Parlamenti felszólalások rangsora: magabiztosan tartja első helyét Rétvári Bence

2022. július 30. 16:34

A Belügyminisztérium államtitkára volt a legaktívabb a parlament idei, rendkívüli ülésszakán, de a legtöbbet felszólaló politikusok között immár ott van Koncz Zsófia, aki a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkáraként 56 alkalommal szólalt fel az Országgyűlésben tavasszal. Orbán Viktor tizenhatszor kért szót, míg Gyurcsány Ferenc mindössze egyszer.

2022. július 30. 16:34
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Senki nem tudja megszorongatni a parlamenti felszólalások versenyében Rétvári Bencét, aki immár a Belügyminisztérium államtitkáraként szólal fel rendre a parlamentben. Az Országgyűlés összesítése szerint a KDNP-s politikus a tavaszi választások után felálló új Országgyűlés májusi megalakulása és a rendkívüli ülésszak július 19-i lezárása között

összesen 78 alkalommal szólalt fel a parlamentben.

Ezek között volt napirend előtti felszólalás, interpellációra vagy azonnali kérdésre adott válasz illetve általános vitában tett felszólalás. Rétvári csaknem öt órán át beszélt az Országgyűlésben.

Az államtitkár tartja az abszolút rekordot is, az 1990 óta felszólaló politikusok között ő számít a legaktívabbnak.

Bár kevesebb alkalommal, de hosszabb időtartamban beszélt a parlamentben az LMP-s Keresztes László Lóránt, aki 59-szer kért szót és majdnem öt és fél órán át beszélt.

A korábbi felszólalási ranglista élmezőnyébe azonban egy új képviselő is beverekedte magát: a fideszes Koncz Zsófia,

aki először a szerencsi időközi választáson nyerte mandátumot még 2020-ban, majd ugyanott idén megismételte győzelmét a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókörzetben.

Koncz Zsófia, a Technológiai és Ipari Minisztérium államtitkáraként  többségében kérdésekre, azonnali kérdésekre valamint interpellációkra válaszolt, de részt vett általános vitákban is. Az államtitkár 56 alkalommal szólalt fel a tavaszi ülésszakon csaknem három óra időtartamban. Koncz Zsófia a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárát, Tállai Andrást utasította maga mögé. Őt a karlendítős felvételéről elhíresült jobbikos Z. Kárpát Dániel követi.

Az első tíz legaktívabb politikus között még ott találjuk a KDNP-s Nacsa Lőrincet, Dömötör Csabát, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárát, a DK-s Varjú Lászlót, a Mi Hazánkos Novák Elődöt és a fideszes Fónagy Jánost.

Orbán Viktor miniszterelnök tizenhatszor szólalt fel tavasszal, majdnem másfél óra időtartamban.

A frakcióvezetők versenyét a már említett Keresztes László Lóránt nyerte, őt a Mi Hazánk Toroczkai László követi 22 felszólalással, majd a Párbeszédes Tordai Bence (21) és a jobbikos Lukács László György (20). A KDNP-s Simicskó István 16, a Momentumos Gelencsér Ferenc 14, az MSZP-s Tóth Bertalan hét, a Fidesz frakciót vezető Kocsis Máté pedig hat alkalommal kér szót.

A frakcióvezetők sorát Gyurcsány Ferenc zárja, aki mindössze egyszer szólalt fel. Ebben az eskütétel előtt, napirend előtti felszólalásban „tisztázta a Demokratikus Koalíció viszonyát a leendő kormányhoz.”

A 199 képviselőből a tavasszal negyvenen maradtak némák, közöttük az egyetlen független Hadházy Ákos, ki még nem tette le parlamenti esküjét.

A tavaszi ülésszakon a leggyakrabban felszólaló képviselők:

Rétvári Bence (KDNP) 78

Keresztes László Lóránt (LMP) 59

Koncz Zsófia (Fidesz) 56

Tállai András (Fidesz) 53

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) 49

Nacsa Lőrinc (KDNP) 44

Dömötör Csaba (Fidesz) 32

Varju László (DK) 30

Novák Előd (Mi Hazánk) 29

Fónagy János (Fidesz) 28

Nyitókép: Rétvári Bence az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 11-én. (MTI/Bruzák Noémi)

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2022. július 30. 22:35
Nem ér rá felszólalni. Épp készül!
békalepcse
2022. július 30. 17:50
A kihelyezett hobbistában Bence a vízügyhöz nem értését demonstrálta, ami tudáshiányt sűrgősen pótolnia kéne.
MintaPedagógus
2022. július 30. 17:32
Az ócska ellenzéki demagógia, aljas hazudozás mindig próbára tette, de becsülettel helytállt! Ez a parlamenti államtitkárok fontos feladata. A kormány intézkedéseinek szakszerű tálalása és kérlelhetetlen védelme.
KBA98
2022. július 30. 17:21
ez a dolga, csak a munkáját végzi!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!