Tudja, hányan laknak hazánk legkisebb településén?

2021. május 24. 12:43

A jelenlegi legkisebb önálló településünk, a Zala megyében található Iborfia, melynek a KSH 2020-as adatai szerint 11 lakója van.

2021. május 24. 12:43
null

A KSH szerint 139 olyan önálló településünk van, ahol a lakosság száma 100 fő alatti. Meglepő módon azonban több olyan is akad köztük, amelynek 30-nál kevesebb lakója van, sőt, egy olyan is van, ahol a 2014-es adatok mindössze 8 főt mutattak, 2020-ra ez azonban 11-re emelkedett – írja a Növekedés.hu.

Hozzáteszik: a tényleges lakosságszám eltérhet a statisztikától, mivel a statisztika azon alapszik, hogy hány bejelentett lakó van. Sokan azonban nem a bejelentés szerinti állandó lakhelyükön élnek, így néhány fővel a kis falvakban is eltérhet a ténylegesen, életvitelszerűen ott tartózkodók száma a bejelentés szerintitől. Ráadásul vannak időszakok, amikor átmenetileg megnő a bejelentettek száma, mégpedig leginkább az önkormányzati választások előtt.

A rekorder

A jelenlegi legkisebb önálló településünk, a Zala megyében található Iborfia, melynek a KSH 2020-as adatai szerint 11 lakója van.

Érdekes módon a település csak 18 kilométerre fekszik a megyeszékhelytől, Zalaegerszegtől, de egyáltalán nem érződik a város közelsége, hisz az utolsó rendelkezésre álló adatok szerint például a lakók közül senki nem dolgozik, ott, sőt, máshol sem: aki nem nyugdíjas, az önkormányzati alkalmazott, így pont a legkisebb településen valósul meg a teljes foglalkoztatottság, noha a gazdaság vérkeringéséből így a település teljesen kiesik.

 

Nyitókép: MTI/Varga György
 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orygabor
2021. május 26. 14:31
Most mit akart írni a kedves újságíró? Most teljes a foglalkoztatottság, vagy senki se dolgozik? Az önkormányzati alkalmazott az nem dolgozó?
Isten jobb keze
2021. május 24. 20:53
Ez mind semmi! Ukrán határnál van ahol egy házban több mint száz ember van bejelentve! Magyar nyugdij, és szavazás miatt xdxd
Camael
2021. május 24. 17:45
akkor gondolom van szabad bárszék a pultnál a kocsmájukban
formaegy
2021. május 24. 17:20
Még egy tanyán is többen laknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!