Századvég: A külföldről finanszírozott NGO-k nem vizsgálódnak a baloldal korrupciógyanús ügyeiben

2021. december 14. 11:45

Továbbra sem vizsgálódnak a Városháza-ügyben „a korrupció következetes üldözését rendszeresen számon kérő” oknyomozó újságírói csoportok és NGO-k – olvasható a Századvég Alapítvány legfrissebb elemzésében.

2021. december 14. 11:45
null

Mint írták, a Városháza értékesítésének ügye nem csupán arra hívta fel a figyelmet, hogy a baloldal politikájának továbbra is szerves részét képezi a nemzeti vagyon kiárusításának gondolata, hanem egy többszintű, a fővárosi ingatlanértékesítéseket behálózó és jutalékrendszeren alapuló mechanizmusra is rávilágított, mely a baloldali döntéshozók és a hozzájuk kötődő üzleti körök között szerveződhet. A nyilvánosságra került dokumentumok és felvételek ellenére továbbra sem vizsgálódnak az ügyben a korrupció következetes üldözését rendszeresen számon kérő oknyomozó újságírói csoportok.

Kettős mércével mérnek a baloldalon a korrupció ügyében

„E jelenség azonban nem előzmény nélküli, ugyanis ha megvizsgáljuk a közelmúlt legjelentősebb korrupciós vagy korrupciógyanús baloldali ügyeit, akkor hasonló kettős mércével találkozhatunk. Mindez nem véletlen, hiszen ezeket a szervezeteket külföldi NGO-k finanszírozzák hatalmas összegekkel, céljuk pedig valójában nem a korrupció elleni harc, hanem a nemzetközi baloldali hálózat intervenciós stratégiájának végrehajtása” – fogalmaztak az elemzésben.    

Jelezték, egy hónapja került nyilvánosságra, hogy Budapest baloldali vezetése a műemléki védelem alatt álló Városháza épületének értékesítését tervezhette. A fővárosi vezetés „a kezdetektől fogva tagadta az eladást övező híreket”; később ugyanakkor kiderült, hogy ennek ellenére is tárgyalások folyhattak a Városháza értékesítéséről – mindez azonban érdemi következmények nélkül maradt – tették hozzá, megjegyezve, hogy az eladásról való engedély nélküli tárgyalások „mindössze egy írásbeli fegyelmit vontak maguk után a baloldalon”.    

A korrupciómentes közélet megteremtéséhez nem tartoznak hozzá a baloldal bűnei

„Miközben pedig a rendőrség jelenleg is számos bűncselekmény (például befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés) elkövetésének gyanúja miatt folytat eljárásokat az ügyben, addig az állítólag a korrupciómentes közélet megteremtéséért létrejövő NGO-k továbbra sem vizsgálódnak.”    

A Századvég a hasonló ügyek között megemlítette a Sukoróra tervezett kaszinó- és turisztikai beruházáshoz kapcsolódó előnytelen telekcsere-szerződések ügyét. Az elhúzódó vagyonkezelési botrány végére a Kúria jogerős ítélete tett pontot, mely hűtlen kezelés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. két egykori vezetőjét – idézték fel.    

A Malév bedöntése a Bajnai-kormány bűne volt

Emlékeztettek arra is, hogy a Malévot mindössze 200 millió forintért értékesítette egy orosz hátterű cégnek az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. a Gyurcsány-kormány idején, majd a légitársaságot 25 milliárd forintért vásárolta vissza a Bajnai-kormány. „A nemzetstratégiai és gazdasági szempontból is irracionális üzletet számos gyanús körülmény övezte, mely a nemzeti vállalat későbbi csődbemeneteléhez is hozzájárulhatott.”    

Úgy folytatták, hogy a baloldali vezetésű szegedi önkormányzat által jelentős megbízásokban részesített építőipari cég, a Szeviép Zrt. a feltételezések szerint az észszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon nyújtott kölcsönökkel csődbűncselekményt valósíthatott meg, melynek eredményeképpen közel 500 kisvállalkozót károsíthattak meg, összességében pedig több milliárd forint tűnhetett el.    

