Szlovák lap: Magyarországi pénzből újítják fel a templomokat Dél-Szlovákiában

2021. október 20. 11:23

A Denník N azt írja, a szlovák kormány bírálja Budapest lépését, mert erről nem tájékoztatta Pozsonyt, a katolikus egyház szerint viszont hasznos támogatásról van szó.

2021. október 20. 11:23
null

Orbán Viktor kormánya több mint négymillió eurót küld a dél-szlovákiai templomfelújításokra egy olyan program keretében, amely az egész Kárpát-medencét lefedi, írja a Denník N. A szlovák kormányt a programba nem vonták be a cikk szerint, csak az egyházzal működnek együtt. Ivan Korcok szlovák külügyminiszter kritizálja, hogy Magyarország templomfelújítási támogatásokat küld és erről nem tájékoztatja a szlovák kormányt. A Szijjártó Péterrel tartott október 5-i találkozón arra tett javaslatot, hogy olyan szabályokat fogadjanak el a határokon átívelő magyar támogatásokról, amelyekkel Pozsony is egyetért. Orbán Viktor kormánya a szlovák kabinet kérésére visszavonta a szomszédos országokban való termőföld vásárlásáról szóló határozatot, azonban a többi támogatási program esetében egyelőre nem történt változás.

A szlovák kulturális minisztérium a Denník N-nek megerősítette, hogy nem tudott a magyar kormány projektjéről, miközben a szakrális emlékművek rekonstrukciójával Szlovákiában elsősorban ez a tárca foglalkozik. A kormánnyal ellentétben a szlovák katolikus egyház üdvözli a magyar kormány támogatását és hozzáteszi, hogy

Szlovákia ehhez hasonló formában nem járul hozzá a szlovák közösségek intézményeinek megőrzéséhez

Közép-Európa országaiban. Zdenko Dzurjanin nyolc év alatt az összes szlovákiai templomot lefényképezte.

Arra a kérdésre, hogy szerinte miért ad pénzt Orbán Viktor templomfelújításra Szlovákiában, azt felelte, hogy ezt több oldalról kell értelmezni. Négy fő okát látja ennek. „Rejtett politikáról is szó van itt. A második ok az, hogy Orbán azt gondolja, hogy ha ezt nem teszi meg, akkor Közép-Európában megszűnik a kereszténység szelleme. A harmadik ok a jószomszédsági kapcsolatok megőrzése, a negyedik pedig a kulturális örökségvédelem. A mi hibánk, hogy ezeket az aspektusokat itt Szlovákiában talán nem tudjuk elégséges mértékben megérteni és mindig csak a rosszat látjuk, azt, hogy beavatkoznak egy másik ország ügyeibe.” A „végfelhasználó”, akár hívő, akár pap, nem foglalkozik azzal, honnan van a pénz, „örül annak, hogy valamit kapott ebben a helyzetben, mert az illetékes szlovák hatóságok nem törődtek vele, mert nincs okuk pénzt adni valamire, ha a templom nem egy nemzeti kulturális örökség”. Dzurjanin Szlovákia és Magyarország hozzáállásában ott lát nagy különbséget, hogy Magyarországnak van olyan államtitkára, aki felelős az egyházi kérdésekért. 

Nyitókép: illusztráció, MTVA/Molnár-Bernáth László

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2021. október 21. 01:06
"..az illetékes szlovák hatóságok nem törődtek vele, mert nincs okuk pénzt adni valamire, ha a templom nem egy nemzeti kulturális örökség”. Dzurjanin Szlovákia és Magyarország hozzáállásában ott lát nagy különbséget, hogy Magyarországnak van olyan államtitkára, aki felelős az egyházi kérdésekért. " A TÓTOK EGY JELENTŐS RÉSZE BUNKÓ KECSKEB..SZÓ HEGYIPARASZT. KÉPTELEN FÖLFOGNI AZT. HOGY EGY KERESZTÉNY/KERESZTYÉN EMBER "IGAZÁN JÓT" IS TEHET ÖNZETLENÜL. ŐK CSAK MINDENBEN SUNYI MÓDON A NEKIK ÁRTÓ HÁTTÉR SZÁNDÉKOT AKARJÁK(!!!) LÁTNI....ÉS HÁT MINDEZT OLYANBA IS BELELÁTJÁK, AMIBEN NINCS IS ILYEN, SŐT ENNEK AZ ELLENKEZŐJE VAN.... MONDHATÓ: AZ ÖRDÖG MŰVE HAT(!!!) BENNÜK EKKÉNT, MIÁLTAL SENYVEDNEK A SAJÁT "ROSSZASÁGUKTÓL"! EZ IGY MŰKÖDIK. AKI FÖL TUDJA FOGNI, FOGJA FÖL!!!!! AKI NEM!? AZ KINLÓDNI ÉS GYANAKODNI FOG MINDENRE...MINDHALÁLIG.
masikhozzaszolo
2021. október 20. 19:39
Miért segítünk templomot építeni: ahogy a nő mondaná: CSAK. Itt van a töketlenkedés: http://www.muemlekem.hu/magazin/hatareset_krasznahorka_vara_felujitas_2021
Kardinális
2021. október 20. 17:14
Vigyázzatok, ravasz ez az Orbán! Suttyomban templomokat újíttat fel.
XTRO
2021. október 20. 17:05
Ki újítaná fel ? A mi földünk a mi templomunk !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!