Energiakrízis: a nyugat-európai politikusoknak változtatni kell a retorikájukon – Hortay Olivér a Mandinernek

2022. július 19. 09:00

A béke szükséges, de nem elégséges feltétele, hogy megszűnjön az európai energiaválság, amit elsősorban nem a háború, hanem az elmúlt évek elhibázott szakpolitikai döntései okoztak – mondja lapunknak Századvég Gazdaságkutató energiapolitika üzletágának vezetője. Interjúnk.

2022. július 19. 09:00
null
Pálfy Dániel Ábel

Az elmúlt évben óriási mértékben változtak az energiaárak, a gáz ára egy év alatt hatszorosára, az áramé ötszörösére nőtt. Milyen folyamatok befolyásolták ezt, és mi lesz a jövőben leginkább meghatározó az árak alakulásában?

Az Európai Unió 2021 őszén sodródott bele egy energiaválságba, amelynek okai közül a legsúlyosabb, hogy a COVID-ot követően a gazdasági helyreállítás következtében hirtelen olyan mértékű energiakereslet alakult ki, amelyre a kínálati oldal a járvány alatt elmaradt beruházások miatt nem volt felkészülve. Ezért globális szintű energiahiány alakult ki, amelynek a legsúlyosabb következményei az Európai Unióban érvényesültek.

Az EU-ban az elmúlt években sorozatosan hibás energiapolitikai döntéseket hoztak.

Számos tagállamban a zöldítés jegyében leépítették a hagyományos technológián nyugvó, szabályozható energiatermelést – erre jó példa a német atomerőművek leállítása – és bizonytalan kapacitású termelőeszközökre cserélték ezt. Emellett ráadásul a gazdasági liberalizáció szándékától vezérelve felszámolták azokat a piaci konstrukciókat, amelyek energiastabilitás garanciái voltak – a hosszútávú gázszerződések helyett azonnali tőzsdei ügyletek felé terelgették a szereplőket. Az állami szerepvállalás leépítése felé irányították a tagállamokat, ami azokban az országokban, ahol a gáztározókat magáncégek üzemeltetik, komoly problémákat okozott. Nyáron ugyanis emelkedett a gáz világpiaci ára, ezért ezek a cégek egy későbbi korrekció reményében elhalasztották a gázvásárlásokat. Igen ám, de az energiahordozó ára nem csökkent, ez pedig azt eredményezte, hogy őszre jóval alacsonyabb volt a gáztartalékok szintje, mint az előző években. Az Európai Bizottság igyekezett rávenni a tagállamokat, hogy a lakossági energiaárak esetében szüntessék meg a hatósági szabályozást, és azokban az országokban, amelyek ennek nem álltak ellen, a hirtelen gázáremelkedés azonnal megjelent a lakossági energiaárakban is. Ezek a hibás szakpolitikai döntések nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a globális energiahiányos helyzet az EU-ban válságot eredményezett.

Ezt pedig még tovább mélyítette a háború.

Igen, de érdekes módon az elején a háború közvetlenül nem volt hatással az árakra. Február 23-án 87 euró/Mw/h volt az irányadó holland piacon a gáz ára, február 25-ére, pedig minimális mértékben, 92 euró/Mw/h-ra emelkedett.

A komoly áremelkedést az Oroszország elleni szankciók lebegtetése, az ezekkel kapcsolatos piaci várakozások okozták.

Pedig a gázpiacot ezek egyelőre közvetlenül nem is érintik. Igaz, az EB korábban jelezte, hogy úgynevezett „gördülő szankciókat” terveznek, ezért a szén- és olajpiaci szankciók elfogadása jelzés volt a gázpiacnak is, hogy előbb-utóbb a földgázra is sor kerül. Utóbbi korlátozása egyébként a legnehezebben kezelhető az EU számára. 

Oroszország számára viszont úgy tűnik kevésbé. Mégis történtek válaszlépések az Moszkva részéről. Ezek hogyan befolyásolták a helyzetet?

