Nemsokára döntenek a nálunk elfogott hírhedt drogbáró sorsáról

2022. augusztus 25. 09:00

A 2017 és 2019 között Dél-Amerikából a világ más részeire összesen 45 tonna kokaint csempésző, júniusban Budapesten elfogott Sergio Roberto de Carvalho korábban azzal tévesztette meg hatóságokat, hogy halottnak nyilváníttatta magát. A Fővárosi Törvényszék ősszel hoz határozatot a brazil Pablo Escobarként is emlegetett férfi kiadatásáról, amelyet szülőhazája kezdeményezett.

2022. augusztus 25. 09:00
null
Baranya Róbert

Információink szerint a Fővárosi Törvényszék pár héten belül dönt a világ egyik legkeresettebb drogkereskedőjének kiadatásáról, akit egy összehangolt akció keretében fogtak el a magyar hatóságok júniusban Budapesten.

Boross Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nemzetközi bűnözés elleni főosztályvezetőjének akkori tájékoztatása szerint Sergio Roberto de Carvalhót, a brazil hadsereg egykori őrnagyát, 30 évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények miatt kibocsátott nemzetközi elfogatóparancs alapján körözték.

Az 54 éves brazil drogbáró 45 tonna kokaint csempészett 2017 és 2019 között Dél-Amerikából a világ különböző pontjaira.

A brazil Pablo Escobarként is emlegetett férfi felkutatását az is nehezítette, hogy pár éve holttá nyilváníttatta magát, több mint tíz álnevet és hamis iratokat használt.

Boross tájékoztatása szerint a magyar hatóságok az elfogás napján kaptak információt arról, hogy a veszélyes bűnöző Magyarországon tartózkodik. Az NNI munkatársai hat óra alatt felkutatták, azonosították és egy budapesti vendéglátóhely teraszán – a Terrorelhárítási Központ műveleti egységének közreműködésével – elfogták a körözött bűnözőt. 

Kihallgatásán a férfi tagadta, hogy ő lenne az Interpol által körözött személy, de az ujjlenyomata egyezést mutatott. 

A férfi szállodai szobáját is átkutatták a magyar hatóságok és közokirat-hamisítás miatt is eljárást indítottak ellene.

A bűnöző ideiglenes kiadatási letartóztatását a Fővárosi Törvényszék június 23-án rendelte el. Carvalho és védője azonban arra hivatkozva, hogy „a brazíliai jogállami és börtönviszonyok” miatt a férfit nem lehet kiadni, megfellebbezte a döntést, ám a Fővárosi Ítélőtábla július 1-jén a törvényszék döntését helybenhagyta. A Fővárosi Törvényszék kérdésünkre közölte:

a brazil hatóságok kiadatási kérelme határidőn belül megérkezett a bíróságra,

ezért még ősszel tárgyaláson döntenek a férfi sorsáról, aki a döntésig letartóztatásban marad.

Az insightcrime bűnügyi oldal összefoglalója szerint a férfit sikeresen bújkált az elmúlt évtizedekben, mígnem 2020-ban letartóztatták Spanyolországban, Marbellán, kokaincsempészés miatt. Ám Carvalhonak, álnevet használva, sikerült megtévesztenie az ottani hatóságokat, így óvadék ellenében szabadon engedték. A drogbáró természetesen azonnal kereket oldott és már nem akart semmit a véletlenre bízni: megrendezte saját halálát.

Hamis dokumentumokat felhasználva elhitette a spanyol hatóságokkal, hogy koronavírusban  elhunyt.

Miután a brazil hatóságok képbe hozták a spanyol kollégákat, újra lendületbe került a nyomozás, amelynek eredményeképpen végül elfogták a férfit.

A brazil hatóságok egyébként az évek során 163 Carvalho-hoz köthető ingatlant foglaltak le Brazíliában, Portugáliában, Spanyolországban és Dubaiban, de emellett 37 repülőgépet, 70 autót és több millió euró készpénzt is. Ez is mutatja mekkora vagyona is volt a nemrég lekapcsolt drogbárónak. 

Nyitókép: a brazil férfi az elfogása után (Fotó: police.hu)

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vemiko
2022. augusztus 25. 17:25
megy a Kispesti önkormányzatba.....mint hivatalos logisztikai referens ...
Reszelő Aladár
2022. augusztus 25. 12:26
Hát tesó rákúrtál, mert nálunk sincs jogállam az AI szerint. De várjuk a jogászkodást, hogy ügyvéded szerint hol leszel hajlandó leülni a büntetésed. Javaslom Norvégiát, ott a tömeggyilkos is szabadul 20 év után, addig meg kb szálloda az ellátás. Szerintem legálisan el lehet ezt is intézni, mert ők nem korruptak.
DrPepper
2022. augusztus 25. 10:11
Na, akkor a Narcos Brazil sorozatban már lesz magyar szál is.
kunfia
2022. augusztus 25. 10:04
Baszki,elfogták Habonyt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!