La Repubblica: Az orosz-ukrán háború egyik járulékos áldozata a V4-ek

2022. május 23. 12:38

Az olasz lap Jacques Rupnik Közép-Európa-szakértőt idézi, aki szerint a magyar miniszterelnök nem változtatott Putyin-párti álláspontján, mert ebből óriási előnye származik.

2022. május 23. 12:38
null

Az olasz La Repubblica online cikkében közölte Jacques Rupnik, francia politológussal készült interjúját, amelyben a politológus beszélt Orbán Viktor, magyar miniszterelnökről is. Jacques Rupnik a Sciences Po professzora, Közép-Európa szakértője és Vaclav Havel, volt cseh elnök tanácsadója volt. „A Putyin-párti szuverén jobboldal nem tűnt el, még akkor sem, ha az ukrajnai háború szétzúzta a szövetségeiket. A háború felrobbantotta a világ azon részét, ahol szuverén berendezkedés van. Az orosz-ukrán háború egyik első járulékos áldozata a Visegrádi Országok csoportja. Például Lengyelország, Csehország és Szlovénia osztja Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök konfliktusértelmezését, nevezetesen a két különböző világot, amely egymásnak ellentmond olyan értékek alapján, mint például a szabadság.”

Magyarország nem ért ezzel egyet. „A magyar miniszterelnök nem változtatott Putyin-párti álláspontján, mert ebből óriási előnye származik. Áron alul vásárolja Oroszországból a gázt és az olajat, exportálni is tudja, és pénze is van arra, hogy megvesztegesse barátait és ügyfeleit. Azzal érvel, hogy az ukránok rosszul bánnak az ukrajnai magyar kisebbséggel. Mivel Orbán garantálja a békét és az alacsony árakat, ismét megnyerhette a magyar választásokat” – mondta el az interjúban Jacques Rupnik.

 

(Fotó: Grzegorz Puda lengyel fejlesztési alapokért és regionális politikáért felelős miniszter, Veronika Remisová szlovák beruházásokért és regionális fejlesztésért felelős miniszter, miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Daniela Grabmüllerová cseh regionális fejlesztésekért felelős miniszterhelyettes és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár a visegrádi országok /V4/ európai uniós fejlesztésekért felelős minisztereinek találkozóját követő sajtótájékoztatón a Várkert Bazárban 2022. február 18-án.MTI/Szigetváry Zsolt)

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2022. május 24. 18:22
A V4 konstrukciója nem olyan, hogy valaha is erős lehessen, mert az eltérő érdekek fontosabbak, mint a közös érdekek. Mind a négy országnak fontosabb a kapcsolata például Németországgal, Amerikával, mint egymással. Ezért aztán nem nehéz erősebb hatalmaknak éket verniük a V4-ek közé, ha az az érdekük. S a V4-nek olyan hátránya is van, hogy az egymás közötti konfliktusokat inkább a szőnyeg alá seprik a tagállamok azért, hogy ne veszélyeztessék a közös fellépés sikerét.
Akitlosz
2022. május 24. 18:16
"Azzal érvel, hogy az ukránok rosszul bánnak az ukrajnai magyar kisebbséggel." Mert az úgyis van. Ez teljesen jogos érv. Akkor lesznek a Munkácsi várban magyar nyelvű feliratok, ha Magyarország lesz. Az ukránok nemhogy a helyi, de a turista magyarokért sem tesznek. No nem mintha a többi szomszédnál ez nagyon máshogyan lenne.
Töki
2022. május 23. 21:54
Most ez a szagértő Uracska azt mondja, hogy áron alul vesszük az energiahordozókat. Érdekes pár napja még minden neolibernyák fasztalicska attól csöpög, hogy mi vesszük micsoda piszkos mocskos drágán a ruszkiktól, a retkes jeu-ban mindenki olcsóbban kapja. Na, most akkor ki hazudik, vagy ki mond igazat? ;))) Viccek ezek a balkutyák.
Gasztronauta
2022. május 23. 18:57
"Jacques Rupnik a Sciences Po professzora, Közép-Európa szakértője" Ilyen szakértő talán még a CEU-n sincs .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!