Az első komoly lépés az orosz fél részéről az volt, hogy miután a német kormány bejelentette, hogy 2024-ig leépíti az orosz földgázimportot, azonnal a felére korlátozták az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül érkező energiahordozó mennyiségét. Ez súlyos érvágás volt, nem csak a németek, hanem az egész Európai Unió számára, hiszen az Oroszországból importált földgáz több mint egyharmada ezen keresztül érkezik. Június 11-én kezdődött a vezeték éves rendszeres karbantartása, ezért jelenleg teljesen leállt a szállítás, és mindenki attól fél, hogy az oroszok nem indítják újra a gázt, aminek nagyon súlyos következményei lennének az egész unió gazdaságára nézve.

Hogy érinti ez Magyarországot? Hozzánk is érkezik gáz az Északi Áramlaton keresztül?

Az európai energiapiac szorosan integrált, azaz amennyiben normál piaci körülményeknél az egyik tagállamban energiahiány alakul ki, az az európai közösség egészét érinti. Most, hogy általános energiahiány tapasztalható, még súlyosabb a helyzet.

Elindult egy versenyfutás a tagállamok között,

mindenki próbál új szabad gázkapacitásokhoz jutni. Azok az országok, akiknek sikerül minél több gázt vásárolni, elkerülheti a legrosszabbat, a lakossági energiafelhasználás korlátozását.

Ezeket nevezte Manfred Weber „szerencsés” országoknak, akiknek szerinte szolidaritást kellene tanúsítani a többiekkel szemben. Az unióban azonban jelenleg is létezik energiaszolidaritási mechanizmus. Ez miről szól pontosan?

Egyrészt a tagállamok viszonyában, másrészt uniós szinten is léteznek energiaszolidaritási mechanizmusok. Most elindult egy intenzív gondolkodás ennek megváltoztatásáról, és ez nem feltétlenül rossz dolog. A jelenlegi szolidaritási mechanizmusok rövidtávú technikai problémák megoldására lettek megalkotva, erre jók. Például egy haváriahelyzetben az úgynevezett „védett fogyasztók” – például a lakosság, vagy a kórházak, egészségügyi intézmények – ellátását a szomszédos országoknak kötelessége biztosítani. Most azonban nagy az esély arra, hogy egy hosszútávú geopolitikai problémával szembesül az EU, és ennek megoldásához valóban új működésre lehet szükség. Az azonban, amit Weber mondott, hogy kötelező érvényű szolidaritási mechanizmust vezessenek be, és

valami zavaros központi hatalom ossza szét a gázt a tagállamok közt,

figyelmen kívül hagyva azt, hogy a „nem szerencsés” országok magukat sodorták ilyen helyzetbe a szállítások önkéntes korlátozásával, teljesen abszurd.

Mennyi realitása van egy ilyen mechanizmus bevezetésének?

Szerintem rendkívül csekély, szinte nulla ennek az esélye. Elképzelhetetlen, hogy az európai országok lemondjanak a saját állampolgáraik ellátásához való jogukról.

A magyar gáztározók töltöttsége jelenleg negyven százalék körüli. Mennyi időre elég ez a gáztartalék, és mennyire állunk jól nemzetközi viszonylatban?

A teljes gáztároló kapacitásunk valamivel több, mint 4 milliárd köbméter. A jelenlegi gáztartalékunk az egész ország – beleértve a lakossági és ipari fogyasztókat – éves energiaigényének 25,5 százalékát tudja kielégíteni. Az uniós átlag jelenleg 16,4 százalék.

Mekkora Magyarország éves gázfogyasztása?

Nagyjából 9-10 milliárd köbméter, amelynek nagyobb részét a téli hónapokban fogyasztjuk el.

Tavasszal kötöttünk egy 15 évre szóló gázszállítási szerződést Oroszországgal. Ez nem garancia a biztonságos ellátásra?

