Házszentelést tartottak csütörtökön a Karmelitában

2022. január 06. 09:23

A hagyomány szerint a házszentelésnek gonoszűző hatása van.

2022. január 06. 09:23
null

Házszentelést tartottak csütörtök reggel a Karmelita kolostorban, ahol Orbán Viktor is dolgozik – adta hírül az MTI. Az épületet Bese Gergő katolikus plébános áldotta meg.

A Magyar Katolikus Lexikon szerint a házszentelésre január 6-án, vízkeresztkor, vagy azon a héten kerülhet sor. Ilyenkor a pap szentelt vízzel megáldja a házakat és lakásokat, és szentelt krétával felírja az aktuális évet és a három napkeleti király nevének kezdőbetűit az ajtó szemöldökfájára (idén tehát 20+G+M+B+22). Mások szerint a három betű a latin „Christus Mansionem Benedicat”, azaz „Krisztus áldja meg e házat” kezdőbetűire utal.

A hagyomány szerint a házszentelésnek gonoszűző hatása van.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
..--..
2022. január 07. 10:09
-zsoltkom- "az ajtó szemöldökfájára (idén tehát 20+G+M+B+22)" Ezek a B-ék... ezek a +-ek... ezek a M-ek csupa konspirációk, csupa összetartozások csupa szorzások. Biztos az a rossz a ki rosszra gondol. De azért mégis... lehet, hogy jobb lett volna kisebb betűvel, de a teljes szavakat kiírni (még szivacs is volt hozzá, ha hibás lenne a kalligrafia). És szegény faajtótok felületkezelés... a tölgy pórusaiba ugyan a kréta fogva tartja majd egy rendes karácsonyi takarításig a gonosz szellemeket, de olyan látvány lesz, mintha az asztalos elbaszarintotta volna a pácolást-lakkozást.
..--..
2022. január 07. 09:40
-zsoltkom- "a házszentelésnek gonoszűző hatása van." Nem tudták kiirtani a babonát a kereszténység keretei közül. A pogány katolikusok... katolikus pogányok. (Pedig már Szent István is végig gurult a Fidesz parlamenten augusztus 20-án, hogy pogánytalanítson! :) ) És egyben megfogalmazták most (is )valami kedves finomsággal, hogy önmagában Jézus nem elég az események karbantartására. Kellene valami pókot is keresni a sarkokban... meg a négy világtáj felé pökdösni. Már önmagában, ahogy egy felnőtt felöltözik egy ilyen szeánszhoz, meg még ezt is hittel vallja... eléggé leépíti az istenes illúziót. És ehhez jön a cölibátus, meg az elmagányosodás. Szentelt kréta, szentelt szendvics... szentelt. Elég olcsó valami lehet, hogy ennyire sok van belőle... tömeggyártott feszített Jézus, némi öntési sorjával. Hogyan lehet komolyan venni ezt a katolikus szelleműzést? Bizony nem csak megmosolyogtató. Nem is a 21. század Mo-án élünk. Ezt a sötétséget a privátszférában kellene megtartani. Erre is kellene valami gyerekvédelmi törvényt hozni, mint a gyerekek nem átalakító műtétje ellen. Vagy nem?
balbako_
2022. január 06. 15:19
Különösen egy volt kolostor épületében igen helyénvaló cselekedet.
amaurote
2022. január 06. 15:14
akkor a több milliárdból kiépített biztonsági rendszerre és a katonákra sincs már szükség, igaz? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!