Kudarc vagy siker – hogyan kezelte az EU a vakcinabeszerzést?

2021. április 17. 12:40

Ujhelyi István és Deák Dániel vitázott többek között az oltási helyzetről és az EU vakcinabeszerzéséről.

2021. április 17. 12:40
null

Deák Dániel, a XXI. század intézet elemzője online vitatkozott Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselővel. A Heti kettes Ujhelyivel nevű internetes műsorban többek között szó esett az oltások helyzetéről és az EU vakcinabeszerzéséről is.

Jól jártak azok az országok, akik keleti vakcinát is vettek

Deák szembeállította a keleti vakcinákkal is oltó országok átoltottságát azokéval, akik csak az EU által engedélyezett vakcinákat használták. Példaként Szerbiát és Magyarországot hozta fel, ahol a beadott oltások aránya az EU-s átlag felett mozog.

Az elemző kiemelte, hogy

Magyarországon jelenleg 32 százalék körül van a lakosság beállottságának az aránya, amely duplája az Uniós átlagnak.

Deák szerint ez annak köszönhető, hogy Magyarország Kínától és Oroszországtól is szerzett be oltóanyagot.

Ujhelyi szerint az EU sokat segített a vakcinabeszerzésben

Ujhelyi másként értékelte a helyzetet. Szerinte az Uniós vakcinabeszerzés is nagyban hozzájárult a magyar átoltottsági adatokhoz. „Szerinted, ha ezzel a 6 gyógyszergyárral a magyar kormány külön tárgyal, és sorban ül a másik 27 tagállam külügyminisztereivel és beszerzési minisztereivel, akkor hol lennénk a sorban?” – tette fel a kérdést a baloldali politikus.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy

az EU 100 százalék felett teljesítette időarányosan a március 31-ig vállalt vakcinabeszerzést.

Deák szerint azonban a keleti vakcinák beszerzése miatt áll úgy Magyarország, hogy júniusban valószínűleg szinte teljes mértékben fel lehet oldani a korlátozásokat, míg az Unió többi részén „még csak akkor fognak erről elkezdeni gondolkozni” – érvelt.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. április 18. 09:17
A libsibolsik megint gyűlölködnek a FIDESZ kormány ellen, A SIKEREK MIATT!!!...
geyza1947
2021. április 18. 07:35
Az EU sajnos szarul kezelte a vakcina ügyet és ezt használta ki Orbán aki nyitott kelet felé. Mindezek ellenére nekem az a véleményem, hogy olyan vakcinákat nem vásároltam volna amikröl szinte semmit sem tudni. Az osztrákok nem követték Orbánt és sokkal jobban állnak járvány kezelés ügyben minden paraméterben ! Azért ez elgondolkodtató.
donoran
2021. április 18. 00:39
Egyértelműen az Európai Uniónak köszönhetjük, hisz nélkülük nem vezetnénk az átoltottsági listát. Ehhez nagy mértékben kellett az ő inkompetenciájuk is. Ami számunkra már nem volt ismeretlen, így nem erre bíztuk a sorsunk.
pemete jakab
2021. április 17. 20:02
"Kudarc vagy siker – hogyan kezelte az EU a vakcinabeszerzést?" Úgy kezelte, ahogy minden mást: bénán. Például ezért hetvenkedhet Orbán, mert az EU bénán viselkedik vele szemben is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!