Müller Cecília: Majomhimlős eseteknél is szükség lesz a karanténra (Videó)

2022. június 02. 19:45

Az országos tisztifőorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a fertőzés nagyon ritkán tárgyakkal is átadható.

2022. június 02. 19:45
null

A TV2 reggeli műsorának volt a vendége csütörtökön Müller Cecília. Az országos tisztifőorvost többek között arról kérdezték, hogy kell-e tartanunk újabb járvány kitörésétől a nemrégiben hazánkban megjelent majomhimlő fertőzés miatt.

„Fertőző betegségek mindig voltak, vannak és lesznek is” – mondta Müller Cecília. Ezt követően emlékeztetett arra, hogy idehaza is megjelent pár napja a majomhimlő, elsőként egy 38 éves férfinál igazolták a betegséget – idézte az országos tisztifőorvost az Index.

Müller kitért arra is a műsorban, hogy bár a fertőzést a  majomnál azonosították először, főként a rágcsálók terjesztik.

Tárgyak révén is elkaphatjuk a fertőzést

Az országos tisztifőorvos rámutatott, a betegség leginkább állatról állatra terjed, és nagyon ritka, hogy emberek is elkapják Ezután hozzátette,

Példaként említette az együttélést és a szexuális kapcsolatot.

Majd kitért arra is, hogy nagyon ritkán tárgyakkal is el lehet kapni a fertőzést, például törölközővel vagy ágyneművel. Légiúton ugyanakkor kizárt, hogy elkapjuk – hangsúlyozta Müller.

A beszélgetés során a tüneteket is ismertette az országos tisztifőorvos. „Ha megbetegszünk, először fej- és izomfájdalom, majd nyirokcsomó-duzzanat jelentkezik. Ezek után jelentkezhetnek a hólyagok: először az arcon, majd a tenyéren és a test többi részén. A betegség 2-4 hétig tart és kezeletlenül gyógyul. A hólyagok először pörkösödnek, majd leválnak” – mondta el.

Szükség lesz a karanténra

Müller Cecília arról is beszélt, hogy „nem kell félni, mint korábban a koronavírus esetében, hogy átadjuk a betegséget másnak”.

Az eddig ismert maximális lappangási idő 21 nap volt” – derült ki a beszélgetésből.

A teljes beszélgetést itt tekinthetik meg:

Nyitóképen Müller Cecília, országos tisztifőorvos. Fotó: Képernyőfotó

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hekimeki
2023. augusztus 01. 16:32
Bazdmeg a kurva anyádat a karanténoddal te majom 🔫🔫🔫🔫😠😠😠😠🤡🤡🤡🤡🤡
Nemaztmondták Feri!
2022. június 06. 18:22
Úgy látom, Cecilusnak muszáj lesz, (vállalkozó híján), valamilyen tárgytól elkapnia.
Rák úr
2022. június 06. 16:23
Elég volt ebből a karanténos elmebajból!
Zsolakomarom
2022. június 03. 09:22
A kovidban nem az volt a botrany, hogy bekarantenoztak a betegeket (nem a "fertozotteket"), hanem hogy bekarantenoztak az egeszsegeseket ! A pokolban fogsz forogni forever, te dagadt !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!