Ez nagy segítség, hiszen évente nagyjából 4,5 milliárd köbméter gázt garantál. Ez a lakossági igényeknél valamivel több, de mint a fogyasztási adatokból látszik, szükségünk van további forrásokra, többek közt saját kitermelésre, ami jelenleg évi 1,5 milliárd köbmétert jelent.

A miniszterelnök múlt héten azt mondta, hogy a hazai földgáztermelés 2 milliárd köbméterre való emelését tervezik, de vitatott, hogy ez lehetséges-e. Képesek leszünk tovább növelni a termelést?

A rendelkezésre álló tanulmányok alapján ennek van realitása. Mindent meg kell tenni azért, hogy sikerüljön. A korábbi piaci környezetben ez nem feltétlenül volt gazdaságos, de a jelenlegi helyzetben valószínűleg megéri.

Mennyi gázt vásárolunk évente, és mekkora ebből az orosz import aránya?

Magyarország az elmúlt években a piac-összekapcsolási beruházásoknak köszönhetően regionális gázelosztó központtá vált, nem csak saját felhasználásra vásárolunk gázt, hanem az importált energiahordozók egy részét mi is értékesítjük.

Évente nagyjából 12 milliárd köbméter földgázt importálunk.

Ennek a legnagyobb részét, körülbelül nyolcvan-nyolcvanöt százalékát közvetlenül, vagy közvetve, Európán keresztül Oroszországból vesszük.

Mi a helyzet az elektromos energiával? E téren mekkora a kitettségünk?

A belföldi áramkereslet harminc százalékát biztosítjuk importból, a többi hetven százalék felét a Paksi Atomerőmű termeli meg, a másik felét pedig megújuló energiaforrásból, gáz- és szénerőművek termeléséből fedezzük.

Folytatódik-e a közeljövőben az energiaárak közelmúltban tapasztalt rendkívüli gyorsaságú és mértékű változása, vagy megtörhet a trend? Milyen körülmények lesznek leginkább meghatározóak e tekintetben?

A legnagyobb kérdés, hogy mi lesz az Északi Áramlat 1-en keresztüli gázszállítással a karbantartást követően. Háromféle forgatókönyvet látok jelenleg: A legjobb esetben teljes kapacitással újraindul a szállítás, ami árkorrekciót és az ellátási kockázatok csökkenését jelentheti. A piaci hangulat és az elhangzó nyilatkozatok alapján ennek látom a legkisebb esélyét. Valószínűbbnek látszik, hogy újraindul a gázszállítás, de korlátozott mennyiségben. Ez továbbra is magas árakat, és ellátási kockázatokat jelentene.

A legrosszabb esetben pedig nem indul újra a szállítás,

ami borítékolhatóan azt eredményezné, hogy az EU egyes országainak ellátási korlátozásokat kellene bevezetnie, és továbbra is emelkedne az energiaár. Az, hogy mi lesz az európai energiapiacon ősszel, nagyon sok tényező függvénye. Meghatározó lehet az időjárás éppúgy, mint a norvég szénhidrogén-kitermelők sztrájkja, vagy az, hogy az alternatív források mennyi energiát termelnek. De egy esetleges recesszió szintén befolyásolhatja az árakat. A nyersolaj tőzsdei árát például azért a kevesebb energiaigényt jelentő gazdasági visszaeséstől való félelem szorította 200 dollár alá.

Emellett nyilván a háborús helyzet alakulása is befolyásolja az árakat. A béke, vagy egy tűzszünet esetén várható-e korrekció az energiapiacon?

A béke az energiaválság megszűnésének szükséges, de nem elégséges feltétele. Három alapvető feltételnek kell teljesülnie ahhoz, hogy legalább enyhülés következzen be. Az első, hogy

a nyugat-európai politikusoknak változtatni kell a retorikájukon!

