közösségi oldalán arról, hogy ma hét éve volt a röszkei csata: 2015. szeptember 16-án a magyar–szerb határon lévő település közúti határátkelőhelyénél – itt megy az 5-ös főút – összecsaptak a migránsok és a magyar rendőrök, ennek eredményeként több száz ember sérült meg.

Vagy beengedik őket, vagy betörnek

Az ügy előzménye, hogy az afrikai és közel-keleti konfliktusok – líbiai, szíriai polgárháború, az Iszlám Állam térhódítása – miatt abban az évben jelentősen megnőtt a Magyarországra érkező, majd innen Európa többi államába távozó migránsok száma. Ezért a kormány nyáron úgy döntött, drótkerítést húz fel a déli határszakaszra, amely addigra el is készült.

Aznap reggel több száz migráns gyűlt össze a határ szerb oldalán, Horgosnál – később a számuk több ezerre nőtt –, s döbbenten vették tudomásul, hogy nem léphetnek be Magyarországra. A rendőrség délben egy tehervagon segítségével lezárta az átkelőt, mert a szerb oldalon a feltorlódott csoport elzárta a közutat, így a járműforgalom zavartalansága nem volt biztosítható. A feldühödött migránsok azonban közölték, vagy beengedik őket, vagy betörnek. A háromszoros sorfalban álló

rendőrök és terrorelhárítók arabul próbálták megnyugtatni a tömeget, de sikertelenül.

A demonstráció nemsokára erőszakos fordulatot vett, néhány agresszív hangadó vezetésével a migránsok elkezdték rugdosni a kerítést, dobálták a határt védőket, autógumikat gyújtottak fel, ezért a rendőrök könnygázzal fújták le őket és vízágyút is bevetettek. Időközben több száz migráns indult el rohanva a néhány száz méterre fekvő új röszkei átkelőtől az összetűzés helyszínére, mert úgy értesültek, hogy ott kinyitották a határt.

Büntetőeljárások kezdődtek

Kezdetben a szerb rendőrök nem léptek fel a támadókkal szemben, így a migránsok – gyermekeket és nőket is maguk elé állítva pajzsként – mintegy ezer fős tömege áttörte a kaput és benyomult Magyarországra. A rendőrök és a TEK-esek végül visszaszorították őket, majd a szerb hatóságok is akcióba léptek, hátrább terelték őket. Este hét órára kezdett enyhülni a  feszültség. A támadásban húsz rendőr sebesült meg, közülük ketten súlyosan, őket kórházba szállították, s megsérült mintegy tizenöt-húsz újságíró is. A migránsok közül körülbelül háromszázan szereztek sérülést, köztük két gyerek is.

Pintér Sándor magyar belügyminiszter ezt követően a közbiztonság védelme érdekében 30 napos részleges határzárat rendelt el a Röszke–Horgos 5-ös főút, valamint az autópálya menti határátkelőhelyen. Ez utóbbit szeptember 20-án a nemzetközi tranzit, a gazdasági együttműködés, valamint a határsávban élők mozgásának biztosítása érdekében feloldották.

A helyszínen huszonkét embert állított elő a rendőrség,

ebből tizenötöt tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett tiltott határzárátlépéssel gyanúsítottak. Közülük kilenc szír és egy iraki állampolgárral szemben a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség 2016. január 5-én vádat emelt. 2016. július elsején tíz vádlottat börtönbüntetésre és Magyarországról való kiutasításra ítélt a Szegedi Járásbíróság tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett illegális határátlépés miatt. A Szegedi Törvényszék 2017. február 28-án az elsőfokú bíróság ítéletét érdemben helybenhagyta. A tárgyaláson csak a hetedrendű vádlott jelent meg, akinek ítéletét a bíróság enyhítette. Hat vádlott menekültügyi eljárását időközben megszüntették, mert ismeretlen helyre távoztak.

Megváltozott a megítélésük

Három nappal később a rendőrök Győrben elfogták a zavargás egyik feltételezett irányítóját, a szíriai Ahmed Hamedet, aki tagja egy iszlám fundamentalista mozgalomnak. A férfinál a saját – schengeni vízummal ellátott – útlevelén kívül még nyolc, más nevére kiállított útiokmányt találtak. Hosszú büntetőeljárás után a Szegedi Ítélőtábla a megismételt másodfokú eljárásban jogerősen öt év börtönbüntetésre ítélte a vádlottat. A bíróság elfogadta a vád álláspontját, miszerint Ahmed Hamed terrorcselekménye abban állt, hogy erőszakkal (kődobálással) próbálta a rendőrséget rávenni arra, hogy engedjék be Magyarországra a lezárt határ szerb oldalán összegyűlt tömeget, ezzel egy állami szervet próbált kényszeríteni, hogy tegyen Hamed akarata szerint.

Védője szerint viszont ezzel a terror fogalmát egy utcai harcra bagatellizálják le, és így akár egy focimeccs után a rendőrökkel kekeckedő ultrák is elkövetik a terrorcselekményt. Az Amnesty International két nappal korábban petíciót adott át az Igazságügyi Minisztériumnak, amelyben majdnem 110 ezer aláíró (163 államból) arra kéri a hatóságokat, hogy ne kezeljék az ügyet terrorcselekményként. Az Igazságügyi Minisztérium szerint szerint a szervezet ezzel

nyomást próbált gyakorolni a független magyar igazságszolgáltatásra.

Azóta alapvetően változott meg az Európai Unióban a migránsok és a bevándorlás megítélése, több más ország is épített a határára védőkerítést.

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2022. szeptember 16. 15:21
Nem kicsit gyanús, hogy előtte Gyurcsány és Vadai odaát voltak dumálni a mirgáncsokkal.
Sziamiamja
2022. szeptember 16. 12:43
Juj es majdnem elvettek az osszes fos slave wages fizetesunket jujuj. aztan igy is befogadtunk tobb ezret, de az mindegy is ok illedelmesen bekopogtattak csak azert.
Gèbi
2022. szeptember 16. 12:20
Jelenleg nagyon súlyos a helyzet a határon. Lásd Toroczkai legújabb videóját. Azonnali gyökeres jogszabályi változás kell és fegyverhasználat a betolakodó mocsokkal szemben.
zakar zoltán béla
2022. szeptember 16. 11:57
Aranyos vagy. OlimPITHON?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!