Hidvéghi: Az Európai Néppárt elveszítette iránytűi szerepét

2021. április 07. 19:30

Hidvéghi Balázs szerint sodródóvá vált az Európai Néppárt.

2021. április 07. 19:30
null

„Az Európai Néppárt elveszítette iránytűi szerepét; nem erős közösség benyomását kelti, hanem sokkal inkább önfeladó, sodródó alakulatét” – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerdán.

„Magyarország példájából az látszik, hogy a bátor, építkező kormányzás hozhat eredményeket” – jelentette ki Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője szerdán. A politikus a XXI. Század Intézettel közös konferenciasorozatának első, Európa mi vagyunk című online rendezvényén azt mondta, hogy az elmúlt év a koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében telt. Nem Brüsszel védte meg az embereket, hanem a kormányok tettek így. Az Európai Unió sem a helyzet előrejelzésében, sem pedig a kezelésében nem tudott eredményeket felmutatni – jelentette ki Hidvéghi Balázs.    

Hidvéghi Balázs elemezte az új baloldal ideológiáját

„Fontos, elsősorban világnézeti kérdésekben az Európai Néppárt nem nyerte meg vagy akár kikerülte a vitákat. Folyamatosan »területfeladásba ment bele« a hagyomány, a kereszténység, a kultúra témájában” – mondta.    

Hidvéghi Balázs szerint az új baloldali ideológia, amelyet rendkívül erőszakosan, arrogánsan próbálnak mindenkire rákényszeríteni, elveti a tradíciót, ki akarja iktatni a vallást.

Érték- és támaszmentes megközelítés ez, amely mindent viszonylagossá tesz – fűzte hozzá. Nagy nyugat-európai országokban a jobboldal nem száll szembe ezekkel a törekvésekkel, inkább enged nekik. Az új baloldali ideológia alapvetően szabadságellenes – vélekedett a politikus. Azt mondta, egyesek kritikátlanul ismételgetik, hogy több, központosítottabb Európa kell, ez majd mindent megold, a magyar kormány szerint azonban nincs így. A Fidesz azért hagyta ott az Európai Néppártot, mert lehangoló az európai jobboldal állapota – jelentette ki Hidvéghi Balázs.    

Schmidt Mária szerint a közép-európaiaknak megvan az, amit nyugat már elvesztett

Köszöntőjében Schmidt Mária, a XXI. Század Intézet főigazgatója azt hangoztatta, hogy a közép-európaiak rendelkeznek valamivel, amivel a nyugat-európaiak már nem: van víziójuk, tudják, milyen jövőt akarnak. A térség víziója a kontinensről: szabad nemzetek szabad szövetsége a szabadság jegyében. Ezt szeretnék elérni a jövőben – hangoztatta.    

Úgy vélekedett, hogy a nyugat-európaiak kissé megfásultak, a magyarok azonban még lelkesek, és remélhetőleg ezt át tudják rájuk ragasztani.    

A 20. századi Európában mindig az volt a kérdés, hogy ki lesz a kontinens új ura – mondta Schmidt Mária. Az első világháborúban ez nem dőlt el, a második után patthelyzet állt elő: a világ egyik felét amerikanizálták, a másikat szovjetizálták. Európa új ura 1989-90-ben végül az Egyesült Államok lett, ekkortól amerikanizáció vette kezdetét, ez azonban megtorpant a 2008-as gazdasági válság idején, majd a 2015-ös migrációs krízis és a mostani járványhelyzet alatt is – jelentette ki a főigazgató.    

Békés Márton szerint a magyar jobboldal irányban van

Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója kijelentette, hogy a magyar jobboldalnak nem kell utat keresnie, mert már úton van, és tudja, merre, milyen sebességgel halad. Bölcs szövetségpolitikával rendelkezik – jegyezte meg.    

Európa mozgásban van, amelyet csak felgyorsított a koronavírus-járvány, főleg azon ellentét miatt, amely a felelős nemzetállamok cselekvőképessége és az elszámoltathatatlan föderális szint nehézkessége között feszül – hangoztatta Békés Márton, hozzátéve:

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2021. április 07. 21:34
nagyon nehéznek látom a kilábalást... talán, ha az olaszoknál nyer Salvini, franciáknál Le Pen... akkor esetleg...
kunfia
2021. április 07. 20:37
Szegény KDNP ott sodródik vele. Miért nem lépnek ki egy ilyen szar helyről?
zakar zoltán béla
2021. április 07. 20:16
magnetic merkel
my fair lédig
2021. április 07. 20:08
"Hidvéghi: Az Európai Néppárt elveszítette iránytűi szerepét" El. De azért e jelentéktelen "balos gennygócban" ott hagyjuk a KDNP-t önsorsrontani, azt a KDNP-t, mely amúgy legendásan független a Fidesztől. Én pl simán benyalom, hogy a német kancellárral felszerelt Néppárt mostanra jelentéktelen másodhegedűs lett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!