Hatalmas az érdeklődés az új zöld államkötvény iránt

2021. április 23. 09:18

Az óriási érdeklődés miatt az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) a tervezettnél többet értékesített a debütáló, fix kamatozású, harmincéves futamidejű zöld államkötvényből: a húsz helyett, összesen harmincmilliárd forint értékben – adta hírül a Bloomberg.

2021. április 23. 09:18
null

A befektetők 141 milliárd forintot (470 millió dollárt) licitáltak, és az átlagos hozam 3,69 százalék volt, ami az egyik legmagasabb Európában, meghaladja a hagyományos, 10 éves kötvényekét. „Aukciós stratégiánk lehetővé teszi, hogy rugalmasan reagáljunk a keresletre” – idézte a cikk Kurali Zoltánt, az ÁKK vezérigazgatóját, aki szerint a piac gyorsan változhat, így nem akarnak túl agresszívek lenni. 

Varga Mihály pénzügyminiszter közölte: felülmúlta a várakozásokat a befektetői érdeklődés a zöld kötvények iránt.

„A magyar kormány célja a kötvénykibocsátással, hogy a környezetvédelmi és fenntarthatósági célokra forrásokat szerezzen a befektetőktől. Most már nem csak a külföldi piacokon – az eurókötvény és a jenkötvény-értékesítéssel – sikerült forrásokat gyűjteni a zöld, fenntarthatósági beruházásokra, hanem Magyarországon is keresettek a zöld kötvények” mondta a miniszter az Infórádióban.

A zöld kötvény mellett csütörtökön az ÁKK 30 milliárd forintért vitt piacra 5 éves és 25 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt, mindkettő iránt nagy volt az érdeklődés – adta hírül az Inforádió.

A műsorban elhangzott, hogy „az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 107,38 milliárd forintnyi ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 45 milliárdot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 13 bázisponttal alacsonyabb, 1,73 százalékos átlaghozamon. A 10 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 51,11 milliárd forintnyi ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 37,5 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 4 bázisponttal alacsonyabb, 2,69 százalékos átlaghozamon”.

Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Az ajtónak támaszkodni tilos
2021. április 23. 13:58
Még a baloldali moslékmédia is gyurcsányt ekézi. "Tudományosan is bebizonyították, hogy Gyurcsány Ferenc történelmi léptékben is szörnyű hatással volt a magyar GDP-növekedésre kormányzása idején. William Easterly, az egyik leghíresebb, gazdasági fejlődést kutató közgazdász és szerzőtársa, Steven Pennings nemrég jelentették meg új kutatásuk első verzióját, amiből egyrészt kiderül, hogy gyakran olyan diktátorokat magasztalunk fel országuk gazdasági teljesítményéért, akiknek valójában ehhez a teljesítményhez sokkal kevesebb közük van a valóságban, mint amennyit nekik tulajdonítanak, másrészt viszont a kutatásban használt három adatbázisból kettő esetében Gyurcsány Ferenc, aki kormányzása alatt átlagosan nagyjából 1-1,5 százalékkal rontotta a gazdasági növekedést évente, bekerült a világ legrosszabb vezetői közé. Gyurcsány, Mao és Pol Pot A kutatás viszonylag sok politikus teljesítményét és külső tényezőket is figyelembe véve azt szedi össze, hogy melyik vezetők voltak a legjobb és a legrosszabb hatással az országuk gazdasági növekedésére. Mivel az egy főre eső GDP attól függően is változik, hogy milyen adatforrást használunk, a kutatók három különféle adatbázis (a Penn World Table növekedési adatainak két verziója és a Világbank fejlesztési indikátorainak növekedési adatai) alapján is megnézték, hogy mi a helyzet a vezetők gazdaságpolitikai teljesítményével. A tanulmány egyik gyengesége, hogy adatbázistól függően elég más eredményeket kaptak, ugyanakkor ettől függetlenül még érdekes, hogy mi jött ki. A tanulmányban található hat táblázat közül most hármat mutatunk meg, ezeken a legjobb és legrosszabb 25 vezető látható a Világbank adatai alapján. A Penn World Table adatai alapján legrosszabb 25-nek számító lista pedig azért érdekes, mert ezen Gyurcsány Ferenc olyan nevek között szerepel, mint az ugandai Idi Amin, a kínai Mao Ce-tung, az iráni Khomeini ajatollah vagy a kambodzsai Pol Pot." https://index.hu/gazdasag/2017/12/22/gyurcsany_ferenc_vezeto_politikus_gdp_novekedes_tanulmany_kutatas_william_easterly/?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_makronom_201712&utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_202104
csanaki
2021. április 23. 10:55
Vissza SimorFletót! Nekünk 8%-os alapkamat devizahitel magas munkanélküliség magas infláció ... kell. Megnéztem volna, hogy ha mondjuk 2009-ben kibocsátottak volna lakosság számára is vásárolható államkötvényt, mekkora lett volna rá a kereslet. Biztos dőltek volna be az államkasszába a megtakarított lakossági százmilliárdok. Biztos...
makapaka2
2021. április 23. 10:47
Csak így tovább! Jól csinálják!
Az ajtónak támaszkodni tilos
2021. április 23. 10:45
Az országnak soha nem volt ilyen kiváló pénzügyminisztere és MNB elnöke. A legnehezebb helyzetben is visszafordítják a negatív hatásokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!