Ezeket érdemes tudni a családi adó visszatérítéséről

2021. december 10. 12:56

A Századvég kisokost készített a 2022 elején esedékes családi adó visszatérítéséről.

2021. december 10. 12:56
null

2022 elején a gyermeket nevelő szülők visszakaphatják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójuk (szja) összegét az átlagjövedelem szintjéig, szülőnként legfeljebb 809 ezer forintot. Számítások szerint az intézkedés mintegy 1,9 millió szülőt érint, és összességében 600 milliárd forintnyi támogatást jelent.

A Századvég összegyűjtötte, hogyan is néz ki az adóvisszatérítés a gyakorlatban, kisokosukból megtudható,

  • kik a jogosultak,
  • mit kell tenniük a szülőknek, hogy megkapják az adó-visszatérítést,
  • miről kell nyilatkozni és meddig,
  • hogyan lehet benyújtani a VISSZADO-nyilatkozatot,
  • mivel jár a benyújtási határidő elmulasztása,
  • valamint milyen összegre lehet számítani.

Ők jogosultak adóvisszatérítésre

A Századvég kisokosában a jogosultak köréről például megtudhatjuk, hogy adóvisszatérítésre jogosult

  • minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülő (tehát a kedvezmény a gyermeket közösen nevelő szülők közül mindkettőt megilleti) az adó-visszatérítés.
  • Az alkalmazottak mellett az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók is megkapják.
  • Azok a szülők, akik 2021-ben közös háztartásban nevelik gyermeküket, családi pótlékra jogosultként igénybe vehetik a visszatérítést, függetlenül attól, hogy házasságban élnek vagy élettársak. Házasságon a bejegyzett élettársi kapcsolatot is érteni kell.
  • A visszatérítés az élettársnak is jár, aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra.

A Századvég által összegyűjtött további információkat ide kattintva olvashatja el. 

Nyitókép: Rachael Porter / Image Source / AFP. Illusztráció.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2021. december 12. 09:22
A lényeg : gyerekeket nevelő családok - most az egyszer nem fognak olyan nagyot szívni, mint amekkorát a libsik rémuralma alatt szívtak. Ez jelzés a kormány részéről, hogy tényleg támogatja a családokat. Ha maradnak, Magyarországon elviselhető lesz az élet 2-3-4 vagy több gyerekkel is. Ha mennek, akkor csak a szingliknek és a homokosoknak lesz elviselhető az a nihil, ami utánuk jön.
Illieral
2021. december 11. 11:34
A link mondjuk nem működik. Nyilván én is örülök a lovénak, talált pénz. Viszont az tényleg gáz, hogy ez a mostnai választás költségvetés oda basz az államadóságnak rendesen, Forint sem penge, az infláci is szárnyal. Drága választás lesz ez, akárhogy is nézzük.
BossN
2021. december 10. 16:02
A Fidesz osztogat a moslék fosztogat.
Sincero
2021. december 10. 14:01
A gyermek-és nemzetgyilkos liberálisok főnek dühükben! Dögöljenek ki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!