A PDSZ több követeléssel fordult a leendő miniszterelnökhöz

2022. április 26. 08:56

A szakszervezet magasabb fizetést, a munkaterhek csökkentését, a független értelmiségi lét feltételeinek megteremtését, önálló oktatási minisztérium létrehozását szeretné elérni.

2022. április 26. 08:56
null

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben fordult Magyarország következő miniszterelnökéhez, amelyben egyebek mellett önálló oktatási minisztérium létrehozását, jelentős béremelést és a munkaterhek csökkentését sürgetik.

Az MTI-nek is eljuttatott dokumentumban a szakszervezet azt írta, „Tudomásunk szerint a választásokon győztes pártszövetség több tagja is nyilvánosan hangot adott annak a véleménynek, hogy valóban szükséges és nem tűr halasztást a pedagógusok helyzetének, életkörülményeinek javítása,

Az elmúlt évek tapasztalatai az érdekképviselet szerint azt mutatták, hogy a kormány eddigi struktúrájában nem volt igazán gazdája az oktatásnak. „Nem volt olyan kompetens vezető, aki szakértelmével és elhivatottságával kellőképpen tudta volna a jövő szempontjából talán a legfontosabb ágazat érdekeit érvényesíteni” – fogalmaztak.

A PDSZ szerint nem vált be az a megoldás sem, hogy különböző minisztériumok fennhatósága alá kerültek az oktatás különböző területei. Mindezért szükségesnek tartják önálló oktatási minisztérium létrehozását, mely az oktatás minden területét – az óvodától a felsőoktatásig – összehangoltan tudja képviselni. Felhívták a figyelmet arra is, hogy jelentős béremelés és a munkaterhelés csökkentése nélkül

nem orvosolható a tantestületek elöregedése és a létszámok drámai csökkenése,

nem csökkenthető a feszültség a társadalom és a kor elvárásai és az oktatási intézmények teljesítőképessége között.

A PDSZ már az előző kormány megalakulásakor és azóta is több ízben megfogalmazta az önálló oktatási tárca szükségességét - emlékeztettek, és megjegyezték, remélik, „most – miután a tanárhiány napról napra súlyosbodik – megértőbb fülekre talál kérésük, mint eddig”.

(MTI)

(Nyitókép: A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én. A demonstrációt megelőzően, március 16-án határozatlan idejű pedagógussztrájk kezdődött.MTI/Bruzák Noémi)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2022. április 26. 12:37
Ezek a DK-s vezénylésű, szivárványos tanárok? Több kérdésem nincs.
Desz
2022. április 26. 12:12
Nem tíz százalékokról kellene alkudozni! Azonnali, minimum száz százalékos béremelést kell kiharcolni az ágazatban. Nevetségesen alacsony és megalázó bérekért dolgoztatják a pedagógusokat, miközben minden munkavállalói joguktól megfosztják őket. Ráadásul már egy makarenkói nyaklevest sem oszthatnak ki szerecsétlenek. Az egész költségvetést sürgősen át kell gondolni, mert lassan már nem marad tehetséges, rátermett ember a szakmában!Ha rajtam múlna, akkor a képviselői fizetések juttatásokkal együtt sem haladhatnák meg a pedagógus átlagbért.
DFK
2022. április 26. 11:24
Gyakorló szülőként mondom, a tanárok a társadalom hulladéka, baromi nagy arccal, de annál kisebb képességekkel.
rókabácsi
2022. április 26. 11:18
annó kedves komcsikáim? miért nem követelőztetek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!