Újabb botrány az érdi polgármester körül, baloldali belharccal

2022. február 14. 12:00

Összeférhetetlenül vett fel pénzeket Csőzik László, Érd polgármestere, Bősz Anett parlamenti képviselőjelölt férje. A baloldal a városvezetőt bevédve leszavazta a fideszes méltatlansági indítványt és leváltatta az utóbbit támogató, volt DK-s jogi bizottsági elnököt.

2022. február 14. 12:00
null
Joó István
Joó István

A botrányos érdi ügy azzal indult, hogy a Pest megyei város önkormányzatának Fidesz-frakciója, megvizsgálva Csőzik László baloldali polgármester vagyonnyilatkozatait, Simó Károly frakcióvezető aláírásával február 1-én méltatlansági eljárást kezdeményezett a városvezetővel szemben. Az előterjesztés olyan határozat meghozatalát kérte a közgyűléstől, amely kimondja Csőzik László méltatlanságát a tisztségére, illetve megszünteti polgármesteri megbízatását.

A Fidesz szerint mindenképpen fennállnak a méltatlansági okok. Ehhez látni kell a jogi körülményeket, mindenekelőtt azt: az önkormányzati törvényt tavaly májusban módosította az Országgyűlés. Ennek értelmében

a háromezer fősnél nagyobb lélekszámú települések főállású polgármesterei pár kivételtől eltekintve más kereső foglalkozást nem folytathatnak,

egyéb tevékenységükért díjazást nem fogadhatnak el és nem lehetnek gazdasági társaság személyesen közreműködő tagjai. A településvezetőknek a módosítás után harminc napjuk volt arra, hogy esetleges összeférhetetlenségüket megszüntessék, és ezt jelezzék az önkormányzat illetékes bizottságának.

Csőzik lapított, vagy tényleg nem tudott róla?

Ami Csőzik László konkrét történetét illeti, ő nem vette figyelembe az összeférhetetlenségi ok bejelentésének és megszüntetésének a kötelezettségét. Holott évek óta felügyelőbizottsági tagja a Dimenzió Kölcsönös Biztosító és Önsegélyző Egyesületnek; és ezen a címen mindegy havi 225 ezer forintos jövedelmet kapott a szervezettől. Csőzik tehát a tavaly májusi jogszabályváltozásnak fittyet hányva megtartotta a felügyelőbizottsági tagságát úgy, hogy hosszú hónapokig továbbra is fölvette – immár jogosulatlanul – ezt a jövedelmet.
 
A méltatlansági eljárás elindult, az ügy a jogi és közbiztonsági bizottság elé került, amely elkezdte a kivizsgálást.

Érd baloldali polgármestere elment a február 7-i ülésre és együttműködőnek mutatkozott,

dokumentumokat is vitt magával.
 
Ezután azonban a polgármester február 10-re rendkívüli közgyűlést hívott össze, amelynek napirendi pontjai között az is szerepelt, hogy határozzanak a jogi és közbiztonsági bizottság személyi összetételének a megváltoztatásáról, beleértve a bizottsági elnök eltávolítását. 

Utóbbi tisztségviselő Asztalos Éva független országgyűlési képviselőjelölt, aki ízig-vérig baloldali politikus ugyan, de kilépett a DK-ból, miután kiderült, hogy a Gyurcsány-párt helyette Bősz Anettet, Csőzik László polgármester feleségét, a DK parlamenti frakcióvezető-helyettesét indítja a tavaly őszi ellenzéki előválasztáson. Az ex-DK-s helyzete a helyhatóságon tovább romlott azzal, hogy idén január közepén kizárták a Szövetség Érdért elnevezésű baloldali koalíció frakciójából.

A jogi bizottság vesszőfutásai

Visszatérve a konkrét ügyhöz: Asztalos Éva bizottsági elnök az említett napirendi pontról értesülve, a közgyűlés előtt pár órával újabb bizottsági ülést kezdeményezett, amelyen a résztvevők bevégezték vizsgálódásukat és arra jutottak: mivel a bizottság véleménye szerint megáll Csőzikkel szemben a méltatlanság, javasolják a Közgyűlésnek, hogy haladéktalanul, határozatban állapítsa meg a méltatlanságot a polgármesterrel szemben.

Csak ezután következett a sok feszültséget ígérő rendkívüli testületi ülés. Lengyel Péter közös baloldali frakcióvezető (Momentum) indítványára a „renitenskedő” jogi bizottsági elnököt, a két külsős bizottsági taggal együtt eltávolították a bizottságból 10:8-as szavazatarányban. Ezután az ülést zárttá tették és 10:7 arányban határoztak arról, hogy mégsem áll meg a méltatlanság a baloldali városvezetővel szemben, ezért

nem fosztják meg tisztségétől a pénzt meg nem vető polgármestert.

Pedig egybehangzó sajtóhírek szerint Csőzik elismerte az összeférhetetlenség korábbi tényét, ám arra hivatkozott, hogy  
korábban nem értesült az önkormányzati törvény módosításáról, illetve hogy miután mégis tudomást szerzett róla, azonnal visszafizette a jogosulatlanul felvett jövedelmet. 

