Miért írunk ma 2021-et? – Budapest Lectures az MCC-ben

2021. december 20. 11:34

Miért alakult így időszámításunk, milyen kérdések, illetve ellentmondások övezik annak kezdetét, valamint mennyire vagyunk tisztában történelmünk ezen periódusával? A Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapest Lectures programsorozatának idei utolsó eseményén David LloydDusenbury, a Danube Institute vendégkutatója segítségével járják körül a témát. 

2021. december 20. 11:34
null

A keresztény időszámítás Jézus születésével kezdődik, és ahogy az évszázadok óta használt naptárrendszert, úgy az európai kultúra alapjait is meghatározza a kereszténység. De miért alakult így időszámításunk, milyen kérdések, illetve ellentmondások övezik annak kezdetét, valamint mennyire vagyunk tisztában történelmünk ezen periódusával? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak azok, akik részt vesznek a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Budapest Lectures programsorozatának idei utolsó eseményén. A rendezvényen David LloydDusenbury, a Danube Institute vendégkutatója segítségével járják körül a témát. 

Helyszín: MCC Scruton (1113 Budapest, Tas Vezér u. 3-7.)
Időpont: 2021. december 21. (kedd), 18:00

David Lloyd Dusenbury történész, filozófiából doktorált a belgiumi Leuven Katolikus Egyetemen, de a Jeruzsálemi Héber Egyetemen is végzett kutatómunkát. Jelenleg a DanubeInstitute vendégkutatója. Európa számos pontján oktatott filozófiiát, jogot, valamint történelmet. Ezen kívül cikkei és tanulmányai jelentek meg többek között a The Times Literary Supplement, illetve az Americian Affairs lapjaiban is.

További információt a rendezvényről ide kattintva olvashat, regisztrálni pedig ide kattintva lehetséges. 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kozmosz
2021. december 24. 03:16
Neked harminc nap alvás kellene, és csak egy nap ébrenlét. Mi biztosan jobban járnánk.
Akitlosz
2021. december 22. 21:56
"A hetes beosztás is persze az égitestektől függ, de CSAK a Naptól, egy-egy nap időtartamától, mint alapegység, és a naptári évtől, ami szintén attól függ, hogy a Föld hogyan kerüli meg a Napot. Ez a rendszer teljesen függetlenül működik az összes többi égitesttől. " Nem. 1 hét milyen természetes időtartam? Szabad a gazda? 1 hét = 1 holdfázis, tehát köze nincsen a Naphoz. Az előbb leírtam a holdnaptár működését, amit Egyiptom előtt használtak a népek. A napév a földműveléshez fontos. Az egyiptomiak a Szíriusz, egyiptomiul Szopdet csillag kelését figyelték így pontosan tudták az év hosszát, s azt hogy mikor fog áradni a Nílus. Amely vízszintjét folyamatosan mérték nilométerrel.
Akitlosz
2021. december 21. 01:00
"Nem illik Allahhoz az, hogy fiat nemzzen. Magasztaltassék! Ha döntést hoz egy dologban, csupán azt mondja annak: "Legyél!" - és az van." / Korán 19:35 /
Akitlosz
2021. december 21. 00:55
" Ti Írás birtokosai! Ne lépjétek túl a határt a ti vallásotokban és ne mondjatok Allahról mást csak az igazságot! Jézus, a Messiás, Mária fia csupán küldötte Allahnak, és az ő szava, amit sugalmazott Máriának, és belőle kiáradó szellem. Higgyetek hát Allahban és az ő küldötteiben és ne mondjátok azt, hogy: "Három!" Hagyjátok abba! Jobb az nektek! Allah csupán egyetlen isten. Magasztaltassék! Hogyan is lehetne gyermeke! Övé mindaz, ami az egekben és a földön van. Allah elégséges istápoló! " / Korán 4:171 /
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!