A Jobbik elvérzett a politikai nemátalakító műtét során – Apáti István, a Mi Hazánk alelnöke a Mandinernek

2022. június 09. 18:00

A Jobbikból 2018-ban kilépő politikus szerint Jakab Péter lemondása után durvábbnál durvább hátbatámadások következhetnek volt pártjában.

2022. június 09. 18:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

„Bevégeztetett” – mondta kérdésünkre a Jobbikkal kapcsolatos szerdai eseményeket kommentálva a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke és parlamenti képviselője Apáti István, hozzátéve ugyanakkor, hogy ez még csak Jakab Péter pártelnöki pályafutására igaz.

A Jobbik ezzel együtt szerinte ugyanazokat a végnapokat éli, mint anno az MDF, a kisgazdák, a MIÉP vagy éppen az SZDSZ.

„Úgy is fogalmazhatnánk, hogy Jakab Péter a Jobbik Retkes Attilája (az SZDSZ utolsó elnöke – a szerk.), bár az is elképzelhető, hogy utána egy még nála is alkalmatlanabb személy kerül erre a posztra” – mondta. 

A Jobbik-frakcióból 2018-ban kilépő politikus szerint így jár az a pártelnök, aki a színfalak mögött maga is bevallja, hogy alkalmatlan vezető. Apáti úgy látja, ez már a meccs már azelőtt eldőlt, hogy elkezdődött volna, de mindezt csak tetézte a Jobbik elmúlt három és fél éves vesszőfutása.

Az alelnök szerint a párt eddigi leggyengébb választási eredménye, a szexuális erőszak-botrány, valamint a kabinetfőnök Molnár Enikő személye, ténykedése és a pártelnökhöz fűződő viszonya voltak azok a legfőbb pontok, amelyek végleg mélybe rántották a vezetésre egyébként is teljesen alkalmatlan Jakab Pétert. Apáti ezzel együtt felhívta a figyelmet: mindezekhez hozzájárul Potocskáné Kőrösi Anita felbátorodása, hiszen őt a májusi tisztújító közgyűlésen 88 százalékkal választották alelnökké, míg Jakab csak 71 százalékos támogatottsággal őrizhette meg helyét a párt élén.

„Ezért Potocskáné jóval nagyobb legitimitást érzett maga mögött és ennek fényében támadhatott Jakab Péterre” – mondta Apáti István.

A Mi Hazánk politikusa sötét jövőt jósol a belső harcoktól szabdalt Jobbiknak, szerinte

durvábbnál durvább hátbatámadások következhetnek.

„A küzdelem arról fog szólni, hogy a Jobbik utolsó parlamenti ciklusában – a jelenlegi képviselőket lecserélve – ki tud még mandátumhoz jutni, illetve az egyre csökkenő erőforrásokhoz hogyan és ki tud hozzáférni.” Egyéni túlélési technikák érvényesülnek a következő négy évben, ami egyben a közösségi szellem megszűnését hozza majd magával.

A Mi Hazánk alelnöke arra számít, hogy

a következő összecsapás Jakab frakcióvezetői tisztsége körül fog kibontakozni,

hiszen a most lemondott pártelnök félti ezt a pozícióját. Nem is érezheti biztonságban magát, hiszen a jelenlegi képviselők az egyéni túlélésük érdekében egyik napról a másikra lesznek képesek kihátrálni valaki mögül és beállni más mellé.

„Ezeknek a személyek legtöbbjét az jellemzi, hogy a gerincoszlopuk kálcium-tartalma nem túl magas” – fogalmazott Apáti, aki szerint a Jakab által megvádolt Potocskáné és hívei támadásba fognak lendülni.

„Jakab Péter pártja a jobboldalon hiteltelenné vált, oda már vissza nem mehetnek, hiába erőlködnek; a baloldalon pedig mindig is rendszeridegenek és ezért feleslegesek voltak” – jellemezte a jelenlegi helyeztet Apáti. „A Jobbik a politikai senkiföldjére került, nincs történetük, arcélük, témájuk, ezt a folyamatot pedig már nem lehet megfordítani, a pártnak Jakab Péterrel és mással sem lesz esélye, hogy bejusson a következő Országgyűlésbe” – tette hozzá. 

Így járnak azok, akik egy politikai nemátalakító műtétnek vetik alá magukat és elvéreznek a műtőasztalon

– mondta a politikus.

Apáti személy szerint érez elégtételt a történtek miatt, mert, mint mondta, a Jobbikból való távozásuk óta folyamatosan mocskolták őket volt pártjukból, olyan aljas rágalmakkal, amelyekkel szemben nem is tudnak védekezni. „De akik erre az útra léptek, azok csúfosan leszerepeltek, nem csak a választók, hanem a saját tagságuk előtt is” – mondta a Mi Hazánk alelnöke.

Szerinte egyébként jelzés értékű az is, hogy a szerdai választmányi ülést egy XVIII. kerületi irodában tartották meg, hiszen anno ehhez különtermeket kellett bérelni.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
galancza
2022. június 11. 15:13
apinger pityu! A MIÉP-et a többi kispárttal együtt emlegetni ebben a formában több mint aljasság. Persze nincs min csodálkozni. Álmagyar vagy tucseklacával együtt. Pont olyanok vagytok mint fletó, sörösgyuri, libás gordi, fegyőr, botmixeres kata, cenzor ildi, körmös fióka, donátova, acél, szamueli,stb.....
flesh ripper
2022. június 09. 23:20
Szarból lettek, szarrá lettek!
írmag
2022. június 09. 20:38
Jól látod. Kell még a demokrácia megfogalmazását is újraalkotni! Hüle világ, a pénz istenítésével!
elfújta az ellenszél
2022. június 09. 20:20
''A Jobbik ezzel együtt szerinte ugyanazokat a végnapokat éli, mint anno az MDF, a kisgazdák, a MIÉP vagy éppen az SZDSZ'' Nem egészen. Ők abba a temetőbe kerültek, ahová tartoztak, a Jobbik meg 3 különböző helyre tarthatna igényt, de egyik sem az övé
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!