Így tiltják le a 480 forintos benzinről a külföldi autósokat

2022. május 27. 07:10

A kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál a vásárló magyar és angol nyelven jól látható módon tájékoztatást kap az árakról.

2022. május 27. 07:10
null

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely szerint a külföldi rendszámú autósok nem tankolhatnak a 480 forintos, kedvezményes üzemanyagból, s az is kiderül a jogszabályból, hogyan érik ezt el – számol be a Portfolio. Eszerint az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha azt külföldi rendszámú jármű töltésének céljából értékesítik. Ám a főszabálytól eltérően hatósági áras üzemanyaggal tölthető a külföldi rendszámú gépjármű, ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben megállapítja, hogy ezen országban a magyar rendszámú gépjármű – a hatósági ár mértékét ide nem értve – legfeljebb a magyar szabályozás szerinti korlátozásokkal, hatósági áras üzemanyaggal tölthető.

Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője amennyiben a gépjármű honossága kétséget kizáróan nem állapítható meg, felhívja a vásárlót a gépjármű honosságának okirattal történő hitelt érdemlő igazolására, ez a gyakorlatban a forgalmi engedély bemutatását jelenti. Ha a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható,

az üzemanyag csak nem hatósági áron értékesíthető.

Az üzemanyag hatósági áras egységárát az üzemanyagtöltő állomás területén vagy más arra alkalmas helyen (oszlopon vagy táblán) fel kell tüntetni, olyan magasságban és méretben, hogy az a közlekedési útvonalról jól olvasható legyen. Az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője gondoskodik arról, hogy a kútoszlop környezetében, az üzemanyagtöltő állomást kiszolgáló kereskedelmi egység bejáratánál, valamint a pénztárnál a vásárló magyar és angol nyelven jól látható módon tájékoztatást kapjon arról, hogy a magyar gépjárművet töltő hatósági áron, a külföldi viszont nem hatósági (piaci) áron vásárolhat. A kútoszlop kijelzőjén az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője a nem hatósági árat alkalmazza.

(Fotó: Az Envirochem Kft. üzemanyagtöltő állomása Kőbányán, a Maglódi úton. MTVA/Bizományosi: Róka László)

Összesen 134 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
formaegy
2022. május 27. 10:20
Beindul egy új kereskedelmi ág: a magyar rendszámtábla kereskedelem. ))))))))) Tankolás előtt 5 perc, és kicserélik a rendszámtáblát. )))))))))))))
Babetta
2022. május 27. 09:46
A nagy kutak bejárata előtt osztani kell egy zöld vagy egy piros kártyát... A kasszánál meg a fizetékor le kell adni... Ha piros akkor piaci ha zöld akkor hatósági ár... A placcon úgyis áll ember aki ezt megoldja...
cutcopy
2022. május 27. 09:41
Szlovák rendszámosok megszívták..
vero1_
2022. május 27. 09:36
ebből még probléma lesz. az eu egységes gazdasági övezetében nem lehet ugyanazt a terméket állampolgárság szerint más-más áron értékesíteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!