Baján nemcsak az ellenzéki összefogás, hanem a Momentum is szakadozik

2021. augusztus 15. 12:00

Végleg kettéhasadt a bajai szivárványkoalíció. A momentumos polgármesternek jobbikos, DK-s egyaránt ádáz ellensége lett, még párttársai is elszökdösnek mellőle. Nyirati Klára a minap Bajnai Gordonnal egyeztetett, de odaszúrt Gyurcsánynak is.

2021. augusztus 15. 12:00
null
Joó István
Joó István

A bajai Fidesz-KDNP 2019-ben elveszítette ugyan az önkormányzati választást, de ma már kimondható: ismét a jobboldalnak van a legnagyobb – hat tagú – frakciója. Nyirati Klára polgármester (Momentum) mögött kezdetben nyolc képviselő állt, ám a városvezető képviselőcsoportja jelenleg öt főt számol, mivel vele szemben szavaz sokszor egy négytagú szakadár képviselőcsoport. Utóbbi nem csupán helyi jelenség, kvázi leképezi azt az országos tendenciát, miszerint a két viszonylag legerősebb ellenzéki párt,

a Demokratikus Koalíció és a Jobbik – a Momentum rovására is – összefogott a kisebbek ellenében

a 2022-es közelgő parlamenti választásokra tekintettel. Ez az előválasztási jelöltállítások taktikájában is tetten érhető.

Gyurcsány- és Jakab-pártiak kiválása

Baján a bajok azzal kezdődtek, hogy a Momentum színeiben indult Nyirati Klára polgármester – az ellenzéki összefogás helyi győzelme után fél évvel – lemondatta László Károly DK-tartozó alpolgármestert. A pártcsoportosulások, illetve civakodó hajlamú helyi ellenzéki politikusok közötti ellentétek akkor tudtak még látványosan kiéleződni, amikor vége lett a covidjárvány harmadik hullámának, s ezzel a polgármester kiváltságos helyzetének, amit a rendkívüli jogrend biztosított. Nyárra ugyanis megszűnt az a lehetőség, hogy a településvezetők egyszemélyi döntést hozhassanak a képviselőtestület jogköreinek átvételével. Így aztán a júniusi és a júliusi üléseken egy renitens 4 fős, Jobbik-DK meghatározta csoport többször, stratégiai kérdésekben is a momentumos polgármester összezsugorodott csapata ellen szavazhatott.

Bohózatnak is beillik a folytatás: a polgármester asszony a pandémia utáni második – július közepi  – testületi ülésen egy közeli mikrofonnal nem törődve azt magyarázta Széll Péter MSZP-s alpolgármesterének, hogy a jobbikos Hornyák József képviselő úgy válhatott a Pénzügyi, Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottság vezetőjévé, hogy nincs érettségije. „A teljes hozzá nem értésről tesz minduntalan tanúbizonyságot” – bizonygatta egykori politikai szövetségesről. A videó a Pesti TV riportere, Bohár Dániel Facebook-oldalán tűnt fel először, s hamar végigsöpört médiában.

A jobbikos már perel is

Legutóbb újabb mélységei tárultak fel a baloldali városvezetési válságnak a Bács-Kiskun megyei, 35 ezres lélekszámú városban (ami járási központ is). Nyirati Kláráékkal szemben peres eljárást kezdeményezett az imént említett, engesztelhetetlen Hornyák József bizottsági elnök. A jobbikos nem azt sérelmezte, hogy Nyirati még a pandémia alatt visszaállította azt a több évtizedes állapotot, hogy lehessen képviselőcsoportot alapítani a bajai képviselőtestületben. (A képviselőcsoport-alapítás jogának megvonását az uralomra jutó ellenzéki összefogás lényegében arra hivatkozva hozta, hogy a pártcsatározások ne szabaduljanak el a városban.)

Hornyák azért nyújtott be peres keresetet, hogy a Nyiratit támogató, a szocialista Hajdú Miklós vezette ötfős frakció ne nevezhesse magát Sikeres Bajáért frakciónak.

A felperes Hornyák úgy véli, Nyiratiék megtévesztő névadásukkal úgymond sértik a Sikeres Bajáért Egyesület személyiségi jogait.

Hogy érthetőbb legyen: a szivárványkoalíció Sikeres Bajáért Egyesület néven jutott 2019-ben győzelemre, ám ennek a civil szervezetnek a jelenlegi elnöke éppen a jobbikos Hornyák, aki László Károllyal, a Gyurcsány-párt sértett képviselőjével (ex-alpolgármesterével) ma – mint láttuk – a Fekete-Győr András pártjában szolgáló városvezető bősz ellenfelének számít.

Már a helyi Momentum is bomlik

Végül az alábbi kirobbant bajai balhé azt mutatja meg, hogy ezen a településen nemcsak az ellenzéki összefogás pártjai között van súlyos ellentét, hanem már a polgármester asszony pártján belül is. A Gyurcsány Ferenc munkásságával igen kritikus Nyirati Klára választási sikeréért egykor sokat tett Székely Dániel, aki a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés képviselője, minap több társával együtt kilépett a bajai Momentum-alapszervezetből – aminek elnöke ki más volna, mint a nem túl integratív személyiségnek tűnő polgármester asszony. Székely Dániel függetlenként folytatja a megyei közgyűlésben. Annyira renitenssé vált a Momentummal szemben, hogy a bajai központú választókerületben megrendezendő ellenzéki előválasztáson nem a momentumos jelöltaspiráns Kiss László, hanem a jobbikos Preininger Rozália mellett kampányol, Hornyák Józseffel vállvetve.

Az ex-momentumos megyei képviselőnek augusztusi Facebook-posztjai elárulják, hogy a bácskai városban valami nagyon nincs rendben a baloldalon, és a bajai polgármester pestiesen szólva „bevonzza” az O1G koalíción belüli haragosokat. Ízelítő Székely Dániel minapi bejegyzéséből: „A Sikeres Bajáért Egyesületet – így a bajai ellenzéki összefogást – eláruló 5 fős illegitim különfrakció (Nyirati, Hajdú, Széll, Szekérné, Dani Gitta), hamarosan bíróság előtt kell feleljen szabàlytalan és elvtelen gyakorlata és tette miatt. (…) Tettének következtében a Fidesz-KDNP megalakíthatta a testület legnagyobb LEGITIM frakcióját 6 fővel.” 

_

A nyitóképen Kiss László, Nyirati Klára és Bajnai Gordon (forrás: Nyirati Klára Facebook-oldala)
 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2021. augusztus 15. 21:18
Ez van ha a nácik meg a fasiszták összefognak. Az EU mégis őket támogatja.
apika2
2021. augusztus 15. 19:22
Az az igazság, hogy megérdemelten bukott meg az előző vezetés, de érdemtelenül nyert a mostani. Kellett ez a pofon a jobboldalnak, reméljük, tanultak belőle.
zakar zoltán béla
2021. augusztus 15. 15:40
0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0gyöngyiKÉK az ég-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0
lemez
2021. augusztus 15. 15:07
Nekem ósszerándul a gyomrom ha a libást látom.Vannak még tervek vele,hiszen járt a Bildenberg politikacsinálón.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!