Orbán Viktor: A járványok és a népvándorlások korát éljük

2021. június 11. 07:27

Keményedhet a magyar álláspont a migráció kapcsán, a 200 ezres minimálbér a cél, az egykori rabszolgatartó társadalmak lelki örökségének az eredménye a térdelés. Összefoglalónk a miniszterelnök péntek reggeli interjújáról.

2021. június 11. 07:27
null

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának vendége volt. A kormányfő a beszélgetés elején elmondta: a nyugdíjprémium más mint az szja-visszafizetése. Az utóbbi a keresetek növekedéséhez és a gazdasági növekedéshez van kötve – tette hozzá. Mint fogalmazott: „ha az újraindítás sikerül, akkor a nyugdíjprémium is magasabb lesz”. A családok számára visszatérítendő adó azzal függ össze, hogy ők most aktívak. Most még nem megy olyan jól az országnak, de a pandémia utáni helyzet lehet sikeres – fogalmazott a kormányfő.

Értelmes vita, hogy az esetleges többletnövekedés forrásai kihez jutnak

A miniszterelnök szerint

egy értelmes vita, hogy az esetleges többletnövekedés forrásai kihez jutnak.

Van közmegegyezés abban, hogy a válság során a legtöbb terhet a családok vitték, így jogos a nekik visszafizetendő adó. Nemzeti konzultációra küldjük ezt a kérdést, hamarosan megindul – tájékoztattott a kormányfő.

„Nagy változások lesznek a járvány után”

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy abban van szükség egyetértés, hogy mi a jó és mi a rossz . Egyetért-e abban az ország, hogy a járvány után nem ugyanaz lesz a gazdaság mint korábban. Ugyanis, mint a kormányfő fogalmazott – „nagy változások lesznek a járvány után”.

Ez a járvány nem az egyetlen volt, lesznek még járványok, mert a járványok és a népvándorlás korát éljük”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Keményedhet a magyar álláspont a migráció kapcsán

A kormányfő a migrációról szólva elmondta, „migránshadak dörömbölnek Európa minden ajtaján.” Mind a szárazföldi, mind a tengeri útvonalon sokan akarnak jönni – tette hozzá a miniszterelnök. MInt tájékoztatott: tavaly 10 ezren, míg idén 38 ezren akartak Magyarországra jönni. „Elmegy a járvány kérdése, visszajön a migárció kérdése” – fogalmazott. „Magyarország álláspontja világos, sőt keményíteni szeretném a magyar álláspontot” – fogalmazott a kormányfő. Mint tájékoztatott:

nemcsak az illegális migrációt, semmilyen migrációt nem engedélyeznék a következő két évben. Az utóbbi szerepelni fog a nemzeti konzultációban is”

– tette hozzá a kormányfő. A miniszterelnök szerint ugyanis a fő kérdés, hogy lehetünk-e jó emberek, ha nem engedjük be a migránsokat. „A migráció eleve rossz dolog, csak rossz migráció van” – tette hozzá. „Ha valaki nem tud boldogulni, akkor fel kell kerekednie” – mondta a kormányfő. „Ha segítenünk kell egymásnak valamiben, akkor abban kell segíteni, hogy mindenki ott éljen emberi életet, ahol született” – tette hozzá. „A cél nem az, hogy idejöjjenek, és itt maradjanak” – húzta alá. Orbán Viktor elmondta azt is, hogy nem fordítunk elég energiát arra, hogy a bajban lévő országokon segítsünk. Ez a kiindulópont.

A vállalkozások helyzetéről

A kormányfő szólt arról is, hogy az MKIK több fontos javaslatot is tett a hazai vállakozók megsegítésére vonatkozóan. Orbán Viktor hozzátette:

nem a vállalkozók belügye, hogy milyen típusú segítséget kapnak, mert ők adnak munkát az embereknek.

A kormányfő várja az újabb javaslatokat. Most is indul a Kavosz segítségével egy nagy hitelprogram – tette hozzá.

Őket törölhetik a védettségi listáról

A miniszterelnök kérdésre válaszolva a második védőoltást fel nem vett honfitársainkról is beszélt. Mint fogalmazott: mindenki a saját sorsáért felelős. Felvenni az első oltást, majd nem felvenni a másodikat nem jó eljárás – tette hozzá. Persze, vannak olyanok, akik egyéb betegség miatt nem vették fel az oltást, de a nagy többség nem ilyen.

Mindenki vegye fel a második oltást, mert különben lehúzzák a védettségi listáról

– fogalmazott. „A kormánynak nem dolga, hogy az embereket noszogassa” – tette hozzá.

Mindenki vegye ki a 10 nap szabadságot

A kormányfő szólt arról is, hogy akik a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vettek, azok nagyon sokat dolgoztak az elmúlt 16 hónapban.

Elfáradtak az emberek, és most megtehetjük, hogy kiadjuk ezt a 10 nap szabadságot, de ezt mindenki vegye ki

– tanácsolta a miniszterelnök.

A minimálbér emeléséről

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy már a korábbi kormányzati ciklusban is nagyot emeltek a minimálbéren, de ez még mindig nem elég. A járvány után a legfontosabb elvárás az lehet a gazdasággal, hogy biztonságot adjon, hiszen a családoknak is nagyobb biztonságban kell lenniük.

A legkevesebbet keresőket kell megerősíteni.

– fogalmazott a miniszterelnök. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a jószándékból könnyen lehet probléma, és a kkv-k esetében elbocsátások is lehetnek a magasabb minimálbér miatt. Így meg kell állapodni a gazdasági szereplőkkel, hogyan lehet kigazdálkodni ezt a magasabb összeget – tette hozzá. A miniszterelnök szólt arról is, hogy a 200 ezres minimálbér a cél, amit szeretnének, „most ezen dolgozunk. A garantált bérminimum még ennél is magasabb lesz” – tette hozzá.

Ideológiai zűrzavar fenyegeti a sportot

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök szólt arról is, hogy a labdarúgó EB esetében nagy eredmény, hogy ott lehetünk. „Nehéz ide bekerülni” – fogalmazott. Hozzátette: „fenyegette a játékot a járvány”, és most ideológiai zűrzavar is fenyegeti a játékot. Azonban a kormányfő szerint 

az egykori rabszolgatartó társadalmak lelki örökségének az eredménye a térdelés.

Mint fogalmazott: „megértem, hogy egyes országoknak morális terhe van, de ezt nekik kell elhordozniuk” – szögezte le. Orbán Viktor szerint továbbá azért is probléma a letérdeplés, mert idegen a kultúránktól. „Állva kell meghalnunk, ha vesztünk is” – fogalmazott. „Milyen jó, hogy ez a rabszolgatartási probléma elkerült minket” – zárta szavait a miniszterelnök.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. június 11. 12:04
A járványról talán nem a politikusok tehetnek. Talán. A népvándorlásról azonban igen.
Zaj001
2021. június 11. 10:54
Sajnos a GDP növekmény nem költségvetési bevétel, amit szét lehet osztani. Ha pl az autógyártók beindulnak, attól lehet jó a GDP, de a szétosztható pénz csak a befizetett adójukból van. Bizonyára nő az is, de nem ugyanannyival.
zakar zoltán béla
2021. június 11. 10:21
MIMM
aaabbbccc
2021. június 11. 09:23
a migracio tilalmat Michel Barnier is bedobta Franciaorszagban, csak o talan 5 evet mondott de ugylatszik neki szabad
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!