Páratlan műtárgyakat adományoztak Párizsból egy szentendrei múzeumnak

2021. július 01. 17:44

Több mint 50 alkotást kapott ajándékba a Ferenczy Múzeumi Centrum.

2021. július 01. 17:44
null

Lucien Hervé, Bálint Endre, Ország Lili több mint 50 alkotását kapta ajándékba a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum két párizsi magángyűjteményből – olvasható a Magyar Múzeumok weboldalon. 

Az ajándékozott anyag legnagyobb része a Párizsban élő, Munkácsy- és Jászai Mari-díjas báb-, díszlet- és jelmeztervező Bródy Vera gyűjteményéből érkezett, kisebb hányada egy párizsi magángyűjtő adományozásából származik. Bródy Vera 1951–1968 között – Párizsba való kitelepüléséig – dolgozott a budapesti Állami Bábszínházban és ennek műhelyében találkozott először Ország Lilivel és Bálint Endrével. Néhány festményük Bródy Vera közvetítésével került egy párizsi magángyűjteménybe. A most ajándékba kapott, több mint ötven alkotásból álló kollekcióhoz fotók, olajfestmények, monotípiák és grafikai jellegű művek tartoznak, amelyekből többet Bródy Verának dedikáltak.

Az ajándékozott anyag utolsó adagját 2020-ban sikerült Szentendrére szállítani, így most már bemutathatóvá válik a teljes műtárgy-együttes, július 1-től látható is a múzeumban.

Nyitókép: Kmetty Múzeum Facebook-oldala

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anna bolena
2021. július 01. 22:38
De jó! Vannak még nagyvonalú emberek!
Hannibal
2021. július 01. 20:49
Modern fos. Még szerencse, hogy nincs párjuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!