Karácsony Gergely lenne a főparancsnok, ha Budapestet atomtámadás érné

2022. március 19. 20:03

Egy atomtámadás esetén 220 ezer embernek van hely a budapesti metróban.

2022. március 19. 20:03
null

A szocializmus korszakában még nagy figyelmet fordítottak a hatóságok arra, hogy minél több ponton legyenek olyan menedékhelyek, ahol egy légicsapás vagy rakétatámadás alatt az emberek menedéket kereshetnek. Többek közt a 2-es és 3-as metrók több állomását is úgy alakították ki, hogy az ott rejtőzők akár egy atomtámadást is átvészelhessenek – olvasható a Blikk cikkében.

„A rendszer ma is él, kifogástalanul működik, bármikor éles helyzetben is bevethető. Akár 220 ezer ember védelmét is képes ellátni a 2-es és a 3-as metró alagútjaiban kialakított óvóhelyi rendszer” – idézte a Blikk Gulyás Attilát, aki hosszú éveken át vett részt a kritikus helyzetek gyakorlásában, és az ezzel összefüggő feladatok végrehajtásában. 

A szakember részletezte, hogy a helyenként 40 méter mélyen fekvő szakasz a felszíntől hermetikusan elzárható, sőt egyes alagútrészek még egymástól is elkülöníthetőek.

A felszíntől való elzárást azok a többtonnás, mintegy 80 centi vastag, léglökésálló, ólommal bélelt zsilipkapuk szolgálnák,

amelyek rendszerint a mozgólépcsők tetején vannak beépítve.

Karácsony Gergely lenne a legfőbb parancsnok

A metróalagutak falában fúrt, csápos kutak vannak, amelyek még ahhoz is elég vizet adnak, hogy az alagutakból nyíló mosdókat, vécéket is lehessen használni.

A legfőbb parancsnok a Fővárosi Önkormányzat Védelmi Bizottságának vezetője, vagyis maga a főpolgármester,

az ő utasítására nyithatók ki például a lezárt acélzsilipek – ismertette a szakember, hozzátéve: a szellőztetés a zsilipek mellett is megoldható lenne, ugyanis nagy szellőztetőmotorokkal egy erős szűrőrendszeren keresztül be tudnák szívni a levegőt kintről. Az áramellátás érdekében pedig hatalmas hajómotorokat telepítettek a föld alá. Ezek generálják az áramot, a füst a földfelszínre jut ki kipufogórendszereken keresztül.

Nyitóképen: Karácsony Gergely. Fotó: MTI/Mónus Márton

***

Április első vasárnapján újabb négy évre határozzuk meg az ország sorsát, hazánk minden magyar állampolgára eldöntheti milyen irányba tartson közös utunk.

Az elmúlt 30 évben nem foglalkoztatta a politika? Esetleg még nincs is személyes tapasztalata a rendszerváltás utáni időszakból? Vagy csupán szeretné hazánk jelenlegi helyzetét reálisan látni, mielőtt döntést hozna saját és gyermeke jövőjéről? A Mandiner Választási Különszáma erre kínál lehetőséget!

A Mandiner Választási Különszámát ezekben az üzletekben vásárolhatja meg! 

Összesen 202 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap Bender
2022. március 21. 18:18
Régebben ez úgy volt, hogy ha feltűntek a jenki vagy az angol bombázók a határokon (úgy 500 km/óra sebességgel) a figyelők riasztottak (radar kevés volt), a rádió bemondta a kódot (pl. Bácska-Baja légiriadó), azután megszólaltak a szirénák a megfelelő helyen, az emberek siettek a légó pincékbe, óvóhelyekre, ki hová tudott. Erre volt 10 perc - 1 óra, attól függően merről jöttek és mi volt a célpont. Ma pedig egyszer csak látják a radaron (vagy nem), hogy jön az áldás, már itt is van és annyi, elolvadtak. Ehhez még add hozzá a hibbant totojázását, értetlenségét. Ez még képes lenne tévedésből lezáratni a lejáratokat, ha idegállapotba kerül. Csak annak lenne reménye a túlélésre aki már az alagútban van. (No karácsony reggeltől másnap reggelig ott ülne a branccsal.)
NTLLK
2022. március 21. 12:32
Gerlice!!! Csak leszaladsz a Deák téren! A többiek meg csináljanak, ami jól esik!
Nabakker
2022. március 21. 09:43
Uram Isten!
rókabácsi
2022. március 20. 18:50
szarok rá! ahogy ő mondta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!