KliniKaland: hogyan hatnak az oltások?

2021. április 27. 10:27

A Semmelweis Egyetem animációs filmben magyarázza el a vakcinák hatásmechanizmusát.

2021. április 27. 10:27
null

Megjelent a Semmelweis Egyetem animációs ismeretterjesztő kisfilmsorozatának újabb része, amely a védőoltásokkal foglalkozik. Az egyetem kedden közölte az MTI-vel, hogy KliniKaland című sorozatuk legújabb, „Védőoltások II. – A klinikai teszteléstől a nyájimmunitásig” című részében minden fontos részletet elmagyaráznak a klinikai teszteléstől a mellékhatásokon át a nyájimmunitásig. Mint írták, amikor egy új vakcinát kifejlesztenek és az az állatkísérletek során hatásosnak bizonyul, a biztonságunk érdekében többlépcsős klinikai vizsgálaton kell átesnie, hogy kizárják a lehetséges súlyos mellékhatásokat, és igazolják az oltóanyag hatékonyságát.

A vakcinajelöltek esetében a tesztelés, azaz a klinikai vizsgálat, mindig három szigorúan ellenőrzött fázisból áll, majd ezt követi a már jóváhagyott oltások utánkövetése – tették hozzá.

A https://youtu.be/vahGeLaPzc4 címen elérhető kisfilmet a Semmelweis Egyetem kommunikációs és rendezvényszervezési igazgatóságának filmes csapata készítette. A Védőoltások II. szakmai lektora Falus András immunológus és Horváth István klinikai szakgyógyszerész volt. A KliniKaland következő évada várhatóan ősszel jelentkezik majd.

(MTI)

Fotó: YouTube

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zara
2021. április 27. 13:00
'amikor egy új vakcinát kifejlesztenek és az az állatkísérletek során hatásosnak bizonyul,' állatkísérletek kimaradtak, te vagy az állatkisérletben résztvevő...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!