Orbán Viktor volt főtanácsadója: Nincs kormányváltó hangulat

2021. november 01. 09:22

Giró-Szász András szerint, ha racionális térben folyik a politikai vita, az ellenzéknek nincs esélye a győzelemre jövő tavasszal.

2021. november 01. 09:22
null

„Nagyon kicsi az esély arra, hogy az ellenzék kormányváltást ér el a jövő tavaszi választáson” – jelentette ki Giró-Szász András, az Orbán-kormány egykori szóvivője és a miniszterelnök volt főtanácsadója a Privátbankár.hu - Mfor.hu csütörtöki Klasszis Klub rendezvényén. Ezt egyrészt azzal indokolta, hogy nem érzékel kormányváltó hangulatot, az ellenzék érdeke,

egyben egyetlen reménye és narratívája, hogy a politikai diskurzus emocionális, ne pedig racionális térben folyjon.

„Racionális térben nem tudják legyőzni ezt a kormányt” – jelentette ki. Igaz, volt már példa a történelemben arra, hogy az emóciók eredményre vezettek. Arra a kérdésre, hogy szerinte meddig maradhat hatalmon Orbán Viktor, azt válaszolta: reményei szerint addig, amíg akar; nem lát okot a váltásra. „Akik nem hallják a zenét, azok bolondoknak nézik azokat, akik táncolnak” – idézett fel egy mondást ezzel kapcsolatban.        

Márki-Zay-nak nincs mozgástere

Azon kérdésre, hogy potens kihívónak tartja-e a Márki-Zay Pétert, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjét a korábbi ellenzéki jelöltekhez képest, azt mondta: nem gondolja őt esélyesebbnek. Szerinte gúzsba van kötve a mögötte lévő pártkonstelláció miatt.

Giró-Szász András egyúttal csodálkozását fejezte ki amiatt, hogy miközben az ellenzéki előválasztáson 850 ezren vettek részt, az október 23-i ellenzéki nagygyűlésen pedig csak 2500-an.  

Orbán Viktor önazonos 

Giró-Szász Andrást, aki 2015 és 2018 között Orbán Viktor politikai főtanácsadója volt, arról is kérdezték, hogy milyen a miniszterelnök négy- vagy hatszemközt, akkor is hozza-e a „nép gyermeke” karaktert.

A volt kormányszóvivő szerint a leírás pontos, a miniszterelnök teljesen önazonos, ugyanakkor hozzátette, a kormányfő képes szót érteni más miniszterelnökökkel, vagy vele kifejezetten nem szimpatizáló külföldiekkel is, akiknek

úgy fel tudja vázolni a gondolatvilágát, hogy azok elismerik tudását és intellektusát.

Tanácsadóként a feladata a többi közt az volt, hogy jelezze Orbán Viktornak, szerinte mely minisztérium mely döntése tér le a kormányzati elképzelések előre meghatározott ívéről. Ezeket a tanácsokat a kormányfő vagy megfogadta, vagy nem.  A beszélgetés itt tekinthető meg:

Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2021. november 01. 17:04
Csak nem gondolja valaki, hogy az ellenzéknek nem csinálták már meg a videókat, lehallgatott telefonbeszélgetéseket, külföldi-belföldi lejárató riportokat. Amik hasonlatosak az osztrák Szabadságpárt, a szlovák újságírógyilkosság, holland képviselőgyilkosság, Ibizai videó történéseihez. Ezek mind be lesznek vetve, a megfelelő időben előveszik. Aztán majd a választás után kiderül, kamu az egész. Akkor már mindegy. Már a Fideszbe is be vannak építve a falovak. És nem mondtam semmi újat, amit ne tudnánk.
Robur
2021. november 01. 16:06
Minden faszt riasztanak, hogy megmondják az ellenzéknek nincs esélye.:-)))))) Csak tudnám akkor miért az ellenzékkel foglalkoznak éjt-nappalá téve.
erdei nyezega
2021. november 01. 14:14
az ellenzék borzalmas rossz úton jár!....a gyurcsány féle DK még az ellenzéki oldalt is megosztja, nem is beszélve a pártok különbözőségéből adódó szakadékokra!...nincs kormányváltó hangulat...azaz van mert a 4. Orbán kormányt majd az 5. váltja....
Jámbortalan
2021. november 01. 13:44
Azért komolyan kellene venni az ellenzék esélyeit. Nem kellene elszúrni jövő tavasszal. Folyamatosan edzzünk a harcra, mert keménynek kell lenni - a puhányok elvesznek. Annó normális ember nem hihette el, hogy karácsony győzhet Tarlóssal szemben. Az ostobaság mégis torát ülte - nagyon könnyen ráfordítható a plebs, gyakorlatilag bármire
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!