Kerestük ez ügyben Csőzik László polgármestert, ő azonban nem jelzett vissza a Mandinernek. Holott azt is tudakoltuk volna, hogy lehet, hogy jogász létére, Bősz Anett országgyűlési képviselő házastársaként sem tudott a törvény tavaly májusi módosításáról. Továbbá arra is kértük volna, bizonyítsa be, hogy visszafizette a kétesen szerzett pénzeket.

A Pest Megyei Kormányhivatal háza táján azt a nem hivatalos információt kaptuk: a sajtóhírek ismerete nem elegendő ahhoz, hogy a kormányhivatal eljárjon, várják, hogy Érd önkormányzata vagy valamely frakció, egyéb lehetséges ügyfél hiteles dokumentumokat becsatolva beadványt intézzen, enélkül nem vizsgálhatják, hogy forduljanak-e bírósághoz méltatlanság megállapítása iránti eljárásért vagy sem.

Megszólal az eltávolított bizottsági elnök

Asztalos Éva, a jogi és közbiztonsági bizottság sebtiben leváltott elnöke így nyilatkozott a Mandinernek:

Ha akceptálható volna, hogy valaki csak azután próbálja helyreállítani a helyzetet, miután helyette egy kívülálló észlelte az összeférhetetlenséget és jelezte a közgyűlésnek, az kiüresítené azt a jogszabályhelyet, hogy 30 napon belül jelezni kell az összeférhetetlenségi okot a közgyűlésnek. Milyen könnyű volna így: fenntartom az összeférhetetlenséget, fölveszem a pénzt, amíg észre nem veszik és csak azután szüntetem meg! Ha a polgármester önszántából nem tárta fel ezt az összeférhetetlenségi helyzetét, csak kitudódott, nos, arra az esetre a jogalkotó nem biztosított reparációs lehetőséget, így vele szemben meg kell indítani haladéktalanul az eljárást.” 

Kérdésünkre, végül is hogyan kommentálja a vele történteket, az eltávolított baloldali bizottsági elnök így felelt: „Meggyőződésem, hogy nem pusztán a jogi bizottság polgármester urat érintő határozata miatt távolítottak el a bizottsági elnöki székből. Legalább ilyen súllyal esett latba, hogy független egyéni képviselőjelöltként elindulok többek között Csőzik László feleségével, Bősz Anettel szemben az országgyűlési választáson.”

Lesz folytatás, a kormányhivatalhoz kerülhet az ügy

A Csőzik-botrány miatt Aradszki András, Pest megye 1-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője, aki újra indul áprilisban, többek között Bősz Anettel szemben, közleményben állapította meg: „Csőzik László az elmúlt egy hétben sehol nem cáfolta, nem tagadta a törvénysértés tényét. Vagy a polgármesteri esküjéhez hűen, politikusként, állampolgárként és nem utolsó sorban jogászként a törvény előírását tiszteletben tartva lemond a polgármesteri tisztségéről, vagy (továbbra is szembe menve a törvényekkel) elmenekül a felelősség elől.  Sajnos

azzal, hogy ma a közgyűlési többségét kihasználva leváltotta az ügyében vizsgálatot indító önkormányzati bizottság elnökét és két tagját. Ráadásul Csőzik László felesége, Bősz Anett a magyar Országgyűlés tagja, parlamenti képviselő, így a férjét még nagyobb felelősség terheli.”

T. Mészáros András, aki 2006. októberétől, 2019. októberéig volt Érd polgármestere, lapunknak így fogalmazott: „Lesz folytatás: az ülés jegyzőkönyvét és a határozatokat 15 napon belül a polgármesteri hivatalnak a kormányhivatalhoz el kell juttatni. Ilyen törvénysértő, hamis határozatot nem hagyhatunk szó nélkül. Ezek az emberek ott, a gyurcsányista koalícióban – Csőzik Lászlóval és feleségével, Bősz Anett képviselőjelölttel az élen – szégyent hoznak a városra. A polgármesternek távoznia kell a közéletből. Ha ezt ő nem látja, akkor nem csak méltatlan a tisztségére, de tisztességtelen is.”

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lufi07
2024. március 16. 14:09
A gazdátoknál mindenképpen fennállnak a méltatlansági okok. Esetleg ha nem esne le a felcsúti törpenudliról (bár most már inkább gombóc) beszélek. :)))))))))))
emesealma
2022. február 14. 20:13
Kis fityfasz. 20 éve volt szerencsém a szomszédja lenni. A lépcsőházban rohangászott meg viháncolt a nőcskéivel. Azt hittem, elájulok mikor megtudtam, hogy Érd polgármestere lett. Nevetséges.
Rocktoberi
2022. február 14. 18:04
Minden moslékos politikus ekkora balfasz? A törvény nem ismerete nem mentesít a büntetés alól. Ez elég régi jogelv. Vagy erről se tudott a jogász "úr"?
Lajoss
2022. február 14. 14:22
Hatalmas botrány..ehhez képest a Völner-Schadl kettős..mindenkit hülyének néztek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!