Főispánok lesznek a kormánymegbízottakból egy törvényjavaslat szerint

2022. június 21. 19:10

Fideszes körökben már egyébként is így hívták őket, most ezt tennék hivatalossá – írja a Népszava.

2022. június 21. 19:10
null

Új nevet adna a kormánymegbízottaknak egy kedden délután benyújtott friss salátatörvény – számol be a Népszava. A Varga Mihály pénzügyminiszter által jegyzett javaslat indoklása szerint a főispán elnevezést a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében vezetnék be.

A főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Az európai országok esetében is számos példát találunk korábbi korokba visszanyúló kifejezések modern kori használatára – érvelt Varga Mihály a dokumentumban. Egyébként fideszes körökben amúgy is főispánnak nevezik a kormánymegbízottakat.

(Fotó: Wikipedia.org.)

Összesen 328 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
artojan
2022. június 22. 22:51
Végülis ,ha Budapest magára dobott mindenféle "göncöt" akkor miért ne jöhetne egy díszes kacagány ......nem nevetni ! kacagni kultúráltan.
airmax
2022. június 22. 14:18
Na lesz itt megint sivalkodás gúnyolódás... De, ha a libsiknek az kell had legyen (gumicsont effektus) Valójában a komcsik cseréltek le egy csomó fogalmat... és aki beleszületett megszokta...nem nagy cucc, hogy kormánymegbízott az elnevezés gondolhatjuk... És tényleg nem nagy cucc... De miért ne tarthatnánk meg, vagy hozhatnánk vissza az ezeréves jogállamiságunk fogalmait? Én azt gondolom, hogy majd a következő nemzedék beleszokik az újra elővett és a történelmi jogrendszerünkben (de regényeinkben, meséinkben is..) szereplő ispán fogalmat ha most esetleg visszaállítjuk. Legalább tudni fogják a következő nemzedékben is, hogy mi a fene, volt valamelyik regényben a vicispán... vagy alispán... Mert azért azt lefogadom, hogy, ha ismerik is a fogalmat filmekből könyvekből, egészen biztosan nem tudják ennek a fogalomnak a közjogi vonatkozását, és szerepét a régi vagy akár a mai kor politikájában.... Szerintük az ispán az egy meghaladott valami középkori titulus, amivel az uralkodó osztály kizsákmányolta a proletariátust... :) A libsiknek meg legfeljebb lesz témájuk egy darabig...
Davidov
2022. június 22. 13:28
Idióta figyeszes barmok. A gumicsontot rágja a ....-tok.
pipa89
2022. június 22. 11:06
Veszélyhelyzetet hirdettünk! Erre hivatkozva nem rendezzük a béreket. Most pedig megint a közigazgatásra akarunk költeni és terhet róni? A köztisztviselői bértábla romokban, de összevonjuk a választásokat spórolásból? Tudják fent, hogy mennyi a nettója egy diplomás köztisztviselőnek?????? A bére összecsúszott a középfokú végzettségűével! A pedagógus, egészségügy, rendfenntartó mindnél volt bérrendezés itt csak a pluszmunkák jönnek? Nem most van itt az ideje a "történelmi várépítésnek"! A kétharmad a gazdaságpolitika folytatásának , a béke-politikának szólt, de nem írja felül a társadalmi és a bérfeszültséget! Ezt jobboldaliként, konstruktív kritikaként írom!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!