Gulyás az árfolyamingadozásról: Az egésznek a kiváltó oka a háború és az erre adott válaszok

2022. július 07. 11:57

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón elmondta, a helyreállítási alapról szóló tárgyalások az Európai Bizottsággal előrehaladott állapotban vannak. Fizetőeszközünk árfolyamingadozásáról pedig kifejtette: az energiakitettség és a magas államadóság miatt ilyen gyenge a forint.

2022. július 07. 11:57
null

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő július 7-én, csütörtök déltől tartott sajtótájékoztatót a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében.

***

Gulyás az eseményen arról beszélt: a magyar gazdaság és költségvetés helyzetéről tárgyalt elsősorban a magyar kormány szerdán, 10 órás ülésen.

Mint mondta, a hazai gazdaság fundamentumai a világgazdaság jelenlegi helyzete ellenére stabilak, teljes foglalkoztatottság megvalósult, a költségvetési bevételek lényegesen magasabbak a vártnál. Tehát a reálgazdaság jó állapotban van.

A miniszter szerint az árfolyamot ma a gázár és az olajár mozgatja. 

Az egésznek a kiváltó oka a háború és az erre adott válaszok. Egész Európa a szankciók hatásaitól szenved

– fogalmazott Gulyás.

Hozzátette: az egész európai gazdaságot elérte az infláció, ebben a tekintetben Magyarország valamivel jobban áll mint a térség, az árfolyam szempontjából viszont rosszabbul.

Előrehaladó tárgyalások az Európai Bizottsággal

A miniszter arról is beszélt a Kormányinfón, hogy a legutóbbi kormányülés óta előrehaladtak a tárgyalások a brüsszeli testülettel. A kormány a múlt héten részletesen válaszolt a Bizottság megkeresésére, és négy területen elfogadta a bizottság álláspontját, eddig hivatalos reakció viszont nem érkezett Brüsszelből: 

  • nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alatt lesz az egyajánlatos közbeszerzések aránya,
  • a bíróság dönthet korrupciós ügyek esetében a további lépésekről, ha az ügyészség lezárja azt,
  • A kormányzati jogalkotást megelőzően lesz idő társadalmi konzultációra. A speciális gyors jogalkotás arányát csökkentik.
  • a hitelként kapott uniós forrásokat az energiafüggetlenség előmozdítására kell fordítani.

Később kifejtette, szerinte ősszel állapodhat meg a kormány a Bizottsággal a helyreállítási alap kifizetéséről. De megjegyezte: az Európai Parlament össze nem illő dolgokat kapcsol össze, és lábbal tipor az uniós szerződésre, amikor addig nem írja alá az alap kifizetéséről szóló megállapodást, amíg a magyar kormány vétózza a globális minimumadó bevezetését.

Növelik a magyarországi gázkitermelést

Gulyás Gergely elárulta: a kormány gázturbinás erőművet tervez építeni, emellett Paks I. üzemidő-hosszabbítását kezdeményezi. Mint mondta: kétmilliárd köbméterre emelhető a magyarországi gázkitermelés, az ország gáz szükséglete egyébként 8-9 milliárd köbméter között van.

Eddig nem érte meg a feltárás, de a mostani gázár mellett megéri

– hangoztatta.

A naperőmű kapacitások növelését is felgyorsítja a kormány. 1,5 év alatt 6 gigawatt kapacitás a cél – fűzte hozzá.

Érkeznek a határvadászok

A miniszter szólt a migrációs helyzetről is, azt mondta, hogy míg tavaly 47 ezer, addig idén 110 ezer embert kellett feltartóztatni. Tavaly 431 embercsempészt, idén 836 embercsempészt fogtak el.

„A belügyminisztérium keretében határvadász egységes jönnek létre, nagyjából 4000 határvadász lesz” – jelentette be a miniszter.

Első körben 2200 határvadászt vesznek fel”. 

Mint Gulyás Gergely fogalmazott, mindez a katonaságot tehermentesíti, a költségeket pedig a honvédelmi alapból biztosítják. A kritériumokat jövő héten teszik közzé, az egységek vezetői viszont biztos, hogy tapasztalt szakemberek lesznek.

***

Újságírói kérdések:

Határvédelem

Határvédelem, készen állnak a határvadászok? A jogszabályokat ehhez fogják igazítani, ha szükséges, azonban számtalan nemzetközi jogi nehézség áll fenn, amely konzultációt igényel. Egy másik migrációt firtató kérdésre a tárcavezető pedig azt mondta, az éhínség és a gabonahiány a háború következménye, ez azonban a kibocsátó országokat sújtja leginkább, így a migrációs nyomás tovább fog emelkedni. Pintér Sándor belügyminiszter épp ezért tett javaslatot a határkerítés fejlesztésére, jelezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Árfolyam

Mit tehet a forint érdekében a kormány? Gulyás Gergely azt felelte az ATV kérdésére, hosszútávú gazdaságpolitikára van szükség, épp úgy, mint az energiafüggőség megszüntetésére. Újabb érdeklődésre reagálva kifejtette, nem biztos, hogy a Bizottsággal való kiegyezés hozzájárulhat majd a nemzeti fizetőeszköz erősödéséhez, mert szinte mindenhol válság van. Megismételte: az ország energiakitettsége és a magas államadóság miatt ilyen gyenge a forint.

