Meghosszabbították a háborús veszélyhelyzeti intézkedéseket

2022. június 08. 14:40

A jogszabályt 116 igen szavazattal, 43 ellenvoks mellett fogadták el.

2022. június 08. 14:40
null

Meghosszabbította a háborús veszélyhelyzeti intézkedéseket, azaz a különleges jogrendben alkotott szabályokat szerdán az Országgyűlés. A szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról szóló jogszabályt – kivételes eljárásban – 116 igen szavazattal, 43 ellenvoks mellett fogadták el a képviselők a kormány kezdeményezésére, miután a kabinet veszélyhelyzetet hirdetett a szomszédos Ukrajnában dúló háború miatt.

A jogszabály célja, hogy minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon a menekülő emberek segítésére, valamint a felmerülő káros gazdasági hatások kivédése érdekében. A törvény megerősíti azokat a kormányrendeleteteket, amelyeket eddig alkottak a konfliktust érintően.

Az előterjesztő Varga Judit igazságügyi miniszter az indítvány parlamenti ismertetésekor elmondta, a javaslat elfogadásával az Országgyűlés arról dönt, hogy fenntarthatók-e a takarmány- és élelmiszerellátás biztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos intézkedések, a villamos energiával, a földgáz- és a távhőellátással kapcsolatos rendeletek. Arról is döntenek a képviselők, hogy fennmaradhatnak-e a hatósági árak, kiszélesíthető-e Széchenyi Pihenőkártya felhasználása és megfelelően biztosíthatók-e a humanitárius intézkedések – tette hozzá.

A kormány felhatalmazása a törvény hatályáig fennmarad, arról az Országgyűlésnek nem kell külön döntenie, azonban korábban is visszavonható. Ez utóbbi esetben a vonatkozó kormányrendeletek még 15 napig érvényesek. Az Országgyűlésnek lehetősége lesz arra, hogy csupán a kormány egyes intézkedéseit érintően vonja vissza a felhatalmazást.

A kormánynak a veszélyhelyzet fennállása alatt rendszeresen tájékoztatást kell adnia a megtett intézkedésekről. A jogszabály a kihirdetése napján 21 órakor lép hatályba, hatályvesztésének időpontja pedig 2022. november 1.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MayorAnna 03
2022. június 12. 11:09
.
MayorAnna 03
2022. június 11. 14:32
.
MayorAnna 03
2022. június 10. 10:52
.
MayorAnna 03
2022. június 09. 11:14
Én nem látom Alfrédot - mint te ítéled meg - gonosznak. Az az ember, aki úgy gondoskodott magatehetetlen anyjáról, mint ő tette: nem egy született gonosz. Ha gonosszá vált, azt kizárólag(!!!) az őt szó szrt, és képletesen rugdosó környezetének köszönhető. Ami napjainkban folyik a US-ben iskolákban, munkahelyeken, köztereken, templomokban - s ami futótűzként terjed világszerte - az ugyanaz, mint ami a filmen játszódik: embereket megaláznak, megrugdosnak (így, vagy úgy), kilöknek, és elszakad a cérna. "Going postal...". ahogy ezt a 90-es években mondták a US-ben, az elharapózott postai munkahelyi lövöldözésekre célozva. (A linkedet, miután láttam, hogy négerek alakítanak - nem néztem meg. Filmeket sem nézek, amelyekben a zavaró mennyiséget túllépik a négerek.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!