Orbán Viktor: 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kapnak az idősek

2021. október 01. 07:16

A 13. havi nyugdíjról, rezsicsökkentésről, haderőfejlesztésről, határvédelemről, valamint a negyedik hullámról is beszélt a kormányfő pénteken. Összefoglalónk!

2021. október 01. 07:16
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: Magyarországon szerencsére sok nyugdíjas van. Ez jó dolog, mert azt jelenti, hogy élnek a szüleink és a nagyszüleink. A kormányfő emlékeztetett: itthon olyan nyugdíjrendszer van, ami a beszedett adókból áll. Nálunk nem lehetett közösségi tőkét felhalmozni, és annak a hozamából fizetni a nyugdíjat – tette hozzá.

A miniszterelnök ugyanakkor kiemelte: „teljes félreértés, hogy mi tartjuk el a nyugdíjasokat. A nyugdíj utólagos elismerése a szüleink és nagyszüleink munkájának”.

Elkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése

A gazdasági növekedésnek hála a nyugdíjasok is részesülhetnek a gazdasági sikereinkből. A kormányfő bejelentette:

80 ezer forint lesz a nyugdíjprémium,

amelyet novemberben kapnak meg majd az érintettek. Orbán Viktor hozzátette: mindenkinek egységesen adják oda a 80 ezer forintot. Elmondta azt is, hogy az év második felére eső magasabb inflációt korrigálni kell, így lesznek olyan nyugdíjasok, akik akár 100 ezer forintot is kaphatnak.

Ebben az esetben fizethetik ki a teljes 13. havi nyugdíjat

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 2010-ben azt vállalta, hogy kijavítják a Gyurcsány-kormány hibáit. Mára sikerült úgy átszervezni a magyar gazdaságot, hogy a következő év elején kétheti plusz nyugdíjat ki tudnak fizetni, de ha sikeres lesz a kormány gazdaságpolitikája, akkor február elején akár a teljes 13. havi nyugdíjat ki lehet fizetni. Azonban aláhúzta, ez utóbbi még egyáltalán nem biztos.

A kormányfő közölte azt is, hogy

szinte biztosan 5,5 százalék felett lesz a gazdasági növekedés.

A pandémia az idősek mellett a gyermeket nevelő családokat terhelte meg. A nagyobb növekedésből származó pluszpénzt pedig a gyermeket nevelő családok kaphatják meg – mondta a kormányfő. Összességében 1,9 millió ember kapja vissza a befizetett adóját február közepéig.

Gázügy: A politikai kritikákat és az energiaellátást nem lehet összekötni

Orbán Viktor közölte: sok országban okoz problémát, hogy nincs gáz. Emlékeztetett: 2002-2010 között többszörösére emelték a gáz és az áram árát. Mint fogalmazott, Magyarországnak van egy rossz története, mivel 2002-ben nem ígértek gázáremelést – idézte fel a kormányfő Lendvai Ildikó ígéretét, amelyet megszegve a baloldali kormányzás ideje alatt háromszorosára emelték a gáz árát.

A miniszterelnök ugyanakkor elmondta:

Nagy csata volt a nemzetközi cégekkel és Brüsszellel a rezsicsökkentés miatt. Ma Magyarországon a legolcsóbb a gáz Európában, az áram pedig a második legolcsóbb.”

Mindezt úgy, hogy mi vesszük az energiát, mert nincsenek ilyen forrásaink – tette hozzá a kormányfő. Elmondta azt is, hogy Nyugat-Európában olyan gázáremelések vannak, amiktől itthon már elszoktunk. A politikai kritikákat és az energiaellátást nem lehet összekötni, és az oroszokkal meg kellett egyezni – mondta a kormányfő. Orbán Viktor elmondta azt is, mi történne, ha világpiaci árat fizetnénk.

Ez történne, ha világpiaci árat fizetnénk

A kormányfő közölte: az ukránok szempontjait nem tudjuk figyelembe venni. A magyar emberek érdekeihez kell igazítani a lépéseinket a gáz ügyében is. Aláhúzta:

„Havi 32 ezer forinttal többet kellene fizetniük a családoknak, ha a világpiaci árakhoz igazítanánk a rezsiárakat.

Nem a jövőről vitatkozunk, hanem arról, hogy a Gyurcsány–Bajnai korszak emberei visszajönnek-e” – hangsúlyozta.

Haderőfejlesztésről, határvédelemről

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta: szomszédaink nagyon komoly haderőfejlesztéseket hajtanak végre. „Ha pedig baj van, akkor nem biztos, hogy kapunk segítséget, ha nem teszünk meg mindent a biztonságért” – tette hozzá. Mint fogalmazott:

A veszélyek korát éljük, szükség van egy ütőképes hadseregre.”

És egyik napról a másikra nem lehet egy hadsereget felépíteni – tette hozzá. A miniszterelnök elmondta azt is: a kormány azért tartott kormányülést egy hadgyakorlat előtt, hogy áttekintsék, hogyan áll a honvédség fejlesztése.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva arra is kitért, hogy nagyon kevés pénzt kaptunk határvédelemre Brüsszeltől. Mint fogalmazott: „a magyar határra nehezedő nyomás elhárítása teljesen rajtunk múlik. Litvánia esetében az unió segít a kerítésépítésben, így minket is megillet ez a támogatás.” Közölte: el kellene ismerni azokat a költségeket, amiket a nyugatiak védelmében hoztunk.

Az oltatlanság a kockázat

Orbán Viktor kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy egész nyáron készültek a negyedik hullámra. Mint fogalmazott: „fel vagyunk készülve”. Hangsúlyozta:

Nem érdemes kockáztatni, az oltatlanság a kockázat – zárta szavait a kormányfő.

A miniszterelnökkel készült teljes interjút azt alábbiakban hallgathatja vissza:

 

 

Nyitókép: Facebook

Összesen 290 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2021. október 01. 13:08
A moslekra szavazok azonnal utaljak vissza a kedvezmenyeket! Takarodjanak dobrek villajahoz, ők majd halassk ledznek, a halottakert es a voksokert? A covid aldozatok hozzatartozói kerjek fletóektól a temetes ktsegeit! Sikeresen küzdenek az oltas ellen! A holtak nevevel meg voksoltatnak!
dglaj
2021. október 01. 13:04
Ennek a 10 bértollnoknak üzenem: savanyú a szőlő? Látni, hogy nagyon igyekeztek, hogy a júdáspénzt megkapjátok. Csak azt ne feledd Magyar, hogy a Fletó elvette a 13.havi nyugdíjadat. Elkxrták, nem kicsit, nagyon... (mint minden más egyebet)
Türelem
2021. október 01. 11:41
Hogy belendült a munkásőr tagozat........
realista
2021. október 01. 11:20
Tíz év konjunktúra, és EU-s pénzbőség idején csak a haverok kistafírozására, és látványberuházásokra tellett, most rekord államháztartási hiány, és eladósodottság mellett - utánam az özönvíz felkiáltással - gigahitelből megy a választási osztogatás a jövő felélésével. Akik meg a "rezsicsökkentés" nevű parasztvakítástól vannak elájulva, azok a Kádár rendszert sírják vissza, amikor 27, meg 60 Ft havi gázátalányt fizettünk, és nem voltak piaci árak. Nyugaton a rezsicsökkentést a normális bérekkel oldják meg, amiből nem probléma kifizetni a piaci árat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!