Főispánok, vármegyék: kezdődik az alaptörvény módosításának vitája

2022. június 27. 06:24

Jöhetnek a vármegyék, a főispánok és az összevont választások.

2022. június 27. 06:24
null

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a héten folytatja a munkáját az Országgyűlés, a politikai viták mellett pedig két fontos törvényjavaslat vitája is megkezdődik. Az egyik az alaptörvény tizenegyedik módosítása, ami azt tartalmazza, hogy egy napon tartsák 2024-től az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat, valamint azt, hogy visszatérjen a tradicionális vármegye elnevezés. A másik javaslat pedig a frakciófinanszírozást érinti, amivel elejét vehetik a baloldal „trükközésének”, írják, hogy kevesebb képviselővel több állami támogatáshoz jutnak.

Vármegyék?

Ma a politikai vitáké lesz a főszerep, az ülés napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd interpellációk és azonnali kérdések is várhatók. A héten a legfontosabb téma az alaptörvény tizenegyedik módosítása lesz, amelynek vitája holnap kezdődik meg. A javaslatot még múlt kedden nyújtotta be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. Az indítvány szerint

2024-ben az önkormányzati választásokat egy napon tartanák az európai parlamenti képviselők választásával.

A kormánypárti politikus szerint a módosítás azért lenne indokolt, mert idén az országgyűlési választás, valamint az azzal egy napon tartott országos népszavazás lebonyolítása több mint tízmilliárd forint költségmegtakarítást eredményezett. A módosítás emellett tartalmazza az ország területi tagozódására vonatkozó rendelkezések megváltoztatását is: a történelmi hagyományokra, a történeti alkotmányunk vívmányaira való tekintettel a megyék elnevezése vármegyékre változik.

Az indoklás szerint a magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig a vármegyék voltak.

A vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg, írja a lap, így szerintük a kifejezés visszaállítása a mai magyar jogrendbe pedig biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek. A javaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges.

Vége a „trükközésnek”

Az alaptörvény újabb módosítása mellett a tisztelt Ház megkezdi a vitát az országgyűlési törvény módosításáról szóló javaslatcsomagról is, amit Kocsis Máté Simicskó Istvánnal, a KDNP frakcióvezetőjével közösen nyújtott be a parlamentnek. A változtatás főleg a frakciófinanszírozást érinti, mivel az új ciklusban hatmilliárd forinttal többe kerülnének a jelenlegi szabályok mellett a baloldali frakciók az államnak.

A kormánypárti előterjesztés véget vet a baloldal „trükközésének”, írják, hogy az egy közös listán indult pártok a parlamentben hat frakciót alakítottak: miközben nyolcszázezer szavazót veszítettek az április 3-i választásokon 2018-hoz képest, hárommilliárd forinttal többe kerülnének az adófizetőknek.

Az előző ciklusban egy kormánypárti képviselő 2,2 millió forintjába került az államnak, míg egy baloldali honatya 3,1 millióba,

ami a jelenlegi szabályok szerint az új parlamentben egy kormánypárti honatyánál 2,6 millióra, míg egy baloldali képviselőnél 4,6 millióra növekedne. A törvénymódosítás előterjesztői szerint ez nincs rendben, havonta képviselőnként másfél millió forint többlete keletkezne a baloldalnak, holott kevesebben lettek.

A Fidesz és a KDNP frakcióvezetőjének javaslata egy új számítást tartalmaz. Elvonja a baloldaltól a szerzett hárommilliárdot, a kormánypártok pedig leadnak kétmilliárd forintot, de egy ellenzéki képviselő még az új rendszerben is többe fog kerülni, mint egy kormánypárti. A pártok az így megtakarított pénzzel hozzájárulnak a rezsivédelmi alaphoz. Emellett változtatni fognak a felszólalási időkereteken is. Most

három és félszer több beszédidő áll az ellenzéki frakciók rendelkezésére, mint a kormánypártokéira.

Főleg a törvényjavaslatok vitája esetében lehet csökkentés, de ott is megmarad az ellenzéki túlsúly, a napirend előtti felszólalások időkeretén viszont nem kívánnak változtatni.

Fotó: Róka László

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ntony
2022. június 28. 00:06
Ispán!!!!! ISSpán!!! Hol van a koronám? https://youtu.be/1wvnG2vsXKY!
istvanpeter
2022. június 27. 10:21
A polgári országvezetés minden vonatkozásban fejleszti és szépíti az országot és ezzel a kezdeményezéssel helyreállítja a történelem menetét.
Gordon.
2022. június 27. 09:45
És tessék mondani, mennyi lesz a jegy ára a budapesti lóvasúton? Az u.n. Alaptörvény (még megvan a magyar követségeken az alaptörvény asztala?) meg egy vicc, olyan, amin még nevetni sem lehet. De legalább gránit szilárdságú!!
jánosbácsi
2022. június 27. 09:43
Ady Endre Fölszállott a páva a vármegye-házra, Sok szegény legénynek szabadulására.” Kényes, büszke pávák, Nap-szédítő tollak, Hírrel hirdessétek: másképpen lesz holnap. Másképpen lesz holnap, másképpen lesz végre, Új arcok, új szemek kacagnak az égre. Új szelek nyögetik az ős, magyar fákat, Várjuk már, várjuk az új magyar csodákat. Vagy bolondok vagyunk s elveszünk egy szálig, Vagy ez a mi hitünk valóságra válik. Új lángok, új hitek, új kohók, új szentek, Vagy vagytok, vagy ismét semmi ködbe mentek. Vagy láng csap az ódon, vad vármegye-házra, Vagy itt ül a lelkünk tovább leigázva. Vagy lesz új értelmük a magyar igéknek, Vagy marad régiben a bús, magyar élet. „Fölszállott a páva a vármegye-házra, Sok szegény legénynek szabadulására.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!