Gyurcsány cége jogtalanul pénzelte Gyurcsány politikai pártját

Kitértek arra is: a Gyurcsány család érdekeltségébe tartozó Altus Befektetési Zrt. által létrehozott konzorcium 5 millió eurós uniós támogatásban részesült, melyből az Altus Portfolio Kft. a gyanú szerint jogosulatlanul nyújthatott kölcsönöket a Demokratikus Koalíciónak, valamint a Czeglédy Csabához köthető Human Operator Zrt.-nek, ez utóbbival összefüggésben pedig tartozás fedezetének elvonása bűntette is megvalósulhatott.    

A BKV-per néven ismertté vált ügyet végül a Szegedi Ítélőtábla jogerős ítélete zárta le, mely kimondta, hogy a bűnösnek talált vádlottak részt vettek a BKV számára szükségtelen szerződések megkötésében, ezek során pedig különböző vállalkozásokat úgy juttattak pénzösszegekhez, hogy ezzel a BKV-nak több százmilliós kárt okoztak.    

„Ez csupán néhány a baloldal azon korrupciós, illetve korrupciógyanús ügyei közül, melyekben bár bőven lett volna mit vizsgálniuk, ennek ellenére a korrupció következetes üldözését gyakorta számon kérő – hazánkban ténykedő oknyomozó NGO-k – vagy semmilyen vagy csupán mérsékelt fellépést tanúsítottak. Az alkalmazott kettős mérce valódi oka, hogy e csoportok tevékenységét többek között olyan külföldi szervezetek támogatják hatalmas összegekkel, mint a Soros György által alapított Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok)” – hangsúlyozták.

(MTI)

Fotó: FANATIC STUDIO / GARY WATERS / SC / FST / Science Photo Library via AFP

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsekerno_007
2021. december 14. 15:10
Ezek az NGO-k a 21. sz. boszorkányperei.
Gullwing
2021. december 14. 14:36
A féreg az féreg, még ha ngo-nak is nevezik.
kovtib
2021. december 14. 13:59
Csodálkozunk, hogy 12 év fidesz kormányzás után nincs vagy csak kevés korrupció gyanús ellenzéki ügy van? Nem is tudom ki van hatalmon már ilyen régóta. Mi ebben az érdekes. Ellenkező esetben felmerülhetne, hogy akkor ki is gyakorolja a hatalmat, milyen összefonódás van kormány és ellenzéke között? Ez ahhoz hasonló, amikor az aktuális hatalmon lévő erő, párt választási csalással vádolja az ellenfelét. Szervezett választási csalásra mindig az aktuális hatalmat gyakorlónak van esélye, lehetősége. Demokráciákban nincs lehetősége, de ezt hagyjuk. Mintha minden napra jutna egy korrupció gyanús fideszes ügy. Mára a Kövér féle. Kezd gyanús lenni, hogy vagy most karácsony előtt kidobálja a fidesz a veszélyes ügyeket, nem tudom, mert azért ezek elérnek a választásokig is, vagy el kezdtek dolgozni a külföldi titkosszolgálatok. Ha az utbbi, akkor ez karácsonnyal nem ér véget és fogunk még érdekes dolgokat megtudni. Ha az utóbbi az igaz, akik azt gondolják, hogy Orbán ellen dolgoznak ezek a szolgálatok, lehet, hogy igaza van, csak azt azért nem szabad elfelejteni, hogy nem ügyeket kreálnak, hanem sajnos meglévő ügyeket hoznak felszínre. Ha nem lennének ilyenek, nem is lehetne támadni Orbán ezzel, de vannak. Az ilyen hosszú és erős felhatalmazással járó hatalom bizony kitermeli a maga korrupcióját is még nem NER esetén is. Hát még így, ahol az "amit az ellenzék korrupciónak gondol az a NER legfőbb politikája", hogy a Corvinus egyetem egykori rektorát idézzem. . A minta adott, mit csodálkozunk.
Saksafar
2021. december 14. 13:00
A hír hallatán meglepődtem. Gondolom a moslékos szavazók is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!