Novák Katalin aláírta a katatörvényt

2022. július 18. 18:25

„Alaposan megvizsgáltam és megfontoltam az elfogadott törvényt, ahogy a hozzám érkezett észrevételeket is” – közölte az államfő.

2022. július 18. 18:25
null

Az elmúlt hét legnagyobb visszhangot kiváltó belpolitikai eseménye volt, hogy az Országgyűlés módosította a kisadózó vállalkozások kedvezményes adózásáról szóló 2012-es törvényt. A módosítás egyben szigorítást is jelentett, a szeptember elsején hatályba lépő jogszabály hatálya alá már körülbelül csak 150 000 vállalkozás esik, míg korábban 450 000-en katáztak.

Az új kata, a kisadózó vállalkozók tételes adója a tervezet szerint az eddiginél magasabb, évi 18 millió forint bevételi értékhatárig kínál egyszerű és kedvezményes adózási módot a legkisebb egyéni vállalkozóknak. Az adó mértéke minden kisvállalkozónak havi 50 ezer forint. Az új szabályok egyértelmű viszonyokat teremtenek a színlelt munkaviszony kizárása érdekében is: az adózási formát csak a lakosság részére saját szolgáltatást nyújtó, terméket értékesítő egyéni vállalkozók választhatják, olvasható a közleményben.

Az új katásoknak így csak magánszemélyektől származhat bevétele, kivételt képeznek a taxis személyszállítást végzők, akiknél a kizárólag lakossági értékesítés a szolgáltatás jellegéből fakadóan a gyakorlatban megvalósíthatatlan lenne, jegyezte meg a minisztérium.

Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását” – közölte még múlt héten a Pénzügyminisztérium.

Az új törvényt – amelyre Orbán Viktor szerint a nyugdíjrendszer fenntartása miatt volt szükség – heves tiltakozás fogadta, a fővárosban szinte minden nap tüntettek az érintettek, illetve a hozzájuk csapódott ellenzéki politikusok és kormányellenes szavazók.

A jogalkotási aktus-sorozat utolsó mozzanataként – miután múlt hét csütörtökön Kövér László házelnök is aláírta – már csak az hiányzott, hogy a köztársasági elnök is ellássa kézjegyével a dokumentumot.

Novák Katalin hétfő délután, közösségi oldalán jelentette be, hogy aláírta a törvényt.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 164 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thestatham20
2022. július 19. 10:00
Mindig mindent alá fog írni....
annamanna
2022. július 19. 00:55
"„Alaposan megvizsgáltam és megfontoltam az elfogadott törvényt, ahogy a hozzám érkezett észrevételeket is”" Két teliszájjal röhögés és 32 fogat villantó vigyor között. Pont befért egy neonlila dresszben kocogás és egy súlyzós edzés közé. Megbeszélte a műkörmössel, a fodrásszal és a gyerekeivel. A Haza Bölcs Anyja.
Trombitás Keresztély
2022. július 19. 00:42
Tényleg? Ki gondolta volna? Azt még nem tudja pontosan, hogy mit is írt alá, de mint egy biankó csekket már előre aláírta.
smarton84
2022. július 19. 00:07
Miért ne írna alá? Ezért fizetik!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!