Hatalmas az érdeklődés az önkéntes katonai szolgálat iránt

2021. szeptember 03. 13:06

A Honvédség szerint az eredetileg 400-as kerettel tervezett szolgálatra csaknem 700-an jelentkeztek augusztus 31-ig.

2021. szeptember 03. 13:06
null

Benkő Tibor honvédelmi miniszter július 21-én jelentette be a Magyar Honvédség új szolgálati jogviszonyát, az önkéntes katonai szolgálatot. Ehhez célcsoportként

olyan fiatalokat szólítottak meg, akik kénytelenek egy időre tanulmányaikat szüneteltetni

 – mert vagy nem sikerült bejutniuk az általuk kiválasztott szakképzési, felsőoktatási intézménybe, vagy valamilyen oknál fogva el kellett halasztaniuk tanulmányaik megkezdését – és erre az időre stabil foglalkoztatási és kereseti lehetőséget kerestek.

Időközben a kormány arról döntött, hogy az önkéntes szolgálatot vállaló fiatalok felvételi plusz pontokat kapnak. „Ugyanakkor ez a katonai szolgálati forma nem csupán egy ugródeszka a felsőoktatásba, hiszen olyan, a civil életben is hasznosítható kvalitásokkal gazdagítja a résztvevőket, ami nem csak az egyetemi évek sikeres teljesítésében segíthet, hanem amellyel az élet bármely területén helyt tudnak állni” – jegyezték meg a honvédségi oldalon. A cikkben arra is kitérek, hogy a Magyar Honvédség 2010-es létszámához képest mintegy

4500-zal magasabb az aktív állomány létszáma, amely több mint húsz százalékos növekedést jelent.

A tartalékos katonák létszáma 2010-ben még mindössze 17 volt, napjainkban már több mint 11 ezer önkéntes tartalékos katonával rendelkezik a honvédség.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2021. szeptember 06. 18:32
Az erőszakszervezetek létszámának a felfuttatása lehetővé tette a NATO 2%-os elvárásának a teljesítését, a munkanélküliség csökkentését, a magas foglalkoztatási szint elérését. A hazai lakosságnak maradtak a "mekk mesterek", mert az igaziak kimentek a halódó nyugatra. A vidéket uralja az a néhány "döbrögi" akit a kormány mint a magyar vállalkozókat bemutat nekünk. Sajnos az ellenzék sem mutat elfogadhatóbb alternatívát.
Illieral
2021. szeptember 03. 17:46
A fiataloknak jó mert amíg nem vették fel, kers egy kis pénzt. De az ország mint profitál ebből, kiképeznek valakit, ami pénzbe kerül, fizetést is kap érte. Van bármi kötelezettsége útána az önkéntesnek, bevethető a határon? Mondom megint, nem kritika, csak érteni szeretném, hogy mit profitál ebből az ország.
lazio154
2021. szeptember 03. 16:07
Azért azt ne feleddje senki a katonasorozás 2004. ben csak fel lett függesztve. Bármikor újra bevezethető. Háborús veszély esetén pedig minden 18- 50 éves férfi fegyveres honvédelmi szolgálatra behívható, kötelezhető. Ha holnap a Honvédelmi miniszter rosszul ébred és úgy dönt, hogy 100 ezer főt behívunk katonának, elkezdődik a sorozás. Lehet olvasgatni a CXIII. 2011. es Törvényt, ami megerősíti ezt! Lehet, hogy V az X???
amaurote
2021. szeptember 03. 15:41
a technológiát kell fejleszteni, drónok, AI stb, ezekhez meg nem izom kell hanem agy. hogy fogják így irtani egymást a keresztények a következő háborúban? jönnek mondjuk a román keresztények profi drónokkal, amik letarolják a magyar izmos keresztényeket...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!