A jelenlegi magas árkörnyezet nagyrészt a folyamatos fenyegető politikai nyilatkozatok következménye. Ez azt jelenti, hogy az árak változásait nem kizárólag valós események, hanem már az azoktól való félelmek is generálják. A második feltétel az eddig elfogadott, a békén túlmutató szankciók enyhítése, a harmadik pedig az európai energiapolitika strukturális reformja. Az energiaválság jóval a háború előtt kezdődött, és már akkor látszott, hogy ennek a rendszerszintű problémának a megoldásához az uniós energiapolitika teljes átalakítása kell. 

Nyitókép: Hortay Olivér Facebook-oldala

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lolek
2022. július 20. 09:27
A nyugat-európai politikai elit ostoba, alkalmatlan, tehetetlen,a globális tőke zsebében arra játszanak, hogy megtartsák saját hatalmi pozíciójukat és anyagi létüket.
Namond
2022. július 19. 16:15
Érdekesek a számok. "A magyar gáztározók töltöttsége jelenleg negyven százalék körüli. Mennyi időre elég ez a gáztartalék, és mennyire állunk jól nemzetközi viszonylatban?" "A teljes gáztároló kapacitásunk valamivel több, mint 4 milliárd köbméter. A jelenlegi gáztartalékunk az egész ország – beleértve a lakossági és ipari fogyasztókat – éves energiaigényének 25,5 százalékát tudja kielégíteni." Tekintve, hogy 1 milliárdnyi tárolókapacitást bérbe adtunk Szerbiának, hazánk számára kb 3,2 milliárd tároló kapacitás áll rendelkezésre. (Ha Ukrajnának csak napi 1 millió m3-t szállítottunk, az az orosz intervenció óta eltelt kb 142 nap, alatt 142 millió m3-t adtunk át. Vélhetőleg a Naftogas fizetett érte, vagy nem. Ugye emlékszünk Orbán Moszkvai látogatására, ahol a kvótánk napi 1 millió köbméterrel megemeléséről is tárgyalt? Az ukrán kormány számára, hogy ne vádaskodjanak az EB-nél és ne pereljenek a nemzetközi bíróságon, a (fizikailag ellehetetlenült) reverz szállítás elmaradása miatt. Amire Putyin nem mondott nemet, de igent sem, így vélhetőleg a saját kvótánkból szolgáltatta ki, naivan, bátor kormányunk, hős vezére Holomodorszkijt, az orosz-magyar szerződés módosítására várva.) Ha a 3,2 milliárd tároló kapacitás feltöltöttsége 40 % - mert elhangzott egy hónapja 60 %-is - a tárolt mennyiség 1,28 milliárd m3, (60 %-os feltöltöttség esetén 1,92 milliárd m3). Ha ez a mennyiség "a lakossági és ipari fogyasztók – éves energiaigényének 25,5 százaléka" - akkor a teljes igény 5,2 milliárd m3. Erre talán még rájöhet a lakossági igénnyel közel megegyező gázigény a plázák, bevásárló központok, közösségi kulturális terek részéről. Na meg az államháztartás intézményei - az állami egészségügyi - szociális hálózat, stratégiai készlet raktárak, történelmi értéktárak - hivatalok, fegyveres testületek állomáshelyei igénye. Mondjuk az országos igény kb 9-9,5 milliárd m3. Ebből mire kell az államnak felelősséget vállalnia? Gondolom én; a lakosság és az állam működését biztosító államháztartási intézmények - az állami egészségügyi- szociális hálózat, stratégiai készlet raktárak - hivatalok, fegyveres testületek állomáshelyei igénye kielégítésére. Ez mondjuk 5-6 milliárd m3 évente, hatóságilag maximált áron. Biztosítja a hazai kitermelés 1,5 milliárdos és az államilag leszerződött 4,5 milliárdos (rendben érkező) mennyisége. A vállalkozások - üzemek, logisztikai raktárak, ipari parkok, a plázák, bevásárló központok, irodaházak, közösségi kulturális terek ellátására már csak azért sem, mivel építészeti kialakításuk a természetes benapozottságot, légszellőzést figyelmen kívül hagyó, nagy légterű pajtaszerű, ha úgy tetszik hodály, alapból