Rófusz Ferenc életre keltette Bosch leghíresebb festményét

2021. december 05. 09:08

Hieronymus Bosch világhírű, A gyönyörök kertje című szárnyasoltárát keltik életre egy animációs rövidfilmben.

2021. december 05. 09:08
null

Rófusz Ferenc Oscar-díjas rajzfilmrendezővel a Vasárnap.hu készített interjút annak kapcsán, hogy elkezdte megalkotni Hieronymus Bosch világhírű, A gyönyörök kertje című szárnyasoltárát egy animációs rövidfilmben. A rendező szerint „nem csodálkozhatunk azon, hogy Bosch leghíresebb festménye ámulattal tölti el a 21. század emberét. A festménynek a mai napig érvényes üzenete van. Ha megnézzük a festmény pokolábrázolását, akkor azt láthatjuk, hogy semmi nem változott Bosch kora óta:

ugyanolyan bűnben és őrületben élünk, mint a 15-16. század embere.”

 Azzal kapcsolatban, hogy mennyire komoly kihívás az filmre adaptálás során, hogy A gyönyörök kertjének nincsen egy igazi főszereplője így nyilatkozott Rófusz Ferenc: „azért a bibliai tartalmak és utalások kijelölik a film útját. A szárnyas oltár bal oldalán A Paradicsom, középen a Gyönyörök kertje, végül pedig a Pokol víziója látható. Bosch alkotása – akárcsak a személye – tele van titokzatossággal melyeket a filmbe is bele kell csempészni.”

Nyitókép: Lélegzetelállító részletek Rófusz Ferenc készülő animációs filmjéből
Forrás: Rófusz Ferenc

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Monongahela
2021. december 05. 19:42
Zseni.
abcdef
2021. december 05. 17:44
The Mysteries of Hieronymus Bosch https://www.youtube.com/watch?v=c8BdeQueWYc&ab_channel=artnow Az egyik legszínvonalasabb dokumentumfilm Bosch koráról, magáról az alkotóról és a műveiről. Megéri végignézni.
Péterpéter
2021. december 05. 16:08
Rófusz Ferenc egy nagyszerű alkotóember, zseniális kisfilmekkel.
luisbathhelena
2021. december 05. 14:08
Óriási merészség és óriási feladat. Remélem megugorja- mert az nagyot szól ha így lesz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!