Agrárállamtitkár: Nincs veszélyben hazánk zöldtőkéje

2022. augusztus 11. 10:37

„Az erdők területe és természetességi állapota továbbra sem csökkenhet” – szögezte le Zámbó Péter.

2022. augusztus 11. 10:37
null

A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani – mondta a Magyar Nemzetnek egyebek mellett a napokban életbe lépett, fakitermelésre vonatkozó intézkedéssel kapcsolatban Zámbó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára.

„Az erdőgazdálkodás fontos része az energia-vészhelyzet megoldásának, ezért a kormány a tűzifa biztosítására enyhítette a fakitermelés szabályait” – válaszolt az államtitkár arra a kérdésre, hogy miért volt szükség a sokak nemtetszését kiváltó könnyítések bevezetésére. Zámbó hozzátette:

Azt azonban le kell szögezni, hogy az említett kormányrendelet kizárólag vészhelyzet esetére készült.

A fakitermelésre vonatkozó rendkívüli szabályok akkor lépnek életbe, ha az energiakrízis eljut arra a szintre, amikor a lakossági és közületi tűzifaigényt már nem tudjuk a korábban tervezett fakitermeléssel biztosítani. Amennyiben ilyen vészhelyzet nem következik be, a hazai erdőgazdálkodás – benne a fakitermelés – az eredeti 2022-es tervek szerint zajlik”.

Az államtitkár elmondta, hogy az idén csak az állami erdőgazdaságok még mintegy 1,3 millió köbméter tűzifa kitermelésére rendelkeznek engedéllyel, amely a veszélyhelyzeti intézkedéseknek köszönhetően megfelelő hatósági kontroll mellett az erdők károsításának veszélye nélkül növelhető.

„Magyarországon a faanyag a legfontosabb újratermelhető nyersanyagunk, és a magyar erdőkben fenntartható erdőgazdálkodást folytatunk.

Ez azt jelenti, hogy évtizedek óta kevesebb fát hasznosítunk, mint amennyit az erdők teremnek, így jelentős tartalékokat sikerült biztosítani.

Az erdőgazdálkodás tervszerű tevékenység, ezért a mennyiségek átcsoportosíthatók, így több százezer köbméternyi faanyagot tehetünk szükség esetére elérhetővé úgy, hogy magát az erdőt mint Magyarország zöldtőkéjét semmiképpen sem veszélyeztetjük” – szögezte le Zámbó.

Nyitókép: MTI/Varga György

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Perczel Éva
2022. augusztus 12. 08:02
'Nincs veszélyben hazánk zöld tőkéje." Ez egészen biztos! Már csak ezért is, mert a moslék mást állít, és sivalkodik.
Járai
2022. augusztus 11. 21:18
Hazánk erdővagyona folyamatosan romlik. A romlást ez a jogszabály gyorsítja. Zámbó úr kiemelt két olyan elemet, ami elvileg valóban nem romolhat, finomat elhallgatta, ami romlik. Például az erdőfelújítások minősége. A kormány meg mindent megtett, hogy a tulajdonosok kibújhassanak az erdőfelújítás alól.
Pelso j.
2022. augusztus 11. 13:38
Ma még nincs veszélyben. De elég, ha a haverok meglátják benne a harács lehetőségét.
Megtalálta
2022. augusztus 11. 13:25
Az ellenzék pont olyan színvonaltalan szemét, mint az itteni trolljaik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!