épületgépészeti berendezésekre hagyatkozó, energia pazarló kialakításúak. Vészhelyzet esetén ezek ellátását korlátoznám elsősorban. Esetükben maximált árú, földgáz ellátására semmi képen nem köteles az állam, piaci alapon, profitért versenyezve a gázkereskedőkkel viszont nem tilos, amit meg is tesznek vegyes - állami-magán - tulajdonú társaságokkal. Nem kellene viszont a profitérdekelt állami, állami-magán beszerzések nehézségeit és a promt beszerzések miatti árkockázatát a lakosságra és államháztartási fogyasztókra hárítani. A lakossági és államháztartási fogyasztóknak, fix, hatóságilag maximált árú ellátást kellene kapniuk. ............................................................................................................................................................................. "A miniszterelnök múlt héten azt mondta, hogy a hazai földgáztermelés 2 milliárd köbméterre való emelését tervezik, de vitatott, hogy ez lehetséges-e." Ó igen lehetséges, csak a szakértő azt nem mondta el, hogy ezen mezők kitermelése hagyományos technológiával nem, csak a repesztéses új módszerrel, amihez vagy a technológiát kell megvenni, vagy a tolvaj jenkik valamely vállalkozását bevonni szükséges, ami ugye drágítja a hazai kitermelést. "Magyarország az elmúlt években a piac-összekapcsolási beruházásoknak köszönhetően regionális gázelosztó központtá vált, nem csak saját felhasználásra vásárolunk gázt, hanem az importált energiahordozók egy részét mi is értékesítjük." (Sajna az igazi elosztó központ Ausztria, az OMV baumgartneri telepe, 25 TWh OMV Gas Storage GmbH is among the leading European storage providers.) "Évente nagyjából 12 milliárd köbméter földgázt importálunk." Azaz a közvetítő kereskedelem, az export, 3,5-4 milliárd köbméter lehet, figyelembe véve a hazai 1,5 milliárdos kitermelést. "Ennek a legnagyobb részét, körülbelül nyolcvan-nyolcvanöt százalékát közvetlenül, vagy közvetve, Európán keresztül Oroszországból vesszük." Az orosz import tehát az államilag szerződött 4,5 milliárdot, 5,1 - 6,3 milliárd m3-el haladja meg, magán és magán-állami kereskedő vállalkozások szabadpiaci vásárlásaival - aminek az árkockázatát nem kellene a lakosságra hárítani. A teljes import esetében fennmaradó nem orosz eredetű 2,4 - 1,2 milliárd köbméter gáz esetében érdemes emlékezni a MOL, BP által üzemeltetett Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmező 9,57%-os , Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) ávvezeték 8,9%-os Chevron részesedései megvásárlására és az INA földgázüzletága termelésére, ami nagyjából fedi a MOL külföldi leányvállalatai teljesítményét. Megjegyzem a MOL külföldi termelő é szolgáltató vállalkozásai leányvállalatai teljesítménye a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) részét képezik. .............................................................................................................................................................................. "Mi a helyzet az elektromos energiával? E téren mekkora a kitettségünk? A belföldi áramkereslet harminc százalékát biztosítjuk importból, a többi hetven százalék felét a Paksi Atomerőmű termeli meg, a másik felét pedig megújuló energiaforrásból, gáz- és szénerőművek termeléséből fedezzük." 