Újra régi pompájában a budavári Szent István-terem – videó!

2021. augusztus 18. 19:15

A második világháborúban elpusztult, most a terem korhű mása épült fel a Nemzeti Hauszmann Program keretében. A virágzó magyar iparművészet remekét Sal Endre, a Mandiner főmunkatársa mutatja be. Videónk!

2021. augusztus 18. 19:15
null

Lapunk lehetőséget kapott arra, hogy videóbemutatót készítsen a frissen átadott és újjászületett Szent István-teremről! amely a második világháborúban teljesen elpusztult, a háború utáni kommunista érában pedig nem volt lehetőség helyreállítására, így csak most tudott újjászületni.

A teljes történelmi hűséggel készült rekonstrukció a Nemzeti Hauszmann Program keretei között valósulhatott meg a Budavári Palotában, a virágzó magyar iparművészet segítségével. A termet augusztus 20-tól a hónap végéig ingyenesen lehet látogatni.

A rekonstrukciót Sal Endre író, újságíró, a Mandiner főmunkatársa mutatta be:

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orygabor
2021. augusztus 20. 18:23
Döbbenetes, és fantasztikus. Hadat kell üzenni az értelmetlen pusztításnak! Visszaköveteljük a múltunkat!
Leskelődő
2021. augusztus 19. 08:39
Joggal lehetünk büszkék rá, csúcsteljesítmény. Annak idején a kor legjobb magyar művészei és iparosai alkották meg. Nem csoda, hogy az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert.
airmax
2021. augusztus 19. 07:57
Így kell eltörölni a múltunkat eltörlőket!.. Jövőre pedig a szavazófülkékben..
Drazsé
2021. augusztus 19. 07:56
Jól láthatóan Orbánnak teljesen elment az esze, és úgy gondolja, hogy újjá kell építeni mindazt, amiből már semmi sem maradt fenn az utókor számára. A gond csak az, hogy ez lényegében a történelem meghamisítása, bárhogyan is nézzük. Mint múzeum, talán elképzelhető lenne egy ilyen beruházás, de kérdés az, hogy erre miért is volt most szükség, pláne ilyen embertelen mennyiségű pénzből? Ez a 83 négyzetméteres terem 6,6 milliárd forintba került, ami már csak azért is iszonyatosan sok, mert egy másolatról van szó, nem pedig arról, hogy restaurálták volna az egyes elemeket. Ez már önmagában is felháborító, de ha hozzátesszük, hogy ugyan 1 hónapig ingyenes látogatható, de ennek lejártával 4 ezer forintba fog kerülni egyetlen jegy, akkor azért felmegy az ember vérnyomása. Mert hát ezt a 6,6 milliárd forintot, amit ebbe beleöltek, nem Orbán Viktor magánvagyonából vonták le, hanem az adófizetők állták a számlát, vagyis mi ezért a másolatért már mindannyian fizettünk. Ehhez képest nem látogathatjuk ingyen a mi pénzünkön felépített szobát. Szép elgondolás, nemde? Ellopom az emberektől a pénzüket, abból felhúzok valami látványosat, majd hogy azt valaki látogathassa, azért belépőt kérek. Így működik a magyar demokrácia, vagy mi ez itt. Törvényesen ellopott pénzekből finanszírozzák a saját meggazdagodásukat ezek a kiskirályok, akik véresen komolyan hisznek abban, hogy ők nem bukhatnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!