Putyin elrendelte, hogy péntektől rubelben kell fizetni a gázért

2022. március 31. 17:32

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folytatott földgáz-kereskedelem szabályairól szóló rendeletet.

2022. március 31. 17:32
null

Aláírta Vlagyimir Putyin orosz elnök az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folytatott földgáz-kereskedelem szabályairól szóló rendeletet, amely a szerződések alapján rubelalapú fizetési rendszert ír elő. Ezt maga Putyin jelentette be egy, a légi közlekedési ágazat helyzetével foglalkozó csütörtöki videokonferencián.

„Az ilyen országokból való partnereinknek világos és átlátható rendszert kínálunk:

az orosz földgáz megvásárlásához rubelszámlát kell nyitniuk orosz bankokban, és holnaptól, folyó év április 1-jétől kezdve ezekről a számlákról kell majd fizetni a gázszállításokért”

– mondta.

Hangsúlyozta, hogy a fizetés ütemezésének megsértését az orosz fél a vásárló mulasztásának fogja tekinteni. Erre az esetre szankciókat helyezett kilátásba. „Nekünk senki nem ad el semmit ingyen, és mi sem fogunk jótékonykodni. Vagyis a hatályos szerződések le lesznek állítva” – közölte Putyin.

Azt hangoztatta, hogy Oroszország számára elfogadhatatlanok a dollárért és euróért folytatott gázkereskedelem kockázatai. A kifizetések átváltása orosz rubelre Putyin szerint fontos lépés Oroszország pénzügyi és gazdasági szuverenitásának megerősítése felé.

Úgy vélekedett, hogy egy olyan helyzetben, amikor a nyugati országok pénzügyi rendszerét fegyverként használják fel, amikor ezen országok vállalatai megtagadják az orosz bankokkal, vállalatokkal és magánszemélyekkel kötött szerződések teljesítését, amikor a dollárban és euróban lévő vagyonokat befagyasztják, nincs értelme ezen országok fizetőeszközeit használni.

„Mi is történik és történt voltaképpen? Az európai fogyasztókat elláttuk erőforrásainkkal, a jelen esetben a gázzal.

Megkapták, fizettek nekünk euróban, amelyet aztán ők maguk befagyasztottak.

Ezzel kapcsolatban minden okunk megvan azt hinni, hogy a gáz egy részét gyakorlatilag ingyen szállítottuk Európába” – fogalmazott az orosz vezető. „Természetesen ez így nem mehet tovább” – tette hozzá.

Putyin érvelése szerint hagyományos rendszer szerinti, euróért vagy dollárért való további gázszállítások bevételét is blokkolás fenyegeti. Rámutatott, hogy a helyzet ilyen alakulását uniós kormányfők is kilátásba helyezték.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij

Összesen 251 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zolotarjov
2022. április 01. 20:30
Az egész beijesztésnek az volt az értelme, hogy a nyugati jóléti társadalmak szép csendben elkezdenek betárazni rubelből felkészülve hasonló helyzetekre, és javul az árfolyam.:)
foldizs
2022. április 01. 09:35
Hát, ez eddig nagyon nem úgy néz ki, hogy leállna a kőolaj és földgáz szállítása. Nem is csoda, hiszen Oroszország három napon belül állna bele a földbe. :D https://444.hu/2022/04/01/oriasi-bloffnek-tunik-egyelore-putyin-rubeles-zsarolasa Ilyen kemények ezek az orosz szankciók.
Vakfolt
2022. április 01. 09:30
Hát igen, az eu kerregtette a pálcát a kerítésen, nagy durrogva, jóemberkedve, erkölcsi pöffeszkedésében magabiztosan, a maci nem reagált, de most felkelt a maci, és átlépett a kerítésen, hogy na akkor mi is van? Most mindenki elmélyedhet a gondolataiban.
Antoine
2022. április 01. 09:04
A rendelet szerint fizetnek az ügyfelek euróban vagy dollárban és a Gazprombank átváltja az orosz központi banknál. Klasszikust idézve: blöff, blöff, blöff és blöff.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!