SME: Dobrev programja annyira radikális, hogy ha nem a Fideszről lenne szó, Brüsszelben megőrülnének

2021. október 01. 13:19

A DK jelöltje például alkotmányos törvények megszüntetését szorgalmazza egyszerű többséggel – írja véleménycikkében a szlovák liberális lap.

2021. október 01. 13:19
null

A szlovák liberális lap véleménycikke szerint az egyik legsúlyosabb fenntartást Orbán rendszerével szemben, miszerint olyannyira a Fideszre szabta a választási rendszert, hogy senki más nem nyerheti meg azt, épp azok cáfolják meg, akiktől azt a legkevésbé volna várható: az ellenzék. Az országos ellenzéki előválasztás olyan kijelentések jegyében telt, melyek szerint a győztesek elég jók lesznek ahhoz, hogy a körzeteikben legyőzzék a kormánypárt jelöltjeit.

Az ideológiai távolságokról elég annyi, hogy a közös ellenzéki listán ott lesz a radikális nacionalista (már-már fasiszta) pártból népi-konzervatívvá változott Jobbik és két-három baloldali szubjektum (LMP, MSZP, Párbeszéd). Csaknem ugyanennyire távol áll egymástól a fiatalok generációs mozgalma, a Momentum

– amely nemcsak a Fideszt tartja rossznak, hanem mindent a 2010 előtti időszakból is –,

s Gyurcsány volt miniszterelnök Demokratikus Koalíciója, amely katasztrofális melléfogásai („hazudtunk reggel, délben, este”) létrehozták Orbán első alkotmányos többségét. A felmérések még így is a Fidesz egyesült ellenzékkel szembeni néhány százalékos előnyét mutatják. Az előválasztás első fordulójában egyértelműen Dobrev Klára, Gyurcsány volt miniszterelnök felesége aratott sikert. Az előválasztásban részt vevő 600 ezer szavazó erős muníciót adott a Fidesz propagandájának, amely az ellenzéket Gyurcsány bábjának nevezi.

Az tény, hogy Dobrev miniszterelnöki programja olyannyira radikális, hogy ha nem a Fideszről és Orbánról lenne szó, Brüsszelben megőrülnének. A DK jelöltje például alkotmányos törvények megszüntetését szorgalmazza egyszerű többséggel, vagy az összes oligarcha vagyonának a kisajátítását, akik a Fidesz kormány közbeszerzései által jutottak vagyonhoz.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tothpal
2021. október 04. 19:55
DOBREV KLÁRA ÁLTALÁNOS MŰVELTSÉGE 8 OSZTÁLYOS... Ha valaki levégez egy-két egyetemet, beszél 2 nyelvet- manapság semmit sem jelent... Tudományos fokozat nélkül a nyúl is futni tud...
Folyékony Szilárd
2021. október 02. 23:23
Dobrev nemhogy nem győzött, hanem vesztett, mivel csak a szavazatok egyharmadát szerezte meg. Az édeskevés. Dobrev semmiféleképpen nem győzhet, ez egyértelmű. Márky győzelme fogja bebizonyítani azt, hogy Orbán és mocskos tolvajbandája milyen kretéségeket böfög:Vagyis hogy mindent Gyurcsány irányít. Én kifejezetten csakis azért szavazok a márkira, mert így sem Gyurcsány "bábja", Karácsony, sem Gyurcsány "klónja" Dobrev nem nyer, vagyis bebizonyosodik, hogy mekkora kretén párt ez a Fidesz, ami váltig azt hangoztatja, hogy mindent Gyurcsány alkít. Hát, nagyon nem ez történik.
Ricsike
2021. október 02. 18:00
Isten áldja meg a hazát, a családokat, és azokat az embereket, akik foggal, körlmmel védik, és gyarapítják kis hazánkat!!
nemmondom
2021. október 02. 13:34
Nem radikálisabb, mint az Európai Parlament hozzáállása a lengyelekhez és hozzánk. Öncélúbb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!