De akkor miért gyengült a magyar fizetőeszköz a leglátványosabban, tette fel a kérdést a Telex. A Miniszterelnökséget vezető miniszter erre azt felelte, valóban a forint gyengült a leggyengébben, a magyar inflációs adatok viszont a visegrádiak között a legkedvezőbbek. Azért kedvezőbb nálunk az infláció, fűzte hozzá, mert a kormány árstopokat vezetett be, amelyek összesen 6 százalékkal mérsékelik a pénzromlás mértékét.

Koronavírus

A koronavírus-járványt firtató indexes kérdésre a tárcavezető azt mondta, a jelenlegi adatok nem indokolják a szigorítások elrendelését.

Ukrajnából érkezett menekültek

Becslések vannak arról, hány ukrán menekült tartózkodik ma Magyarországon. Az országba érkező kárpátaljai magyarok száma akár az ötvenezret is meghaladhatja, de az ukránok száma is több tízezer lehet, jelezte a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Augusztus 20.

Idén is lesz tűzijáték augusztus 20-án, és Kovács Zoltán vezetésével már operatív törzs is alakult a szervezésre – ezt már  Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mondta. Kifejtette, Európa legnagyobb, 32 perces tűzijátéka lesz, és nagyszabású programsorozattal is készül a kormány. A költségekről – ahogy eddig is – most is időben fognak tájékoztatást adni – ígérte a kormányszóvivő.

Haderőfejlesztés

Hogy áll a magyar haderőfejlesztés, van-e esély arra, hogy Magyarországot közvetlen támadás érje? Gulyás Gergely azt válaszolta, fontos a haderőfejlesztés és a szövetségesekkel való együttműködés. Hangsúlyozta, a NATO védelmi szövetség, kötelessége a segítségnyújtás, ha hazánkat külső támadás érné.

Béremelés

Most ebben a nehéz gazdasági helyzetben azt próbáljuk megvédeni, amit korábban elértünk, fogalmazott a tárcavezető. Ha jobb idők jönnek, véget ér a háború, kedvezőbb energiaárak lesznek, akkor ugyanazt a fizetésemelés-ütemet szeretnénk fenntartani, amit az elmúlt tíz évben tapasztalni lehetett, akkor jöhet majd a közszférában és más szektorokban is béremelés, fűzte hozzá.

Ryanair-gate, extraprofit

Vannak-e cégek, amelyek a fapados légitársasághoz hasonlóan megpróbálják áthárítani az extraprofit adót a fogyasztókra? Erre Gulyás azt felelte, érkeznek ilyen megkeresések a kabinet felé, de a cégek többsége tartja magát a jogszabályokhoz.

Titkosszolgálatok

Mi indokolja a szolgálatok költségvetési tételének növekedését? A miniszter megismételte: a migrációs nyomás növekedni fog, a szomszédban pedig háború zajlik. Mint mondta, az ország szuverenitását meg kell védeni, így a titkosszolgálatok erősítésére mindenképpen szükség van, ezért a plusz 30 milliárdos emelés a jövő évi költségvetés-tervezetben.

Beruházások átütemezése

Fejlesztéseket nem akarnak felfüggeszteni, de esetleges átütemezésekről szó lehet, mondta Gulyás Gergely miniszter. Az erről szóló döntéseket Lázár János tárcavezető közli majd.

Paks 2.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Paks II. nem növeli a kiszolgáltatottságot Oroszország felé, mivel az atomerőmű idehaza épül, magyaroknak termeli majd az energiát, és csupán csak a kivitelező lesz az orosz fél.

Ezért zuhant a mélybe a forint

Elemzők szerint hamarosan bekövethezhet a történelmi pillanat: egy dollár többet fog érni, mint egy euró. Bővebben...

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

Összesen 337 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stug
2022. július 07. 17:09
"Gulyás a kormányinfón azt mondta, hogy tudomása szerint a honvédelmi miniszter mostanra minden érdekeltségét megszüntette és értékesítette, így a kaszinóst is. (Mellette állt Szentkirályi Alexandra, Szalay-Bobrovniczky felesége, de Gulyás azt mondta, hogy a kínálkozó helyzet ellenére nem kér segítséget tőle.) Azt nem tudja, hogy bejegyezték-e már az új tulajdonost. Arra a kérdésre, hogy Szalay-Bobrovniczky már kormánytagként vett ki 1,6 milliárdos osztalékot a kaszinós cégből, Gulyás azt mondta, ebben sem biztos, ezt kérdezzék meg a honvédelmi minisztertől. (A London Captilal Zrt. határozata szerint Szalay-Bobrovniczky tulajdonosként május 26-án döntött a másfél milliárd forintot meghaladó osztalék felvételéről, két nappal a miniszteri kinevezése után.) Ezután tette váratlanul hozzá Gulyás, hogy „ezek a számok olyan nagyok, hogy ahonnan én nézem a világot, értelmezhetetlenek”."
bandi-NER
2022. július 07. 16:15
"háborús infláció" inkább idióta kormány infláció az.
Wilks
2022. július 07. 15:59
Na végre. Beindult a teljes xopatas a narancsosok között is. :)) Örülök annak,h saját hű xarhazika szavazóikat is kezdik kizsigerelni. :)) Ezt akarta a 3 milla fasiszta naci mukereszteny, hát kapják meg. Stratégiai nyugalomban hátradőlve élvezem a következő xopantyus éveket a narancsosok kárára. :D
Zsolakomarom
2022. július 07. 15:43
404 Ft azaz megse a haboru vot az ok, hanem most h a kormany becsicskult Prusszelbe, mindjart erosodik a FT
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!