2021-ben az ország bruttó villamosenergia igénye 46,92 TWh, azaz 46 920 GWh volt. Az MVM ZRt kft formában működtetett vállalkozásai ehhez 19,024 TWh (br 20,3 TWh) energiát adtak ki, az összes igény 43 %-ában. Az egyéb országos erőművi termelés 13,87 TWh volt, az összes igény 32 %-ában. Az import tehát 2021-ben 25 % volt. (Megjegyzem, ezt 2010-es évek 8-12 %os import kitettségéről sikerült feltornászni egyes erőművek - Ajka Inota, stb - korszerűsítés helyetti bezárásával. A külszíni fejtésű lignit tüzelésű erőművek fenntartása mellett.) Ha a kihasználatlan stadionokat 180 fokkal átfordítanánk egész jó hűtőtornyokat kapnánk, melyek huzata az esőfelhők kialakulása mellett, még turbinákat is hajthatna. MVM termelése: Paks 15 112 GWh Földgáz 472 GWh Kőolaj 45 GWh Lignit 2 569 GWh Zöld 801 GWh - MVM össz kiadott energia termelés 19 024 GWh (20 340 GWh bruttó), ennek 79 %-át és a hazai bruttó igények 34,07 %-t, Paks adja. A zöld energia fotovoltaikus erőmű 259 GWh (25 %-os növekedés 2021-re), vízerőművi kapacitás 540 GWh ( Tiszalök, Kisköre és 3 db romániai erőmű kb 100 GWh részesedés). Nem hiányzik, most kissé Dunakiliti erőmű, a Szigetköz vízellátása, kedves Duna Körös zöldkommandó, valamint az osztrák és szlovák államnak és vállalkozásoknak fizetett kártérítések? A fotovoltaikus erőművek nem hálózathoz illeszkedő termelési többlete vagy termelése nem hasznosítható zöldhidrogén előállításra, amely keverhető a földgázba, alapja lehet a hidrogéniparnak? Hiszen a városigáz is tartalmazott hidrogént 10-50 % arányban és túlélték apáink és nagyapáink. https://mvm.hu/hu-HU/Tevekenysegunk/Termeles .............................................................................................................................................................................. "Nem oldja meg a függőségi kérdést, de felértékelődött az azeri gáz" A Tanap–TAP vezeték az azeri gázt szállítja az olasz csizma sarkáig. Zöldhidrogén Róma Baku legnagyobb külgazdasági partnere, és ezt a pozícióját 2022 első hónapjaiban is megőrizte. Az importjában viszont Moszkva vezet. Azerbajdzsán az Oroszország–Ukrajna-konfliktusban igyekszik megőrizni semlegességét, nem csatlakozott a nyugati szankciókhoz. Ezért egyes nyugati fővárosokban azzal gyanúsítják, hogy Grúziához hasonlóan a szankciók elkerülésének egyik tranzitországa lehet – erre azonban semmilyen bizonyíték nincs. Új lehetőségeket tár fel az azeri miniszter ajánlata: országa kész offshore szélerőművekben előállított villamosenergia segítségével gyártott zöldhidrogén Európának való eladására. Javaslatában szerepel 10 százaléknyi hidrogénnel dúsított földgáz (hydrogen-enriched natural gas – HENG) szállítása is. Valamikor a „városi gázban” szintén 10–50 százalékos volt a hidrogén aránya, mielőtt áttértek a tisztított, kezelt nyersanyagra. A dúsított energiahordozó alkalmazása jelentősen csökkenti a karbonlenyomatot, hozzájárulva az adott ország klíma-, környezetvédelmi céljainak az eléréséhez. És az Azerbajdzsán által ajánlott 10 százalékos hidrogéntartalmú nyersanyag a földgáztávvezetékeken át is szállítható. https://www.vg.hu/energia-vgplus/2022/04/nem-oldja-meg-a-fuggosegi-kerdest-de-felertekelodott-az-azeri-gaz
fatman
2022. július 19. 14:24
helyesen: MWh nem pedig: Mw/h energia = teljesítmény x idő
Tóth Zoltán
2022. július 19. 11:21
Valójában Európa felvilágosultabb, értelmesebb fele most fog átállni egy modernebb energetikai-technológiai-gazdasági-társadalmi struktúrára, miközben a suttyóbbik része önmagát vakarja le az előbbiekről, balgán visszahullva a feledni remélt múltjába, magára rántva azon "Senki földje" kálváriáját, melyben pillanatnyilag még ukránok vívják élet-halál harcukat. A magyar nép megérdemli a rá váró sorscsapásokat, ostobán keltve a vészt maga ellen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!