Menczer Tamás: Kétmillió ember életét védik a keleti vakcinák

2021. június 24. 19:12

Helyes döntés volt kölcsönös tiszteletre építeni a külpolitikát – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

2021. június 24. 19:12
null

„Helyes döntés volt, hogy Magyarország a kölcsönös tiszteletre építette a külpolitikáját, mert ez tette lehetővé Oroszországból és Kínából is életmentő, koronavírus elleni vakcinák vásárlását” – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, a koronavírus elleni szérumterápia eredményeiről és további lehetőségeiről szóló konferencián.

Hangsúlyozta, hogy a keleti vakcinákkal másfél hónappal hamarabb jutott el az ország a négymillió beoltottig. „Ezzel körülbelül 500 milliárd forintot spórolt meg a kormány, mivel a járvány miatti teljes lezárás alatt naponta 10-15 milliárd forint vesztesége volt a gazdaságnak” – mondta.

Magyarország részt vett az uniós vakcinabeszerzésekben is, de a kormány felismerte, hogy az nem lesz elég.

Sok ország szerette volna követni a magyar vakcinabeszerzést, de többi között a külpolitikájuk miatt nem tehették meg ezt – emelte ki. Az államtitkár kitért arra is, hogy Magyarország a vakcinák esetében is a saját kapacitások építésére, bővítésére törekszik: az ITM felügyelete alatt Debrecenben magyar oltóanyaggyár épül, amelyben várhatóan 2022-ben az összes vakcinatípus – akár a kínai, az orosz vagy a Pfizer-vakcina is – előállítható lesz.

Magyarország saját kapacitásokat is létrehozott

Menczer Tamás úgy fogalmazott: Európának nem volt semmije, se védőeszköze, se lélegeztetőgépe, se vakcinája, se kapacitása arra, hogy ezeket előállítsa, ezért „az egész világ Kínában állt sorban”. Magyarország a lélegeztetőgépek beszerzése mellett saját kapacitást is létrehozott azok gyártására, ennek eredményeként Vácon ma már a világ egyik legjobb lélegeztetőgépét gyártják – emlékeztetett az államtitkár.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára köszöntőbeszédében azt mondta:

Ilyen például a plazmaterápia, amelyben a fertőzésen már átesett emberek véréből előállított készítményt használnak gyógyításra. Hozzátette: a módszerrel mintegy ötszáz beteget kezeltek sikeresen Magyarországon.

A koronavírus-járvány a tudományos, innovációs szakterületen soha nem látott aktivitást váltott ki: a járvány miatt körülbelül száz projektjavaslat érkezett, amelyből huszonötöt meg is valósítottak – közölte.

(MTI)

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. június 27. 11:14
Kétmillió ember él bizonytalanságban van védettsége vagy nincsen, de inkább nincsen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-Zsolt-
2021. június 25. 01:10
„az egész világ Kínában állt sorban” Azert ezek a Kinaiak tudjak, hogy kell penzt csinalni. Eloszor raengedik a vilagra a virusukat, aztan meg sorba allitjak oket, hogy eladjak jo penzert a bovli maszkot, lelegeztetot, szenteltviz vakcinat. Tudjak, hogyan kell keresletet generalni. :D A magyar kormany meg veszi is, mint a cukrot, es meg dicsekszik is, hogy "sporol", de akkor sporol majd csak igazan, ha a kinai melle meg kell venni egy harmadik vakcinat is.
Pelso j.
2021. június 24. 20:34
A hét végén kezdődik a kárpátaljaiak tömeges oltása a szabolcsi kórházakban. Állítólag Pfizerrel.........
jánosbácsi
2021. június 24. 20:23
Hazudsz menczer. A kínai vakcina a beoltottak 20-30 százalékánál nem nyújt védelmet , nem véletlenül beszélnek a kormányközeli szakemberek a harmadik oltás szükségességéről. Az oroszok még mindig nem adtál át a teljes dokumentációt az uniós szerveknek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!