Ilyen lesz az egészségügy, ha Márki-Zay győz: vizitdíj, indiai szemműtétek, vidéki kórházak felszámolása

2022. március 31. 09:27

Fizetős egészségügyet vezetne be megválasztása esetén Márki-Zay Péter. A baloldal miniszterelnök-jelöltje a kampány során meglehetősen furcsa ötletekkel állt elő e téren, egészségügyi programja olykor koktélokról, máskor indiai szemműtétekről szólt.

2022. március 31. 09:27
null

Fizetős lesz az egészségügy, ha Márki-Zay Péter lesz az ország miniszterelnöke – írja a Mediaworks Hírcentrum. A baloldal miniszterelnök-jelöltjének kampányban tett, egészségügyre vonatkozó kijelentéseit összegző elemzésében a Hírcentrum kiemeli; túl azon, hogy Márki-Zay visszatérne a 2010 előtti kormányzati szemlélethez, nyilatkozataiban egyértelművé tette, hogy az egészségügyet profitorientált cégek kezébe adná. 

Az egészség is üzlet

Emlékezetes, a politikus 2021 nyarán Vona Gábornak nyilatkozva arról beszélt: „…minden üzlet. Álszentség lenne azt mondani, hogy az egészségügy nem üzlet.

Őszintén szólva én nyugodtabb vagyok, ha az egészségügy üzlet, mint hogyha nem üzlet.”

Ezt követően Márki-Zay afrikai példákkal rukkolt elő. 

A Mediaworks Hírcentrum emlékeztet: az egészségügy üzleti alapokra helyezésével már Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején is többször próbálkozott a baloldal, Márki-Zay Péter pedig gyakorlatilag az akkor megbukott modellt akarja újra megvalósítani megválasztása esetén. 

A baloldali jelölt később Gárdonyban beszélt arról, hogy a fizetős amerikai modellt kell meghonosítani hazánkban is. Ekkor egyebek mellett arra is kitért, hogy „ha kell, akkor fűszoknyás lányok mojitót szolgálnak föl, hogyha valakinek a biztosítása vagy a saját pénztárcája azt is fedezi”. 

Újra vizitdíj és kórházi napidíj?

Márki-Zay Péter nyíltan beszélt arról is, hogy eladná a köztulajdonban lévő kórházakat, azaz privatizálná az egészségügyet. Én meg vagyok győződve róla, hogy ezen az állapoton, ami ma van, ezen csak egy drasztikus magánosítás segíthet. Az egy másik kérdés, hogy természetesen nem a biztosítást kell magánosítani. Az úgynevezett single payer rendszer, tehát az egybiztosítós rendszer. Amerikán kívül majdnem minden országban ez van egyébként. Fejlett országokban. Tehát nagyon fontos, szolidaritási és egyéb szempontból, hogy egy kalapból menjen a pénz. De a szolgáltatók azok igenis legyenek magánszolgáltatók, versenyezzenek egymással, gazdálkodjanak felelősen – fogalmazott egy fórumon. 

A baloldal listavezetője támogatná a vizitdíj és a kórházi napidíj (korábban népszavazáson eltörölt intézményének) újbóli bevezetését is.

„Nem ördögtől való gondolat, bár tudom, hogy a kórházi napidíj és a vizitdíj a népszavazás óta tabu. Mint ahogy bármiféle piacosítás. Nagy hiba” – mondta 2020 őszén Budapesten. 

Egészségügyi tanácsadója, a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalícióban politizáló Komáromi Zoltán is rendszeresen támogatásáról biztosítja a vizitdíj és a kórházi napidíj ismételt meghonosítását.

A vidéki egészségügyi rendszer leépítése következhet

A Mediaworks Hírcentrum összeállításában arra is felhívja a figyelmet, hogy Márki-Zay Péter nyíltan beszélt azon terveiről, mely szerint le kell építeni a vidéki egészségügyi intézményrendszert. „Igenis el kell fogadni, hogy sürgősségi, vagy éppen szülészeti ellátás ne legyen a vidéki városokban, vagy akár falvakban élők közelében” – jelentette ki. A baloldal miniszterelnök-jelöltje ezt annak kapcsán mondta, hogy támogatja az egészségügyi intézmények centralizálását, így kormányra kerülve számos vidéki településen építené le az egészségügyi ellátórendszer különböző elemeit.

Indiai szemműtétek

Márki-Zay programismertetéseinek egyik legmeghökkentőbb mozzanata volt, amikor arról beszélt, bizonyos beavatkozásokat külföldön, sőt, akár Ázsiában kellene elvégezni a magyar betegeken, annak ellenére, hogy e szakterületeken is kiváló, felkészült orvosgárda áll rendelkezésre Magyarországon és az infrastrukturális körülmények is adottak. 

„Vannak olyan speciális kezelések, amit önök nem akarják, hogy Makóra vigyék önöket. Az amerikaiak a szemműtétek bizonyos fajtájára, amit a zöld hályognak hasonlóan nagyon ritka szembetegségek, inkább az amerikai biztosító is azt mondja, hogy

inkább menjen el, adok egy repülőjegyet, menjen el Indiába” – fogalmazott a baloldali aspiráns néhány hónappal ezelőtt. 

Emlékezetes, a Gyurcsány-kormány alatt bevezetett vizitdíj az orvosok nagy részét is rendkívüli módon felháborította, többen megtagadták, hogy beszedjék a pénzt a betegektől. Az emberek elsöprő többsége is elutasította a sarcot, amit a Fidesz–KDNP kezdeményezte népszavazás eredményeként kénytelen volt eltörölni a baloldali kormány.
 

Nyitókép: Márki-Zay Péter Facebook-oldala

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jasand
2022. március 31. 14:19
Mé most talán nem fizetös ?
nyugalom
2022. március 31. 10:48
Kell a leendő orvos lanyanak meg a törpe gyilkos bábának vmelyik, mar kineztek maguknak!
Bitrex®
2022. március 31. 10:07
Ha lenne ingyenes hétvégi mariupoli színházbérlet, oda-vissza repülőúttal, szállodával, városnézéssel, hajókirándulással, akkor talán rá szavaznék.
files32
2022. március 31. 09:59
0rbán: "Mindenki megnyugodhat, ha elkapja ezt a betegséget, meg fogjuk gyógyítani."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!