Beadta az ÁSZ által megállapított elszámolási problémák javításának tervét a Momentum

2021. augusztus 02. 20:57

Azonban úgy tűnik, a párt 2018-as kampányköltései továbbra sem olyan átláthatóak, ahogy azt hirdetik magukról.

2021. augusztus 02. 20:57
null
Pálfy Dániel Ábel

A Momentum elküldte a 2018-2019-es időszak gazdálkodásának törvényes elszámolásánál talált problémák kijavítására vonatkozó intézkedési tervet – közölte lapunk kérdésére az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Amennyiben a párt tényleg kidolgozta az intézkedési tervet,

ezzel gyakorlatilag elismeri, hogy jogosak a számvevőszék észrevételei.

Az ÁSZ a vonatkozó törvény szerint kétévente ellenőrzi a rendszeres költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának törvényességét. Ilyenkor elsőként egy jelentéstervezetet fogalmaznak meg, azt elküldik a párt vezetésének, amely 15 napon belül véleményezheti azt.

Ezt követően teszik közzé a végleges jelentést, amelyben értékelik a gazdálkodás szabályainak betartását. Amennyiben bármilyen probléma felvetődik, a számvevőszék részletes javaslatokat fogalmaz meg, s ezek alapján a pártnak be kell nyújtania az ÁSZ-hoz egy intézkedési tervet a problémák kijavításáról. Az ÁSZ június 25-én tett közzé a Momentum 2018-2019-es gazdálkodásáról szóló jelentését, amelyben megállapította: a pártnak erősítenie kell gazdálkodása törvényességét.

ÁSZ: A Momentum gazdálkodása nem volt átlátható és elszámoltatható

Az ÁSZ megállapította többek között, hogy

  • A Momentum Mozgalom 2018-ban 553,5 millió forint, 2019-ben 44,3 millió forint költségvetési támogatásban részesült.
  • 2018. évi pénzügyi kimutatásában 585,3 millió forint bevételt, valamint 596,4 millió forint kiadást számolt el.
  • 2019. évi pénzügyi kimutatásában 162,1 millió forint bevételt, valamint 171,9 millió forint kiadást számolt el.
  • Tehát 2018-ban 31,8 millió forint, 2019-ben pedig 117,8 millió forint nem a központi költségvetésből származó bevétele volt.

A számvevőszék szerint 

a Momentum a 2018-2019 közötti időszakban nem alakított ki szabályszerű könyvvezetési rendszert és nem biztosította a könyvvezetésének törvényességét.

Az ÁSZ sajtóközleményében akkor úgy fogalmazott, „a párt nem támasztotta alá szabályszerű könyvvezetéssel a pénzügyi kimutatásaiban szereplő bevételi és kiadási adatokat. Ezzel megtévesztette saját tagságát és a közvéleményt is, mivel nem biztosította, hogy valós képet kapjanak a párt 2018. és 2019. évi gazdálkodásáról. Ennek következtében a Momentum Mozgalom a 2018-2019 közötti időszakban nem biztosította a törvényes gazdálkodás feltételeit, gazdálkodása nem volt átlátható és elszámoltatható.”

Közölték továbbá azt is, hogy a Momentum Mozgalom a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások értékelését a vonatkozó törvényi előírás ellenére nem végezte el, így nem biztosította a közélet tisztaságára vonatkozó törvényi előírások érvényesülését. Ennek következtében nem zárható ki, hogy nem engedélyezett források felhasználásával tisztességtelen előnyhöz juthatott más pártokkal szemben. Az ÁSZ kilenc javaslatot fogalmazott meg a párt felé, amelyet beépíthetnek az intézkedési tervbe, hogy az elszámolásuk szabályos legyen. 

Korábban már indult nyomozás a 2018-as kampánytámogatások ügyében

A pártgazdálkodás átláthatóvá tételének természetesen része, hogy a pártok elszámolnak a központi költségvetésből kapott választási kampánytámogatásokkal. E tekintetben pedig nem egészen makulátlan a Momentum múltja. Az Állami Számvevőszék még 2019 októberében megállapította, hogy a párt nem tudott a törvényeknek megfelelően elszámolni a 2018-as országgyűlési választási kampányra kapott nagyjából 500 millió forint elköltésével.

Az ÁSZ ezt követően hivatalból feljelentést tett,

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pedig nyomozást indított költségvetési csalás bűntettének gyanúja miatt folyamatban lévő büntetőügyben

a bűncselekmény tárgyi, okirati bizonyítékainak, bizonyítási eszközeinek felkutatása és biztosítása céljából.

Átláthatóan működnek. Vagy mégsem?

A Momentum honlapján egyébként azóta sem találhatók meg a költségvetési forrásból kapott 2018-as félmilliárdos kampánytámogatás költéseinek számlái. Pedig a weboldalon elérhető üvegzseb menüpont bevezetésében úgy fogalmaznak: „Átláthatóan működünk. A választók azért küldtek minket az önkormányzatokba, hogy ellenőrizzük: senki nem lop közpénzt, a rendelkezésre álló forrásokat pedig átláthatóan, a legfontosabb problémákra költjük.”

A 2018-as országgyűlési választási kampányhoz kapott központi költségvetési támogatások elszámolásának mindkét részébe belinkeltek egy-egy Google-táblázatot, amelyek elvileg költések számláit tartalmazzák. A valóságban azonban ezekre kattintva egy hibaüzenet jelenik meg, azaz a párt költéseit számlákkal nyilvánosan jelen állás szerint nem igazolta, annak ellenére, hogy a honlapon ezt ígérik.

Ezt a linket illesztették be a 2018-as kampányelszámolás szövegébe, a „számláinkat a nyilvánosság előtt is közzétesszük” félmondat alá...

és ez jelenik meg, ha rákattintunk

Intézkedhetnek a javításról

Az ÁSZ kérdésünkre közölte, a Momentum által benyújtott intézkedési terv beérkezett, folyamatban van az értékelése. Kiemelték: a számvevőszék megállapításaival, javaslataival, valamint széleskörű tanácsadó eszközeivel hozzájárul a pártok gazdálkodásának törvényességéhez. Amennyiben elfogadják a párt intézkedési tervét, a Momentum végrehajthatja azt, ezzel törvényessé téve a 2018-2019-es időszak gazdálkodásáról szóló beszámolót.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
The Loner
2021. augusztus 03. 10:43
Sz@r szemét, hazug, csaló, korrupt tolvaj banda !
Ronee
2021. augusztus 03. 09:49
Vicc az egész monumentum..gazdag buta kölykök játszótere. Jó lenne ha a homokozóban szórakoznának nem a politikában. Szarrrrá égette már magát az összes, élen a feketegyőr kölyökkel...ostoba fasz aki az érveket túl akarja kiabálni
u.cserkész
2021. augusztus 03. 08:40
Miközben Dobrev azért kesereg, mert a piacon egy nyugdíjas néni nem tudott egyszerre banánt és narancsot venni . . . . A Nyomentum meg még csak nem is dokumentálja a 2018-as pénzforgalmát, csak mindenki számolatlanul vesz a köcsögből . . . Hogy lesz ebből koalíció, meg euró bevezetés ???
sorivo4
2021. augusztus 03. 06:40
Lányok, ezt senki nem kívánja nektek. Most szálljatok ki ebből, amíg lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!