Demeter Szilárd: Nem én kukázom az irodalom 80 %-át, ezt a történelem már megtette

2021. november 15. 11:15

A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója szerint noha irodalmi műveknél nincs objektív mérce, azonban „van egy esztétikai szint, amire azt mondod: ez működik, ez időtálló”.

2021. november 15. 11:15
null

Demeter Szilárd a Pesti TV Politikai Hobbista című műsorának vendégeként beszélt a kortárs magyar írók és alkotásainak témájáról. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójaként nem személyes vélemény alapján dönt az alkotók támogatásáról.

– fogalmazott a műsorban.

Demeter Szilárd arról is beszélt: noha irodalmi műveknél nincs objektív mérce, azonban „van egy esztétikai szint, amire azt mondod: ez működik, ez időtálló”. A miniszterelnöki megbízott szerint „igenis lehet egy olyan fajta igényszintet beállítani, ami arról szól – anélkül, hogy az én személyes ízlésem ebbe belejátszana –, hogy valami teljesítményt tegyünk le az asztalra”.

Ha elkezdünk leszbikusokról és homoszexuálisokról fejlődésregényeket írni, nem biztos, hogy közönségre fog találni. Nem a mi történetünk”

– fogalmazott Demeter Szilárd, hozzátéve, hogy „nem biztos, hogy alkalmazkodnunk kell a rabszolgatartó múlt miatti lelkiismeretfurdalásból fakadó kompenzációnak”.

A teljes beszélgetést itt nézheti vissza:

Nyitókép: YouTube

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2021. november 16. 05:11
Fölösleges ezen annyit rugózni. 100% igaza van! A színházzal kapcsolatban is. Szinte nincs olyan bemutató, melynek az első felvonása után ne léptem volna le, mert annyira szint alatti, művészeti szempontból szóba sem jöhető, dupla nulla volt. A rendezői színháznak nevezett, aberráltak által tehetséges színészek szellemi, emberi, erkölcsi, szakmai megerőszakolása, nem beszélve a nézőkről, nem színház.
Isten jobb keze
2021. november 15. 16:17
Suttyó Román! Egy magyarúl beszélő valami, semmitöbb!
annamanna
2021. november 15. 13:49
Csakhogy Demeter Szilárd azt felejti ki a képletből, hogy a mai írók nem az 500 évvel későbbi embereknek írnak, hanem a maiaknak, és a mai olvasók sokkal durvábban több szöveget képesek felszívni és értelmezni, a mai kontextusukban, mint amennyi ebből a szöveghalomból 500 évvel később is érvényes marad. Ehhez hasonlóan bármilyen termelő, tudós, P O L I T I K U S és egyéb ember teljesítménye is elveszik, elavul az időben, elfelejtkeznek róla, de senki sem a késői utókornak dolgozik, hanem mindenki a saját kortársainak. DSz NEM JÁTSZHATJA EL KÖBÜKI SZEREPÉT, MERT NEM IDŐUTAZÓ.
Most80
2021. november 15. 13:20
Csak bátran, Demeter úr, nem érdemelnek kíméletet kulturális pozícióink bitorlói!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!