A szülők többsége automatikusan kapja vissza a 2021-ben befizetett adóját

2021. szeptember 29. 08:08

Tállai András elmondta: aki családi pótlékra jogosult, számolhat az adóvisszatérítéssel, így az is, akinek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul.

2021. szeptember 29. 08:08
null

Az államtitkár arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy érintettek többségének semmit nem kell tenniük, 2022. február 15-ig automatikusan kézhez is kapják a nekik járó összeget. A családi adóvisszatérítés nemcsak azért történelmi jelentőségű lépés, mert

soha egyetlen kormány sem hagyott még ilyen nagy összeget a családoknál,

hanem azért is, mert az igénybevétele az érintettek többségének semmilyen adminisztrációs terhet nem jelent, ráadásul a szabályrendszere is rendkívül egyszerű – összegezte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Minden családi pótlékra jogosult szülőnek jár a visszatérítés

A szabályrendszerre kitérve Tállai András elmondta, hogy lényegében minden gyermekes szülőnek, aki családi pótlékra jogosult, visszajár a 2021-ben szerzett jövedelme után a fizetendő személyi jövedelemadó.

A visszafizetendő összeg a 2021-ben ténylegesen megfizetett személyi jövedelemadó összege,

de legfeljebb a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér adószintje. A Magyar Államkincstár adatai szerint augusztusban több mint egymillióan kaptak családi pótlékot. 2021-ben szerzett jövedelem után az adó nemcsak annak a szülőnek jár vissza, aki a családi pótlékot kapja, hanem a házastársának is – nyomatékosította Tállai András.

A gyermeküket egyedül nevelő elvált szülők is jogosultak

Rámutatott: az adóvisszatérítés szabályai nemcsak nagyon kedvezőek, de könnyen alkalmazhatóak is, hiszen illeszkednek a több mint 10 éves családi adókedvezmény szabályaihoz. A több mint egy évtizedes joggyakorlathoz igazodva egyértelmű az is, hogy az elvált szülők közül annak jár a családi adóvisszatérítés, aki a családi pótlékra jogosult.

Így például a gyermeküket egyedül nevelő elvált szülők mellett azoknak az elvált szülőknek is jár a visszatérítés,

akik a saját háztartásukban felváltva gondozva nevelik a gyermeket, és emiatt a családi pótlékot 50-50 százalékos összegben kapják.

A kormány jövőre 600 milliárd forintot hagy a szülőknél

Tállai hozzátette: a gyermek kora esetében is a kedvező szabályok érvényesek, hiszen nem a nagykorúvá válás, a 18. életév betöltése számít, hanem amíg a gyerek középiskolában tanul, annak a tanévnek az utolsó napjáig jár vissza az adó a szülőnek, amelyben a gyerek 20 éves lesz.

Ha a gyerek sajátos nevelési igényű, akkor a korhatár még magasabb: 23 év.

A kormány legújabb családsegítő intézkedése jövőre összességében 600 milliárd forintot hagy mintegy 1,9 millió szülőnél – húzta alá Tállai András, megjegyezve, hogy ezzel a 2010 óta a családoknál hagyott adó összege már megközelíti a 4 ezer milliárd forintot.

(MTI)

A címlapkép illusztráció, forrás: AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
neeskens
2021. szeptember 29. 13:10
Tök durva, hogy Orbánék mennyire ezt a neoliberális gazdaságpolitikát tolják, miközben a szavak szintjén a liberalizmus a fő ellenség. Adókedvezményekkel, visszatérítéssel pénzt hagynak az emberek zsebében, miközben az állam jóléti, oktatási funkcióinak a leépítése zajlik.
Zaajan
2021. szeptember 29. 12:36
Kösz, de közben keményen sarcolnak, de úgyahogy egál. Semmi különös.
RPéter10
2021. szeptember 29. 10:50
Az általam várt finomhangolás megérkezett. Ha jól értelmezem az elvált apák/anyák,akik a tartásdíjat rendszeresen,hiánytalanul fizetik és a kapcsolattartást igénybe veszik nem kapnak vissza egy Ft-ot se. (megj:nem tartozom közéjük)
Drazsé
2021. szeptember 29. 08:56
Nem tehetek róla, két napja azon röhögök kínomban, hogy elképzelem, amint az alcsútdobozi rezervátumban a Várkonyi-Mészáros duó egybekelésének tiszteletére összesereglett, nem éppen gasztronómiai kifinomultságáról elhíresült, leginkább nyúljás vagy csülköspacalhoz szokott pálinkaszabadságharcos NER-násznép jelentős része kisebb sokk kíséretében szembesül a számára értelmezhetetlen, indokolatlanul nagy mennyiségben, agyatlanul, igénytelenül hűvös halomba hányt ínyencfalatokban bővelkedő menüsorral. Majd sokkos állapotában megrohamozza a birkapörkölttel töltött vályút (olyat már látott is, evett is), miközben rezignáltan próbálja tudomásul venni, hogy a töltöttkáposztát csak éjfélkor szolgálják fel, és addig még van egy munkanapnyi idő. De ha már sehogy sem sikerül szabadulnom ezektől a színes-szagos képektől, arra gondoltam: vajon mit szólna az egyik minimálbértől a másikig rettegő, az állami propaganda csecsén okosodó országrész, ha szembesülne azzal, hogy az uborkafára felkapaszkodott csilliárdos NER-pénztárca lagziján a kismillió egyéb fogás mellett felszolgált wagyubélszín egyetlen kilója valószínűleg a megemelt minimálbéréből is csak lemondások árán jönne ki? Nem beszélve a grammonként tizenezer forintba kerülő beluga kaviárról. Hmmm? Ez azért is érdekelne, mert jó két hete a NER-pénztárca – akit valószínűleg az asztal körül kergettek hülyegyerek korában, ha nem akarta megenni a citrushínárral megküldött lazactortellinit – gazdájának pórázán rángatott csahos média magából kivetkőzve forgatta a szemét azon, amit ők a nyár álomlagzijának neveztek. Bennfentesék a momentumos Cseh Katalin és a momentumos Berg Dániel esküvőjéről írták, hogy másoknak nyomtatni kellett volna rá a pénzt, olyan drága volt: akár 12 millió forintra is felmehetett az ár, amiből csak az ételek-italok több mint 4,5 millióba kerültek. Ahogy elnéztem a kisimult, megfiatalodott, csinos disznószerelő lagziján felszolgált, 30 soros, ízléstelenül hivalkodó, hozzáértők szerint fejenként akár 100 ezer forintra rúgó menüt (az italok nincsenek benne, nyugi), szerintem Cseh Katalinéknak van még hova fejlődni. Szégyellhetik is magukat. A hiányérzet pedig azért gyötör, mert hiába kerestem, nem találtam sehol az elmúlt napokban a sakálhiénák kórusban visítását azzal összefüggésben, amit a fekete fóliák mögött dorbézoló NER-oligarchia pénteken művelt Alcsútdobozon. Pedig Cseh Katalinék lagzijával ellentétben Orbán Viktor pénztárcájának lagziját bizonyíthatóan mindenki fizette, aki adót is fizet Magyarországon. Akár meghívták a mulatságra, akár nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!