Karácsony Gergely szerint a kormány megint nem állta a szavát

2021. május 06. 15:48

Az ígéretek ellenére a koronavírus-járvány miatt megfelezett helyi iparűzési adó ügyében nem történt érdemi egyeztetés és érdemi kompenzáció sem.

2021. május 06. 15:48
null

Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormánynak megint nem sikerült állnia a szavát, mert az ígéretek ellenére a koronavírus-járvány miatt megfelezett helyi iparűzési adó ügyében nem történt érdemi egyeztetés és érdemi kompenzáció sem.

„Amikor tavaly decemberben a miniszterelnök egyetlen tollvonással kivégezte az önkormányzatiságot azzal, hogy elvette a települések legfontosabb saját bevételének, a helyi iparűzési adónak a felét, akkor még érdemi kompenzációról és érdemi egyeztetésekről volt szó. Egyik sem lett” – írta Karácsony Gergely a Facebook-oldalán csütörtökön.    

A kormány kompenzációt igért az elvont adóért cserébe

A kormány 2020 decemberének végén a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéseként döntött arról, hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adóját január 1-jétől a felére csökkentik.    

A főpolgármester csütörtökön azt közölte, a kormány most 23 milliárdos önkormányzati kompenzációt jelentett be, miközben csak Budapestet a decemberi döntéssel több mint 31 milliárd forintos bevételtől fosztották meg.

„Akkor persze a fideszes nagyvárosokat rögtön megszórták több mint 15 milliárddal, de valahogy ebből az ellenzéki vezetésű városoknak akkor sem jutott” – tette hozzá.    

Azt írta, ráadásul erről a csütörtöki döntésről is előbb értesítették a helyi Fidesz-szervezeteket, mint a megválasztott ellenzéki polgármestereket.    

Növekedett az elvonás

A főpolgármester bejegyzése szerint a kormány miközben kifosztja az önkormányzatokat válság idején a lakosságtól is többet szed be a központi költségvetésbe: 2020 első negyedévében a lakossági befizetések 689 milliárd forintot tettek ki, ez az elvonás 2021 első negyedévére 750 milliárd forint fölé nőtt. „Többet fizet be tehát a lakosság válság idején, miközben a gazdaságvédelemre szánt pénzek mintegy háromnegyedét a kormány nem a gazdaság talpra állítására, nem szociális támogatásokra, hanem saját hatalmi céljaira és klienseinek gazdagodására költötte” – írta Karácsony Gergely.

Hozzátette: közben az Európai Uniótól a magyaroknak járó több mint 3000 milliárd forintról is lemondani készül a kormány, csak azért, hogy ne kelljen elszámolnia, miközben 4000 milliárd forinttal adósítja el a gyerekeinket Oroszországnak és Kínának.

(MTI)

Fotó: MTI/Mónus Márton

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. május 06. 23:38
Karácsony környezet kímélés miatt nem kaptok pénzt mert ha kaptok rontjátok a levegőt. Tudod te is azt mondtad, hogy azért nem kapják meg a nyugdíjasok a 20.000 Ft-os fűtés támogatást, amit megígértél, mert ha elfűtik a pénzt akkor rontják a levegőt. Ez az az eset amikor a szarfagylalt visszanyalja a szádat és mind az hat gombóc, mert mohó voltál és annyit kértél.
Parini
2021. május 06. 21:00
Igazi kis nyavajgós hülye gyerek. Kérek pézt sokat még ezt meg azt meg abból is kettőt meg mégtöbbet. Előttem van az a kép amikor kisgyerekként verte magát a földhöz hisztizve a boltban mert nem kapott hajasbabát.
Gullwing
2021. május 06. 18:32
Hazudik a szarkupac már megint!
Treff
2021. május 06. 17:57
Ócska bájgúnár! Szegénynek van egy csúf felesége,persze,hogy faszbukol. Alternatív Közgazdaságiban tanít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!