Márki-Zay Péter szerint többfordulós választási rendszerre van szükség

2022. február 17. 13:15

„Egyetlen kormánnyal sem járhatunk úgy, mint Orbán Viktor kormányával” – indokolta javaslatát a miniszterelnök-jelölt.

2022. február 17. 13:15
null

A Republikon Intézet mai konferenciáján az ellenzéki szövetségben részt vevő pártok szakpolitikusai mutatják be elképzeléseiket, és ütköztetik álláspontjaikat az egyes területeket illően. A rendezvény programja a közösségi oldalon is követhető – írja a Magyar Hang a konferenciáról szóló tudósításában.

Cikkükből kiderül: Márki-Zay szerint a rendszerváltást követően a legeredményesebb kormányzást az 1998–2002 közötti Orbán-kormány mutatta be, részben azért, mert koalíciós partnerei voltak, így együttműködésre kényszerült. Úgy fogalmazott, fantasztikus, hogy olykor még az ellenzékkel is kellett egyezkedni. Úgy vélte, hogy a mostani kormányzás viszont a legrosszabb, mert Orbán Viktornak korlátlan a hatalma.

A miniszterelnök-jelölt több szakpolitikai elképzelésére is kitért. A környezetvédelemről úgy fogalmazott, hogy a jövő csak zöld lehet. Növelni szükséges a megújuló energia arányát, illetve betétdíjat kell bevezetni egyes műanyag csomagolókra.

Márki-Zay az egészségügyi tervekről szólva kifejtette: támogatja, hogy  képalkotó vizsgálatok esetében, hogy a magánszolgáltatónál készült ilyen vizsgálatokhoz is biztosítsa a fedezetet az állam. A miniszterelnök-jelölt felülvizsgáltatná a tavaly szabályozott egészségügyi jogviszonyról szóló jogszabályt is.

Emellett pedig önálló egészségügyi minisztériumot felállítana a kormánya – jelentette ki.

Sajtószabadság visszaállítását is fontosnak nevezte. A nyugdíjszámításban vegyes indexálást vezetne be a kormánya – közölte Márki-Zay. Az önkormányzatokról azt mondta, hogy nem lehet tanácsrendszer, vissza kell adni az önkormányzatok önálló gazdálkodásához a forrásokat. A lakhatási válságon bérlakásépítésekkel enyhítene, szerinte ugyanis nem csak CSOK-ra van szükség – derült ki a Magyar Hang cikkéből.

 Az Alaptörvényről elmondta: az nem tölti be az alkotmánynak a hatalom korlátozásának szerepét. A különböző hatalmi ágak függetlenségét garantáló, de akár a miniszterelnöki ciklusok maximumát is rögzítő alkotmányra van szükség – szerinte. Elhangzott az is, hogy Márki-Zay kormánya a választási törvény módosítását is kezdeményezné, szerinte ugyanis többfordulós választási rendszerre van szükség. „Egyetlen kormánnyal sem járhatunk úgy, mint Orbán Viktor kormányával” – jegyezte meg.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2022. február 17. 23:32
Márki Zaj már hazamehet. Megvolt a két fordulós választása. Először 1 forduló, maradt Karigeri, Dobrev, Márkizay. És utána a második forduló. Ott győzött. Fenét. Győztették Amerikából, Kanadából. Mehet haza.
Sulammit
2022. február 17. 20:55
Kettős állampolgár lehet egyáltalán miniszterelnök?
nyugalom
2022. február 17. 16:32
Addig szavaztatni, csalni, mig ő, ők nyernek?
CirmoS
2022. február 17. 15:40
Kit érdekel, hogy ez az elmebeteg mit hadovál! Viszont kéne, nagyon kéne megint a Fidesz 2/3, mert döntéseknél a többire egyáltalán nem lehet számítani! Ezek csak ártanak a magyaroknak! Ez az egyetlen céljuk! Ezeknek a piros az zöld.. a kék meg sárga..., nem lehet ezekkel semmire menni! A Fidesz tud gyors és jó döntéseket hozni 2/3-al!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!