Márki-Zay szerint azok a „bátor székelyek”, akik kiállnak vele beszélgetni

2022. február 08. 20:01

Márki-Zay az ATV-ben gyakorlatilag azt üzente, hogy azok az erdélyi magyarok, akik nem fogadják őt és nem beszélgetnek vele a kampányban, anyagi érdekek miatt cselekednek így.

2022. február 08. 20:01
null

Márki-Zay Péter volt az ATV Egyenes Beszéd című műsorának kedd esti vendége.

A miniszterelnök-jelöltet először az ellenék államfőjelöltjéről kérdezték. Kiderült: nem Márki-Zay javaslata volt Iványi Gábor, hanem pártok is támogatják a lelkészt, aki szintén nem zárkózik el a felkéréstől. Márki-Zay elmondása szerint azonban még nincs döntés, sőt, azóta újabb nevek is felmerültek, mint a baloldal köztársaságielnök-jelöltjei a március 10-i választáson.

A következő téma Mészáros Lőrinc és Bige László közös üzlete volt. Márki-Zay elmondta, beszélt Bigével, mivel „kíváncsivá tette” a téma, a milliárdos baloldali vállalkozó kifejtette neki: nincs közvetlen kapcsolata Mészárossal, közvetítőkön keresztül szokták lebonyolítani az esetleges üzleti ügyeiket.

„Ahhoz, hogy ebben a rendszerben kampányt tudjunk folytatni, az egyetemisták ezer forintjára, és Bige László tízmilliójára is szükség van” – folytatta Márki-Zay, aki kérdésre hozzátette: a tízmillió nem konkrét szám, csak mondott valamit. Valójában kicsivel több mint tízmilliót adott neki Bige – derült ki később.

Ezután következett a műsor legviccesebb része: Márki-Zayt az évértékelő időpontjáról kérdezték. Szölllősi Györgyi egy sajtóhírre hivatkozva február 14-ét említette mint időpontot, Márki-Zay tizenhetedikére emlékezett, majd többször kinézett – feltehetőleg a stúdióban tartózkodó munkatársaira –, és február 15-ét, majd tizenhatodikát említette végleges dátumként.

Ismert: a múlt héten futott egy nagy kört a sajtóban az a levél, amit még októberben írtak erdély önkormányzati vezetők. Ebben leszögezik: bár Márki-Zay találkozási szándékát értékelik, a megkeresésre nemmel válaszolnak. Márki-Zay elmondta: a levél íróival nem beszélt, vannak azonban más kapcoslatai. Hozzátette: egy esetleges választási győzelem után ő is támogatná a határon túli magyarokat, és nem várna el cserébe hasonló tartalmú nyilatkozatokat. Ezzel gyakorlatilag burkoltan azzal vádolta meg Antal Árpádékat, hogy a Fidesz kezdeményezésére írták azt a bizonyos levelet.

Márki-Zay kijelentette: továbbra is nagyon szeretne menni Erdélybe, de ezt még a szoros programja miatt nem tudja biztosan megígérni.

Örömmel hallom, hogy Erdélyben is vannak bátor székelyek, akik ki mernek állni egy nem fideszes politikussal beszélgetni, és nem félnek attól, hogy az ő intézményük vagy településük nem kap majd támogatást a Fidesztől” – mondta Márki-Zay. Szerinte azok az erdélyi magyarok bátrak, akik „kiállnak a pluralizmus mellett, nem támogatják a lopást”.

Ezzel Márki-Zay gyakorlatilag azt üzente, hogy azok az erdélyi magyarok, akik nem állnak mellé a kampányban, anyagi érdekek miatt tesznek így.

A műsor utolsó részében sor került egy már-már szokásos magyarázkodásra is: Márki-Zay szerint egyik vasárnapi posztja – melyben arról ír, hogy „április 3-án jó esélyünk van arra, hogy tiszta választások legyenek” – félreérthető, ugyanis nem teljesen egyértelműen fogalmazta meg az egyik kollégája.

Ennek az optimista hangvételnek az az üzenete, hogy ha kellő számban jelentkeznek szavazatszámlálónak, akkor van erre esély” – egyértelműsítette a miniszterelnök-jelölt. Márki-Zay szerint eddig 17 ezren jelentkeztek, ami azért is érdekes, mert Fekete-Győr András húszezer emberről beszélt egy szintén mai Facebook-posztjában.

*

 

Összesen 205 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2022. február 09. 11:24
Márkin kilehet igazodni , Gyurcsány klán Márkival hergelteti a választókat kiakarja fárasztani , ez is taktika . Közben a felhergelt nép közé a népnyúzó klán ballibsik kimennek békét nyugodt életet ígérnek A kampány véghajrájában meg bedobják Gyurcsánynét mint a nagy megmentőt.
rókabácsi
2022. február 09. 10:33
HÁT EGY EKKORA BAROMMAL!
skin777
2022. február 09. 10:28
Van annak egy diszkrét bája, hogy a harcosan kommunistaellenes retorikát alkalmazó fidesz, újabb komcsi eszközt vet be az ellenzék ellen. A 60-as 70-es években volt divat, hogy a komcsi városvezetőknek újságokban kellett harcosan kiállni valamely ügy érdekében, vagy valamelyik imperialista ország ellen. Kb ugyanez van most is. Pár erdélyi polgármestert befenyítettek, hogy közleményben álljanak ki mzp ellen, azt állítva nem kívánatos személy és mélységesen beleszarva, hogy egy polgármesternek mi a náthás fasz köze van ahhoz, hogy a polgárai kivel és mikor találkoznak.
istvanpeter
2022. február 09. 10:13
Fürgyé meg, akkor majd tiszta lesz a választás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!